Lachgas kan u helpen uw tandheelkundige behandelingen rustig en kalm te ondergaan. Het is een vorm van sedatie waarbij u volledig bij bewustzijn blijft. U kunt alles nog zien en horen, maar de 'scherpe randjes' zijn eraf.
Niet iedere tandarts heeft het recht om lachgas toe te passen. Tandarts Guicherit wordt ook wel een angst tandarts of narcose tandarts genoemd en is hiervoor gekwalificeerd.
Een roesje is eigenlijk een lichte narcose. Vraag je om een roesje bij de tandarts dan krijg je vaak lachgas toegediend. Hierbij wordt gebruik gemaakt van stikstofmonoxide (N20). Het effect van lachgas is direct waarneembaar: het werkt pijnstillend maar ook slaapverwekkend.
Lachgas is een onschuldig gas, dat gebruikt kan worden om onnodige pijn en angst tijdens medische ingrepen te voorkomen. Wanneer lachgas ingeademd wordt, werkt het kalmerend. Het effect treedt binnen een paar minuten op en het is ook weer na enkele minuten uitgewerkt.
Wanneer u tandartsangst heeft of een behandeling door kokhalsreflex onmogelijk is, kan een behandeling onder volledige narcose u helpen. U krijgt voorafgaand aan de behandeling een slaapmiddel toegediend, waardoor u tijdens de behandeling even 'weg' bent. U merkt dus niets van de behandeling.
Lachgas wordt in combinatie met zuurstof in de medische wereld gebruikt voor kortstondige verdoving. Denk hierbij aan een behandeling bij de tandarts of een korte verdoving in het ziekenhuis. Het gas verdooft de pijnprikkels tijdelijk. Lachgas wordt ook in de voedingsindustrie gebruikt als drijfgas bij spuitbussen.
Ga in gesprek met de tandarts en vertel waar je bang voor bent. Zorg dat er een wederzijds vertrouwen is. Dit zorgt ervoor dat de behandeling soepeler verloopt. Voordat je een behandeling ondergaat, kan het zinnig zijn om af te spreken met je tandarts dat hij/zij precies vertelt wat er tijdens de behandeling gebeurt.
De narcosebehandeling
Tijdens de behandeling zal de tandarts, assistent en de anesthesioloog aanwezig zijn. De anesthesioloog brengt de narcose toe terwijl de tandarts de behandeling uitvoert. De narcose behandeling is compleet pijnloos.
U krijgt van de MKA chirurg een slaapmiddel. U kunt zich hierdoor beter ontspannen en u bent rustiger tijdens de behandeling. Dit noemen we sedatie ('roesje'). U bent wel wakker, maar u bent slaperig.
Fusie Dental Clinics met Zwitserse en Duitse ketens
Dental Clinics begon in 2007 met twee groepspraktijken: een in Maastricht en een in Weesp. De keten heeft inmiddels samen met TopOrtho verspreid over Nederland 88 vestigingen en zo'n 500.000 patiënten.
Vraag de tandarts of u mee mag kijken in de spiegel, op die manier weet u wat er speelt; Overweeg om ontspannings- of ademhalingsoefeningen te doen. Dit kan helpen om u beter te voelen tijdens het tandartsbezoek; Probeer tijdens de controle of behandeling afleiding te zoeken, bijvoorbeeld via de muziek op de radio.
De verdoving bestaat uit een klein prikje, waarna u meestal geen pijn meer voelt. Het verdovingsmiddel wordt in de buurt van een zenuw gespoten. Hier voelt u nauwelijks iets van. Doordat de werking van deze zenuw tijdelijk wordt geblokkeerd, voelt u geen pijn of prikkelingen.
De narcosetandarts verlaagt de volledige narcose van 500 euro naar 285 euro per uur door de anesthesie in eigen beheer te nemen. Hier komen géén recovery kosten bij. Hierdoor maken we narcosebehandelingen meer mogelijk voor de patiënten die dit niet door hun verzekering vergoed krijgen.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.
Wanneer je enkele jaren niet naar de tandarts bent geweest vraag je om een intake. De tandarts of mondhygiëniste bekijkt het gebit en vertelt welke behandelingen nodig zijn. Ook informeert hij of zij over de kosten. Aan de hand van al deze informatie denk je rustig na over een eventuele behandeling.
In het kort. Als je lachgas gebruikt, word je minder helder, lacherig en kunnen dingen er anders uitzien. Lachgas kan ook problemen geven, zoals hoofdpijn, angst, in de war zijn, pijn en geen gevoel in armen en benen of verlamde armen en benen.
Op lange termijn, na langdurig gebruik van lachgas kan het zijn dat vitamine B12 in het lichaam verlaagd is. Dit heeft effect op je zenuwen. Zo kun je last krijgen van tintelingen in je ledematen, het verlies van spierkracht. Ook bestaat er bij langdurig gebruik het risico dat je een psychose ontwikkelt.
De kosten voor de narcose bieden wij bij volledige extracties i.c.m. een kunstgebit aan tegen een gereduceerd tarief van €299,- ongeacht de tijdsduur. Deze kosten zijn niet gedekt door haar verzekering. De eigen bijdrage voor het noodgebit bedroeg € 225.
Elke basisverzekering biedt dezelfde vergoeding voor narcose bij de tandarts. Je hoeft hiervoor dus geen speciale aanvullende verzekering af te sluiten. Je kunt dus flink besparen op je zorgverzekering door te kiezen voor een goedkoopste basisverzekering.
Bij een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd wordt het binnenste levende deel van een tand of kies (pulpa) verwijderd. Vervolgens worden de wortelkanalen ruimer gevijld, gedesinfecteerd en weer opgevuld. Meestal is er een verdoving nodig voor deze behandeling.
Probeer eens of je baat hebt bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Afleiding helpt vaak nog beter. Vraag eventueel om muziek, waarbij je zoveel mogelijk moeite doet er goed naar te luisteren. Als je aandacht voor de behandeling minder is, zal een eventueel vervelend gevoel minder zijn.