Het is niet bekend hoe Stonehenge is gebouwd. Het is mogelijk dat de stenen vanaf een andere locatie naar de plek zijn gebracht of dat ze ter plekke zijn uitgehouwen. Er zijn veel theorieën over hoe de massieve stenen werden verplaatst en op hun plaats gezet, maar niemand weet het zeker.
De imposante megalieten in Stonehenge zijn gemaakt uit uitstekend 'bouwmateriaal', dat erg goed bestand is tegen verwering door wind en regen. Dat blijkt uit de eerste uitgebreide analyse van een staal uit een van de grote sarsen stenen, waarvan er 52 staan in het beroemde monument in het zuiden van Engeland.
Over de bouw van het monument bestaan geen geschreven bronnen en ook over de mogelijk religieuze functie is vrijwel niets bekend. Het enige wat onderzoekers tot nu toe vast hebben kunnen stellen is dat de stenencirkel opgebouwd is uit het stollingsgesteente ryoliet.
Zo'n 500 jaar voordat het Stonehenge zoals we dat vandaag de dag kennen tot stand kwam, werd de plek gebruikt om mensen die lid waren van elitaire families te begraven.
Uiteindelijk bestond het uit twee soorten zware stenen: de 'sarsens', twintig ton wegende steenplaten van zandsteen waaruit de hoefijzervormige opstelling in het centrum en de buitenste steenring bestaan; en de 'bluestones', kleinere stenen van diabaas (doleriet) die elk zo'n drie ton wegen en een binnenring vormen.
De 5000 jaar oude steencirkel van Stonehenge in het zuiden van Wiltshire is het bekendste Britse monument uit de oertijd. Niet vanwege de omvang van de cirkel, maar dankzij de grootte van de stenen. Samen met de steencirkel uit Avebury behoort het tot UNESCO Werelderfgoed.
En – nog belangwekkender – de gaten bevatten resten van gecremeerde mensen. Stonehenge diende als begraafplaats, vanaf het moment dat de gaten waren gegraven tot 700 jaar daarna. Maar een begrafenis bij de steencirkel was niet voor iedereen. Uit opgravingen bleek dat er om het jaar iemand werd begraven.
De platte stenen wegen namelijk 45 ton per stuk. Zo'n gewicht is niet zo makkelijk te tillen. Tot nu toe ging men ervan uit dat de stenen over boomstammen of op een soort houten slee naar de locatie werden vervoerd.
Het indrukwekkende en mysterieuze Stonehenge staat al 4500 jaar op de Salisbury Plain. Een kleine honderdvijftig kilometer ten zuidwesten van Londen vormen de wereldberoemde steencirkels slechts één van de prehistorische monumenten die tezamen een wijdvertakt complex vormen.
De groeven liggen in de Preseli Hills in het noorden van het graafschap Pembrokeshire in Wales, op zo'n 290 kilometer van Stonehenge (over land). De blauwe stenen wegen circa één tot twee ton per stuk en zijn ongeveer 2,5 meter hoog.
Weet wel dat het Stonehenge-complex in verschillende fases gebouwd werd. In totaal zou men er zo'n 3.000 jaar aan werken. Omstreeks 2.500 voor Christus begonnen ze met de eerste blauwe hardstenen te sleuren waardoor het monument stilaan de vorm begon aan te nemen die we nu kennen.
De entree voor volwassenen bedraag 20,20 euro, studenten en 65+ betalen 18,20 euro voor een entreeticket en de entreetickets voor kinderen kosten 12,10 euro. De tickets kun je via deze website reserveren. Bij de aanschaf van de tickets moet je een tijd opgeven dat je de Stonehenge wilt gaan bezoeken.
Stonehenge bestaat uit een aantal stenen die in een cirkel van 35 meter zijn opgesteld en waarvan de functie nog steeds niet bekend is. Je vind Stonehenge in het kleine Britse dorpje Amesbury in het zuiden van Groot-Brittannië. Het bouwwerk moet zo rond 3100 voor Christus gebouwd zijn.
De Stonehenge steencirkel
De steencirkel is het meest mysterieuze prehistorische wereldwonder. Het is dan ook geen verrassing dat miljoenen mensen het monument jaarlijks bezoeken. Houd er rekening mee dat de omgeving van het monument geen onderdak, toiletten of een plek om verfrissingen te kopen heeft.
De naam 'Stonehenge' verwijst naar het soort bouwwerk. Een 'henge' is namelijk een cirkelvormig Neolithisch bouwwerk. Over de wereld zijn er velen te vinden, maar niet één heeft zo'n wereldberoemde status als Stonehenge.
De stenen zijn ruim vier meter hoog en 2,5 meter breed. De grootste steen is 8,7 meter hoog en weegt ongeveer 45 ton. Het monument bestaat uit 30 grote stenen in de buitenste ring en 49 kleinere stenen in de binnenring.
Piramides werden gebouwd met grote stenen die uit een steengroeve werden gehaald. Eén steen kon wel 2500 kilo wegen en om 1 piramide te maken waren er ongeveer 2 miljoen van deze stenen nodig.
Bij Stonehenge gaat het niet alleen om stenen die in een cirkel staan en bij de hunebedden zijn niet zomaar stenen op elkaar gestapeld. Verschil: Stonehenge staat in Engeland en de hunebedden in Nederland.
Kunst & Cultuur
Het kunstwerk is ontworpen door Ben Guntenaar en bestaat uit eenentwintig gerangschikte en bewerkte stenen, die veelal in groepjes van drie staan. Door de combinatie van liggende en staande stenen kreeg het in de volksmond de naam Stonehenge mee, maar dan wel in het klein.
De prehistorie of oertijd is de benaming voor het vroegste tijdperk in de menselijke geschiedenis. Alles wat er bekend is over de prehistorie, is gebaseerd op archeologische vondsten.
De steentijd heeft heel lang geduurd, meer dan een miljoen jaar. De mensen in deze tijd leefden van de jacht. De mensen in de steentijd woonden niet in een huis in een dorp of stad net als wij. Waarschijnlijk woonden ze in tenten en hutten, gemaakt van stro en dierenhuiden.
In de steentijd liepen op de aarde verschillende dieren rond, waarvan er tegenwoordig een aantal uitgestorven zijn, zoals de holebeer, mammoet, het reuzenhert, het oeros en de steppenwisent (steppe bizon).Verder liepen er ook rendieren rond.
In de prehistorie gingen mensen schrikbarend vroeg dood. Tot ongeveer 30.000 jaar terug. Toen werd vermoedelijk een deel van de mensheid vijftig jaar oud en was er zelfs een groep die de tachtig of negentig haalde.
Het werelderfgoed wordt beschermd door de UNESCO, een organisatie van de Verenigde Naties. Bekende dingen op de lijst zijn de Stonehenge, het Kasteel van Versailles, de Chinese Muur en het Vrijheidsbeeld.
Het Trechterbekervolk bouwden de hunebedden voor hun overledenen. Als er iemand was overleden, werd hij of zij begraven in een hunebed. Het was een gemeenschappelijk graf, want alle overledenen lagen hier bij elkaar. Soms lagen er wel honderden overledenen bij elkaar begraven in een hunebed.