omdat ze te veel suikers bevatten (frisdranken, vruchtensap) of omdat ze zelfs de kans op nierstenen kunnen verhogen. Dit is onder meer het geval met grote hoeveelheden cola en grapefruit- of appelsap. Spreid het drinken over de hele dag en wacht zeker niet met drinken tot je dorst krijgt.
Dit komt door te weinig drinken, diarree of overmatig zweten; • Een te hoge uitscheiding van mineralen door de nieren waardoor de kans op steenvorming groter is. Voorbeelden zijn: calcium, oxalaat en urinezuur; • Gebruik van bepaalde medicijnen; • Veel eiwitten (vlees) eten; • Veel zout eten.
Drink zo min mogelijk mineraalwater met bicarbonaat (HC03) en weinig natrium, citrus drank (verdunnen met water). Mineraalwater, nier/blaasthee, kruidenthee en fruitthee mag u gewoon drinken. Drink maximaal twee koppen koffie en zwarte/groene thee per dag. Drink geen suikerrijke dranken en alcohol.
Twee glazen cola per dag zouden het risico op nierinsufficiëntie verdubbelen. Zo luidt de conclusie van een studie die waarschuwt voor de nefaste gevolgen van fosforzuur voor de nieren. Cola is een echte suikerbom (één blikje bevat ongeveer zes klontjes suiker, goed voor 150 kcal) en dus allerminst gezond.
Gebruik niet te veel dierlijk eiwit
Een te grote hoeveelheid (dierlijk) eiwit wordt echter afgeraden, omdat het de kans op nierstenen vergroot. Producten die veel eiwit bevatten zijn: vlees, vis, wild, gevogelte, vleeswaren, kaas, melk en melkproducten, eieren, noten, pinda's, sojaproducten en peulvruchten.
Soms zit een steentje rustig in een hoekje in de nier en groeit niet. Kleine steentjes, kleiner dan 5 millimeter, worden vaak vanzelf uitgeplast. Na 2 maanden is 90% weg.
Soms raakt een steentje vast in de urinewegen. U krijgt dan 1 of meer aanvallen van heftige pijn in uw zij of buik. Het steentje plast u meestal binnen enkele uren tot dagen vanzelf uit. De aanvallen en de pijn zijn dan over.
dranken zonder oxalaat vanwege het risico op nierstenen. Drink dus geen sap, gemaakt van rabarber, bieten en spinazie. dranken zonder toegevoegd fosfaat vanwege preventie van hart- en vaatziekten, zeker als er al sprake is van een verminderde werking van de nieren.
4. Plantaardige eiwitten voor je nieren. Uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel dierlijke eiwitten, zoals zuivel, vlees en kaas, nierstenen kan veroorzaken en klachten kan verergeren bij mensen waarbij de nieren al minder goed functioneren.
Ter afwisseling mogen light frisdranken (gezoet met zoetstoffen) gebruikt worden (behalve Cola light of Cola Zero). Vermijd suikerrijke dranken zoals frisdranken, fruitsappen of zelf geperst fruitsap. Ze bevorderen de vorming van nierstenen. Ook dranken met fosforzuur zoals cola kunnen leiden tot steenvorming.
Voedingsmiddelen met veel calcium zijn melk, kaas, yoghurt, groene bladgroenten en sinaasappels. Water lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is uiterst belangrijk bij het uitscheiden en voorkomen van nierstenen.
Percutane nefrolitholapaxie - Als de niersteen in de nier te groot is of niet met de niersteenvergruizer te vergruizen is, bestaat een kijkoperatie via de huid tot de mogelijkheden (zie folder 'Behandeling van een grote steen in de nier'). Tijdelijke katheter - Soms lukt het niet meteen om een steen te verwijderen.
De nieren zijn betrokken bij de aanmaak van nieuwe rode bloedcellen. Bij nierschade kan een tekort aan rode bloedcellen ontstaan. Dit heet bloedarmoede. Door de bloedarmoede kunt u zich (extra) moe en lusteloos voelen.
Een vastzittende steen kan een felle krampachtige pijn veroorzaken. Dit kan gepaard gaan met bewegingsdrang (niet stil kunnen zitten) en misselijkheid. Dit wordt ook wel koliekpijn genoemd. Vaak zit er ook bloed in de urine.
- Het is belangrijk om zuivelproducten te blijven gebruiken, want dat bevat calcium. Bij te weinig calcium is de kans op vorming van nierstenen hoger. Aanbevolen wordt om ongeveer 3 – 4 porties melk (producten) en 1,5 plak kaas per dag te gebruiken. Vermijd harde kaassoorten, zoals Emmenthaler en Parmezaanse kaas.
Zo heeft cafeïne een positief effect op je nieren, waardoor dagelijkse koffieconsumptie volgens nieuwe onderzoek gekoppeld kan worden aan een lager risico op een chronische nierziekte. Het consumeren van een beetje cafeïne kan het risico op overlijden voor nierziektepatiënten zelfs verlagen.
De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.
Van paracetamol (het werkzame bestanddeel in pijnstillers zoals bijv. Dafalgan) is nooit bewezen dat het schadelijk zou zijn voor de nieren.
Het drinken van water zou daarom in theorie gunstig kunnen zijn. Dit is echter nooit in de praktijk getest. Zekerheidshalve is het advies daarom dorst te voorkomen en ongeveer 2 tot 3 liter water per dag te drinken. Cafeïne zit in veel voedingsmiddelen.
Alcohol stimuleert de uitscheiding van urine, waardoor deze minder geconcentreerd is. Overmatige alcoholconsumptie daarentegen, stimuleert de calcium uitscheiding, wat het risico op nierstenen juist verhoogt. Het specifiek gunstige effect van bier zou verklaard kunnen worden door de hop.
Het heeft ook antioxidante en anti-stollingseigenschappen. Knoflook bevrijdt de nieren bovendien van oxidatieve stress. Door het eten van knoflook(poeder) werken de nieren beter, wat betekent dat afvalstoffen sneller uit het lichaam worden afgescheiden.
De koliekpijn is vaak zo hevig dat u ook misselijkheid bent. Daarom zal de arts de pijnstillers meestal in de vorm van zetpillen voorschrijven. Voorbeelden zijn diclofenac, metamizol en naproxen. Metamizol krijgt u via een injectie en het wordt gebruikt als andere ontstekingsremmende pijnstillers onvoldoende werken.
Grootte. Nierstenen variëren doorgaans in grootte van zandkorrelgroot tot kastanjegroot; de klachten nemen niet noodzakelijk toe met de grootte. In 2009 werd een uitzonderlijk grote niersteen met een diameter van 17 centimeter en een gewicht van ongeveer 1125 gram bij een Hongaarse man verwijderd.