Welke wijn bij mosselen AH? Een mild droge, witte wijn met een fris fruitige smaak past daarbij. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een Pinot Blanc of Sauvignon Blanc. Bij gebakken mosselen doe je er goed aan een wijn met meer structuur te kiezen, zoals een droge weissburgunder/ pinot blanc/ pinot bianco.
Schelp en schaaldieren
Wijnen met lekkere citrustonen en een mineralig en ziltig karakter passen heel goed bij alles wat uit de zee komt! Garnalen, oesters, krab, mosselen en andere zeevruchten: kies voor lichte, frisse witte wijn zoals Chablis, Soave, Chenin Blanc of een Muscadet.
Bij mosselen kies ik meestal voor een droge witte wijn die licht aromatisch is, met fijne mineralen en frisse zuren. Het best is ook een niet op vat gerijpte wijn te nemen. Een fruitige Sauvignon Blanc uit Chili of een Franse droge wijn met goede aciditeit past goed bij een mosselgerecht.
We eten de mosselen graag gezellig met vrienden of met de hele familie, met zijn allen rond een grote pan geschaard. Stokbroodje erbij of patat, misschien wat sausjes en dan gezellig kletsen en smullen.
Een zilte lekkernij! AH Mosselen Medium zijn middelgrote mosselen, gevuld met mooi mosselvlees. Lekker veel mosselen in een kilo dus lekker lang tafelen. Snel een lekkere maaltijd op tafel!
Veelal kiest men een wijn van het droge type, met wat fruitigheid en wellicht wat mineraliteit. Elzasser (Franse) wijnen zoals die van Domaine René Muré zijn een prima keuze te denken valt daarbij aan een mooie Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc.
'In totaal kocht Test-Aankoop 25 verschillende pakken mosselen, onderzocht die en proefde ze uiteindelijk ook. Microbiologisch waren ze alvast totaal in orde. De allerbeste mossel van het land vindt Test-Aankoop de jumbo's van Delhaize. Maar ook een aantal mosselpakken van bij Carrefour of Colruyt doen het heel goed.
De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om één keer per week een gerecht met vis en/of schaaldieren op tafel te zetten. Maar wat maakt mosselen zo gezond? Ze zijn een rijke bron van eiwitten en leveren voldoende visvetzuren voor een hele week! Het beetje vet dat ze bevatten zijn gezonde omega-3-vetzuren.
Niet veel mensen weten dat het mosselseizoen vanaf juli tot en met half april in het jaar erop loopt. Men zou dus beter kunnen zeggen 'mosselen eten als de r in het seizoen is'; zomer, herfst en winter.
Wat zijn de symptomen van mosselallergie? De eerste klachten kunnen soms binnen paar minuten na het consumeren van mosselen ontstaan. U kunt zich echter ook uren later ziek gaan voelen. De symptomen kunnen variëren van ademhalingsproblemen tot misselijkheid en braken.
De grotere mosselen hebben vaak een wat vlezigere en vettere structuur en hebben een meer uitgesproken smaak. Hier past het beste een ronde en zachte wijn bij, zoals een niet-houtgerijpte Chardonnay.
Voor klassieke mosselen is een droge witte wijn met wat meer zuren een perfecte wijn om mosselen bij te eten. Ook kun je kijken naar een wijn waarvan de druiven dicht bij zee groeien. Deze wijnen hebben soms een extra ziltige smaak in de wijn. Dat maakt de wijn & spijscombinatie met mosselen extra lekker!
Heel eenvoudige bescheiden wijntjes met een hoog zuurgehalte passen perfect bij de ziltige smaak van de mosselen. Houtgelagerde witte wijnen zijn uit den boze en zullen een volledig contrast vormen met de smaak van de ziltige mossel.
Voeg je er, op z'n Portugees, paprika en piri-piri-pepers aan toe, probeer dan een volle Portugese of Spaanse rosé. Geef je de mosselen een Thais tintje met Spaanse peper en verse koriander, ga dan voor een Grüner Veltliner, Viognier, Furmint of droge Muscat.
Mosselen natuur
Je kiest dan ook best voor een frisse witte wijn zonder houtopvoeding en bij voorkeur met een minerale toets. Verschillende witte wijnen passen bij deze klassieker. Muscadet is misschien wel de "mosselwijn" bij uitstek waar de ziltige smaak van de wijn een perfecte harmonie vormt met de mosselen.
Volle witte wijn past goed bij romige gerechten als romige soep, pasta met room, lasagne, Franse keuken. Maar ook bij schaaldieren, kip en ander gevogelte. Welke wijnen: chardonnay, sémillon, viognier, marsanne en roussanne.
Een verpakking met als sortering Goudmerk heeft de grootste schelp, de Extra de kleinste. In de Extra verpakking zitten dan wel weer de meeste mosselen, in de Goudmerk verpakking de minste. Zo kan iedereen zijn favoriete mossel kiezen.
De mosselen van Prins & Dingemanse, die consumenten zelf kunnen scheppen in de Agrimarkt-supermarkten, komen als beste uit de bus. Een ziltige, volle smaak en een blanke kleur. Zo omschrijven de mosselkenners de ultieme mossel.
De extra plus bevatten meer dan 70 mosselen per kilo. Dan heb je de doorsnee warenhuismossel, de super, met 60 tot 70 mosselen per kilo, dan de imperial (49 tot 59 mosselen per kilo), de jumbo (43 tot 48 mosselen per kilo) en als grootste de goudmerk (35 tot 42 mosselen per kilo).
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
Mosselen zijn een bron van de mineralen jodium, ijzer, fosfor en magnesium en van de vitaminen A, B2, B12, en E. Duurzaam: mosselen komen van de Hollandse (zee)bodem.
Mosselen vind je in Nederland vooral in de Oosterschelde
In Nederland vind je de mossel met name terug in de Oosterschelde waar deze wordt gekweekt op de bodem en middels het kweken aan touwen. De laatste variant noemen we ook wel de hangcultuurmosselen.
Tips om mosselen te maken
Voorzie 1 tot 1,5 kg mosselen per persoon. Maak de mosselen eerst grondig schoon. Spoel het zand weg onder koud water en verwijder de baarden.
Sommige mosselen moet je bovendien weggooien voor je ze klaarmaakt. Doorgaans zit in 1 kilogram mosselen ongeveer 250 g mosselvlees. Wij hanteren deze stelregel: voorzie gemiddeld 1 kg mosselen per persoon. Afhankelijk van je bijgerechten zou dat voldoende moeten zijn.