Smartwatches zijn bij uitstek gadgets die kunnen meten hoe je stressniveau is aan de hand van hartritmevariabiliteit. In de Apple Watch is (nog) geen functionaliteit beschikbaar die dit kan meten.
Ingebouwd in watchOS van de Apple Watch is de Breathe app. Het klinkt aan de naam heel simpel, maar het is wel degelijk bewezen dat de techniek je stress kan verminderen. De app meet op wanneer je in en uit ademt.
De psycho-fysiologische meting is een stress meting met behulp van biofeedbackapparatuur waarmee lichamelijke stressreacties op mentale inspanning, het herstelvermogen en de mate van stress en ontspanning gemeten kunnen worden.
Een Apple Watch gebruikt uw persoonlijke gegevens, zoals uw lengte, gewicht, geslacht en leeftijd, om bijvoorbeeld te berekenen hoeveel calorieën u verbrandt. Open de Apple Watch-app op uw iPhone om uw persoonlijke gegevens bij te werken.
De stresscheck app gebruiken om te meten
De stresscheck app van Azumio (Android / Apple) is een handige tool om je vitaliteit te meten. Wil je fitter worden en heb je regelmatig last van bloedend tandvlees? Gebruik deze app als leidraad om jouw vitaliteit in kaart te brengen.
Stress bijhouden met een Garmin smartwatch
Wil je jouw lichaam en stress beter begrijpen? Dan kan een Garmin smartwatch helpen. Verschillende modellen hebben de stress tracking feature waaronder de: Venu 2, Venu 2s, Venu SQ, Forerunner 55, Instinct, Lily en nog vele andere modellen.
Het stressniveau wordt aangegeven op een schaal van 0 tot 100, waarbij 0 tot 25 een rusttoestand, 26 tot 50 een laag stressniveau, 51 tot 75 een gemiddeld stressniveau en 76 tot 100 een hoog stressniveau aangeeft. Als je je stressniveau kent, kun je stressvolle momenten op een dag beter identificeren.
De nadelen dan. Het grootste nadeel is toch wel de eerder beperkte levensduur van de batterij. Oké, een smartphone moet je ook dagelijks opladen, zelfs frequenter bij intens gebruik, maar je verwacht toch dat zo'n duur horloge iets langer zelfstandig kan werken. Een ander nadeel is de afhankelijkheid van de iPhone.
De onderzoekers geven aan dat de resultaten op dit gebied verrassend teleurstellend waren. De Apple Watch zat er ruim 50 procent naast in zijn schatting. De FitBit Surge deed het het beste, en zat er 'slechts' 27,4 procent naast. De PulseOn was helemaal dramatisch, met een afwijking van ruim 92 procent.
Wil je graag een smartwatch voor tijdens het sporten, dan heb je aan beide horloges een goed apparaat, maar is de Apple Watch net iets uitgebreider. Wil je vooral inzicht krijgen in je huidige gesteldheid, dan is de Fitbit Sense een betere keuze voor jou, ook omdat het horloge goedkoper is.
Chronische stress kan biologisch gemeten en aangetoond worden. Via een bloedname kunnen bepaalde bloedmarkers (vb cortisol) opgespoord worden, Microscopisch onderzoek van hersenweefsel kan duidelijk schade aantonen aan de verbindingen tussen de hersencellen (dendritische schade).
De vragenlijst die momenteel het meest gebruikt wordt om burn-out te meten, is de Mas- lach Burnout Inventory (MBI; Maslach & Jackson, 1981), die in Vlaanderen en Nederland ook wel bekend is als de Utrechtse Burn-out Schaal (UBOS; Schaufeli & Van Dierendonck, 2000).
Kun je meten of je een burn-out hebt? Mensen zeggen tegenwoordig al snel dat ze een burn-out hebben. Maar er is nog steeds geen wetenschappelijk onderzoek dat een burn-out daadwerkelijk kan aantonen. We hebben wel de Maslach Burnout Inventory die gebruikt om een burn-out te constateren.
Het kan immers een afwijking zijn van de hartslagmeter in je sporthorloge. In een andere studie (2) vonden onderzoekers gelijkaardige resultaten, maar werden ze eerlijker weergegeven: zo waren er bij de Apple Watch 95% van de tijd de verschillen tussen -17 en +20 slagen per minuut in vergelijking met de echte hartslag.
Het zuurstofgehalte in je bloed is een goede maatstaf voor je gezondheid. Je kunt eruit afleiden hoe goed je zuurstofopname is en hoeveel zuurstof er beschikbaar is voor je lichaam. Met de uiterst slimme sensor en de app op Apple Watch Series 7 kun je de zuurstofsaturatie meten wanneer je maar wilt.
Open de Conditie-app op je iPhone en tik boven op je bewegingsringen. Kies in de agenda een dag uit. Onder de grafiek 'Bewegen' zie je het totale aantal verbruikte calorieën voor die dag. Om een goed beeld te krijgen van wat je energiebehoefte is, is het handig om te kijken naar het gemiddelde.
Open de Weer-app op je Apple Watch. Tik boven in het scherm op 'Weergave'. Kies 'Weertype', 'Neerslag' of 'Temperatuur'.
Je kunt de Activiteit-app op je Apple Watch op elk gewenst moment openen om te zien hoe je ervoor staat. De Activiteit-app geeft drie ringen weer. De rode bewegingsring laat zien hoeveel actieve calorieën je hebt verbrand. De groene trainingsring laat zien hoeveel minuten je flink actief bent geweest.
Het ideale sportmaatje
Je gebruikt Apple Watch heel gemakkelijk ook tijdens het sporten. Je start workouts voor zowel binnen als buiten en Apple Watch houdt alles voor je bij. Ook wanneer jouw iPhone niet in de buurt is, houdt Apple Watch je workouts bij. Handig als je buiten gaat hardlopen.
Het ultieme device voor een gezond leven. Apple Watch zit om je pols en kan dus dingen die je andere devices niet kunnen. Draag 'm en je krijgt meer inzicht in je gezondheid, je hebt een trainingsmaatje dat je dagelijkse beweging voor je bijhoudt en je blijft in contact met alles wat belangrijk voor je is.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Door stress kan je jouw eetlust bijvoorbeeld verliezen, waardoor het mogelijk is dat je afvalt. Dit kan gebeuren om verschillende redenen: Je stofwisseling versnelt. Door het cortisol en de verhoogde adrenaline in je lichaam word je stofwisseling versnelt en gaat je hartslag omhoog.