Worp. Het aantal jongen per nestje varieert van 3 tot 12. Dat hangt af van het ras, de leeftijd van de voedster en de tijd van het jaar.
Hoe is het dan gebeurd dat ze zwanger is van dit jonge konijntje? Hou haar maar goed in de gaten, want konijntjes krijgen zelden maar 1 jong konijntje.. het kan zijn dat er nog meer in haar buik zitten. Anders is het raadzaam even naar de dierenarts te gaan.
Rust en warmte voor jonge konijntjes
Kleine konijntjes hebben naast voeding vooral nood aan rust en warmte. Hou ze altijd binnen en zet ze op een plek met zo weinig mogelijk storende omgevingsgeluiden. Maak van stro, hooi en watten een warm nestje voor de jongen. Leg ze na het voeden terug in hun nestje.
In principe hoeft u aan een nest met konijnen niets te doen. De moeder verzorgt de konijnen twee keer per dag door op het nest te gaan zitten en de jongen te laten drinken. Vaak zal ze verder doen alsof ze niet bestaan. Zaak is het wel om de moeder voldoende eten en drinken te blijven geven, maar spreekt voor zich.
Zodra de ontsluiting volledig is, krijgt je konijn persweeën en begint de uitdrijvingsfase. Tijdens die fase perst de voedster haar jongen in hun vruchtvliezen naar buiten. Zodra ze geboren zijn, breekt ze de vliezen en likt ze haar kleintjes schoon. Na de geboorte drinken de babykonijntjes direct bij hun moeder.
konijnen eten hun jongen op als ze gestresst zijn maar ook als er iets niet goed is met de jongen dat kan ook de reden zijn dat ze door het hok lagen verspreid dat hoeft natuurlijk niet want ze kunnen ook aan de tepel hebben gehangen terwijl de moeder weg sprong van het nest.
Konijnen krijgen gemiddeld 3 tot 12 jongen en de dracht duurt ongeveer 32 dagen. Je kunt het beste wachten met dekken tot de voedster een half jaar oud is. Laat de ram en voedster wel eerst rustig aan elkaar wennen.
Omdat konijnen prooidieren zijn, hebben ze een zeer sterke vluchtreflex. Het aanraken van de jongen moet je geleidelijk opbouwen. Ook contact met kinderen of andere huisdieren moet je zachtjes opbouwen. Contact is belangrijk om geen schichtig konijn te krijgen, maar beter enkele minuutjes per dag dan 1 uur in de week.
Als de kleintjes heel veel piepen, hebben ze misschien te weinig voedsel. Voeding is zeker in de eerste dagen van groot belang. Ze halen er de benodigde voedingsstoffen uit om evenwichtig op te groeien. Informeer daarom wanneer je vermoed dat de diertjes honger hebben bij de dierenarts of ze bijgevoerd moeten worden.
Konijnen hebben geen vaste paartijd. Het vrouwtje kan op ieder moment drachtig worden. Wel heeft het jaargetijde enige invloed op de bereidheid tot paren. Dekkingen en bevruchtingen zijn in het voorjaar vaak beter dan in het najaar.
Het beste kan ze wat eiwitrijker voedsel krijgen. In plaats van gewoon hooi zou ze bijv. alfalfa (luzerne) hooi kunnen krijgen. Dit hooi is erg eiwitrijk en bevat ook veel calcium, beide kan een zogend konijn goed gebruiken.
Wanneer de baby konijnen ongeveer drie weken oud zijn kunnen ze zo nu en dan een klein stukje droogvoer dat hun moeder eet proberen. Tegen de tijd dat ze gespeend zijn dient dit, naast hooi, het enige te zijn wat ze eten. Vers voer dient heel geleidelijk en in kleine hoeveelheden te worden geïntroduceerd.
Konijnen staan bekend om hun vruchtbaarheid: ze zijn jong vruchtbaar en planten zich snel voort. Een voedster kan vanaf 4 maanden vruchtbaar zijn, een ram(melaar) vanaf 5 maanden. De draagtijd is ca 4,5 week en direct na de bevalling kan een voedster weer gedekt worden.
Een konijn kan je vanaf 10 euro kopen of adopteren. Een gevaccineerd, gecastreerd (ras)konijn kost tussen de 45 en 100 euro. Hou er rekening mee dat je konijnen niet alleen mag houden, je zal er dus minstens twee moeten kopen. De aankoop van een hok en ren, de nodige inrichting en het voeder kost ongeveer 200 euro.
Konijnen die als huisdier verkocht worden, worden vaak weggedaan tegen de tijd dat ze 5 tot 8 maanden oud zijn, omdat dan de sex-hormonen beginnen op te spelen. Op die leeftijd kan het konijn vernielzuchtig gedrag gaan vertonen (graven, sproeien, agressie).
Dit gewicht zal echt per nest en moeder verschillend zijn. Een konijn in redelijk goede groei zal zeker rond de 10 gram per dag aankomen gemiddeld. Eén voedster uit het nestje blijft bij Bunny Ranch Chanty wonen, de andere jongen gaan naar nieuwe huisjes toe.
Verder zijn konijnen prooidieren dus wen de jongen eerst gewoon aan dat je ze aait en mag aanraken en niet direct gaan oppakken, veel konijnen houden niet van oppakken, omdat het niet hun natuurlijke instinct is en aaien wel is te vergelijken met likken door een ander konijn.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Een boos en ongelukkig konijn
Het konijn kan zichzelf snel omdraaien en wegrennen en daarbij met zijn achterpoten vegen. Tegelijkertijd kan hij hierbij zijn oren plat tegen zijn rug houden. Een konijn kan ook op de achterpoten zitten.
Niet straffen
Het konijn moet leren dat bijten niets oplevert en niet nodig is. U moet hem laten zien dat u niet onder de indruk bent en dat hij er op kan vertrouwen dat u altijd vriendelijk blijft en hij van u niets te vrezen heeft, ook als hij bijt. Dat is natuurlijk lastig.
Als je konijn knort, piept of gromt, dan voelt hij zich bedreigd en kan hij gaan aanvallen. Zit je konijn bijvoorbeeld tijdens het aaien zachtjes te tandenknarsen, dan voelt hij zich prettig. Zit je konijn luid te tandenknarsen en in elkaar gedoken, dan kan hij pijn hebben.
Wanneer een konijn weet dat een hand in zijn hok betekent dat er iets gaat gebeuren wat hij niet leuk vindt of heel spannend vindt zoals bijvoorbeeld oppakken, kan hij direct van zich af gaan bijten. Een konijn bijt vaak uit angst, maar ook uit spanning.
Daarnaast Kunt u met uw vingers of handen inspecteren of uw konijn zwanger is. Dit wordt palperen genoemd. Binnen de termijn van twee weken na de bevruchting zou u in de onderbuik van de voedster een foetus kunnen moeten voelen. Voor het palperen heeft u voldoende vaardigheden nodig.
Eerst is het handig als je iets te weten komt over de dracht en de bevalling bij konijnen. Een voedster draagt haar kleintjes ongeveer 28 tot 31 dagen. In de laatste twee weken van de dracht zal ze een nestje gaan bouwen.