De plant heeft het liefst een bodemtemperatuur van gemiddeld 21°C, wat betekent dat je ongeveer van half april tot half mei moet zaaien. Kan de komkommerplant overwinteren? Komkommerplanten moet je zo min mogelijk blootstellen aan vorst.De plant is niet bestand tegen weersverschijnselen waarbij water bevriest.
Komkommers kunnen geen vorst verdragen. Daarom zaai je ze niet te vroeg. Zaai de zaden tussen half april en half mei voor, de oogst valt dan vanaf ongeveer half juli en duurt tot de planten het in de nazomer door kou of ziekte begeven.
Zaai vollegrond-komkommers binnen voor op het einde van de lente. Komkommers voor buiten, kun je ook rechtstreeks in de volle grond planten in het begin van de zomer. Ze hebben een beschut en zonnig plekje nodig en goede aarde.
Knip alle lelijke/zieke bladeren weg, stukken van aangetaste stengels, etc.. Zo lang de plant nog steeds nieuwe bloempjes en komkommers maakt is ze 'nog niet klaar'. Door die aangetaste plantdelen te verwijderen kun je soms nog wel 5 tot 10 komkommers in de herfst oogsten.
Verzorging. Een komkommer kan wel twee meter hoog worden! Het is daarom belangrijk dat deze plant een grote pot krijgt of voldoende ruimte in je tuintje. Als je de plant laat groeien in een pot: een standaard emmer van 15 liter is groot genoeg voor de wortels.
In veel recepten staat dat je de zaadlijsten uit een komkommer moet halen. En dat komt omdat een komkommer wel voor 95% uit water bestaat.
Dieven en toppen
Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren.
Komkommers moeten net zoals tomaten in de volle zon staan. Dit wil zeggen: minimum 6u zon per dag (ongeacht of dit nu ochtend- of namiddagzon is). Daarnaast geef je ze best ook voldoende ruimte. Hoe dichter de bladeren bij elkaar groeien, hoe meer kans op ziektes.
Komkommers hebben behoefte aan een rijke grond met veel organische stof. Eventueel kan er in de loop van het seizoen extra bemest worden, door bv compost rond de stengel te leggen. Zo'n laagje compost beschermt tevens de wortels die aan de oppervlakte verschijnen.
'Groen is de onrijpe kleur van de vrucht. ' Als hij geel wordt, smaakt hij een beetje zurig. Niet echt lekker.
De komkommerplant, behorend tot de soort Cucumis Sativus, is een snelgroeiende klimplant die veel vruchten aanmaakt. Van één stengel kun je tientallen komkommers oogsten.
Hoe lang duurt het voordat je komkommer kunt oogsten? Na ongeveer zes weken kun je de eerste komkommers gaan oogsten. Het oogsten vindt meestal rond half juli tot het einde van de zomer plaats.
Het is belangrijk dat je de komkommers regelmatig van de plant oogst en te dikke vruchten verwijdert. Oogsten van komkommers gaat het best met een mesje of snoeischaar – zo voorkom je dat de plant beschadigt. Als je te lang wacht met oogsten, zal de komkommer dikker worden. De zaden worden dan ook taaier en dikker.
Laat de augurk of komkommer vervolgens volledig afrijpen, tot ze heel dik/groot en geel/bruin van kleur is. Snijd de vrucht dan open en oogst de zaden. Doe de zaden in een bakje water; loze zaden drijven, volle zaden zakken naar de bodem.
Krijgt je komkommer geel blad, dan is dat vaak een van de eerste signalen dat hij te veel water krijgt. Houdt dit probleem te lang aan, dan worden de randen van het blad bruin en dor. Uiteindelijk verwelkt het blad en valt het af.
Komkommers groeien heel snel. Van bloem tot oogstbare vrucht duurt soms maar 10 dagen. Deze komkommers zijn het lekkerst als ze tussen de 10 en 15 cm lang zijn.
Standplaats. Komkommers houden van veel licht en warmte, dus zet ze op een beschutte, zonnige plek in je moestuin. Houd je daarnaast aan de principes van vruchtwisseling. Plan komkommers eens in de vier jaar op hetzelfde stuk grond in en probeer dit in de kas ook te doen.
Kalium en calcium zijn essentiële voedingsstoffen voor een goede vruchtkwaliteit. Dit is erg belangrijk voor komkommers, omdat de houdbaarheid kort is. De behoefte aan kalium is het hoogst tijdens de midden- en eindfase van de vruchtontwikkeling.
Bij tomaten kan je ook nog paprika, meloenen, pepers, en komkommers planten. Wel te verstaan als ze groot genoeg is .
Een komkommer kweken begint met het zaaien. Je zaait ze in potjes: één zaadje per potje, van ongeveer 9 bij 9 centimeter. Deze grote is aan te raden omdat de komkommerzaailingen aardig groot worden voordat ze naar buiten mogen: de zaden kunnen zo extra sterke wortels maken.
Heb je geen of nauwelijks vrouwelijke bloemen in de plant, dan kan dit een signaal zijn dat de omstandigheden niet ideaal zijn voor de plant. Zorg voor de juiste temperatuur, bodemkwaliteit en genoeg direct zonlicht. De komkommer- en pompoenplant hebben in de regel altijd meer mannelijke dan vrouwelijke bloemen.
Aan de 80 centimeter hoge komkommerplant angen tussen de acht en tien oogstbare vruchtjes, die als gezonde snack direct kan worden gegeten. Na het oogsten blijft de plant sterk generatief, zodat wekenlang van de eigen kweek in de vensterbank kan worden geoogst. Zelf minikomkommers of andere groenten in pot telen?
Droogte hindert groente in de groei en laat komkommers krom trekken.
Het beste kun je in de ochtend water geven, dan verdampt er zo min mogelijk water. Komkommerplanten groeien snel en nemen veel plaats in beslag. Om de doorgroei te verbeteren, kun je de zijranken en grote bladeren tussentijds verwijderen. Komkommers houden van zon, maar niet de hele dag.
Het beste kan men de komkommers vroeg oogsten omdat dan de plant nog verdere vruchten aanzet. Als de komkommers glad aanvoelt en helemaal groen is, is deze rijp om te oogsten Wanneer men de komkommers te groot laat worden, ontwikkelt de plant geen nieuwe vruchten meer!