Als je een hypotheek afsluit, kies je voor een bepaalde rentevaste periode. Dit is de periode waarin je hypotheekrente gelijk blijft. Je zet de rente 'vast' voor deze periode. Dit is vaak minimaal 1 jaar en maximaal 30 jaar.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het vastzetten van de hypotheekrente. Populaire periodes zijn 5, 10 en 20 jaar, maar je kunt de hypotheek ook voor 1 of 30 jaar vastzetten. En je kunt er ook voor kiezen om de hypotheekrente helemaal niet vast te zetten, maar variabel in te steken.
De economen van DNB maken hierbij de schatting dat de 10-jaarsrente in 2022 stijgt naar een niveau van 0,2 procent en in 2023 verder oploopt naar 0,4 procent. De verwachting is dus dat de 10-jaars staatsrente de komende twee jaar met ongeveer een half procentpunt stijgt.
Bij een vaste rente, ook wel lange hypotheekrente genoemd, zet je de rente voor een langere periode vast. Deze periode kan variëren van één tot dertig jaar. Het percentage dat je bij het afsluiten (of oversluiten) van je hypotheek vastzet, verandert niet gedurende de rentevaste periode.
Hoe langer je namelijk zekerheid wilt, hoe meer hypotheekrente je betaalt aan je hypotheekverstrekker. Bij 20 jaar vast heb je dus hogere maandlasten dan bij 10 jaar vast. Deze hogere maandlasten moet je wel kunnen betalen. Daarnaast betekent een hogere hypotheekrente dat je een minder hoge hypotheek kunt krijgen.
Na 30 jaar heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, waardoor je maandlasten meestal stijgen. Heb je de hypotheek afgesloten vóór 2001, dan is de rente nog tot 2031 aftrekbaar. Is je hypotheek later afgesloten, dan heb je vanaf dat moment recht op 30 jaar renteaftrek.
Bij 20 jaar vast betaal je een lagere rente, kun je meer lenen en kun je na 20 jaar zonder boete je hypotheek oversluiten of wijzigen. Wanneer de hypotheekrente na die 20 jaar echter gestegen is, krijg je te maken met hogere hypotheekrentes en hogere maandlasten.
De prognose hypotheekrente 2025 zegt dat de rente gaat stijgen. Ga jij de historisch lage rente vastzetten voor 20 of 30 jaar? Het is mogelijk dat de hypotheekrente over 30 jaar weer boven de 10 procent zit. Dan zou jij dus nog steeds kunnen profiteren van een hypotheekrente van nog geen 2 procent.
De hoogste hypotheekrente ooit in Nederland was 13,4 procent. Het was in het jaar 1981.
Ook Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO, deelt zijn verwachting voor de hypotheekrente in 2022. Zijn voorspelling is, net als die van ons, dat de rente hooguit licht zal stijgen voor zowel hypotheken met een lange als korte looptijd. De inflatie is de belangrijkste oorzaak voor die verwachte lichte stijging.
Verwachting hypotheekrente 2022 was dalende sinds 19 juli 2022 maar hij stijgt al weer sinds september 2022⭐. Omdat er iets meer rust komt op de woningmarkt was de tendens van de hypotheekrente dalend. Door de hoge inflatie loopt de rente weer licht op.
Korte rente stijgt en lange rente eerst omlaag, dan omhoog. Verwacht wordt dat de rente op leningen met een korte looptijd stijgt en de rente op leningen met een lange looptijd eerst daalt en dan ook stijgt. De inflatie in de eurozone is het afgelopen jaar fors gestegen van 2,2% in juli 2021 naar 8,9% in juli 2022.
Met de huidige lage rentestanden is een variabele hypotheekrente nauwelijks lager dan bij een rentevaste periode. Je kunt daarom beter je rente vastzetten. Over het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger het rentepercentage. Kies je voor een korte rentevaste periode, dan betaal je dus minder rente.
Van Bruggen Adviesgroep acht het meest waarschijnlijke scenario dat de hypotheekrente in 2022 licht gaat stijgen met 0,2 à 0,4%.
Stijgt de rente dan zullen de lasten van een nieuwe hypotheek omhooggaan. Dit kan dus inhouden dat bij een stijgende rente en eenzelfde inkomen er minder geleend kan worden. Door herstel van het consumentenvertrouwen en de lage rente zijn er veel mensen die een woning willen kopen.
De conclusie van deze institutionele obligatiebeleggers is dat de lange rente de komende drie jaar laag blijft. Dat komt vooral voort uit de structureel hoog blijvende vraag naar langlopende obligaties. Bovendien blijken ze zich momenteel eveneens geen zorgen te maken over een stijgende inflatie.
Waarom stijgt de hypotheekrente? De marktrente stijgt doordat banken minder verdienen aan andere financiële producten als gevolg van de Coronacrisis en meer rendement proberen te halen uit leningen. Daarnaast lenen overheden wereldwijd veel geld op de kapitaalmarkt en dit zorgt voor een stijging van de marktrente.
De hypotheekrente is sinds begin 2022 fors gestegen. Dit heeft alles te maken met de oplopende rente op de kapitaalmarkt (voor langlopende schulden) en op de geldmarkt (voor kortlopende schulden). De sterk gestegen inflatie speelt hierbij een grote rol.
De looptijd van een hypotheek is standaard 30 jaar omdat je 30 jaar lang recht hebt op hypotheekrenteaftrek. De maximale looptijd geldt voor iedereen ongeacht je leeftijd. Let op: de looptijd van je hypotheek is niet hetzelfde als de rentevaste-periode.
Je hypotheek oversluiten is interessant als je financieel voordeel kunt behalen. Is de hypotheekrente lager dan de rente die je nu voor je hypotheek betaalt, dan kan oversluiten je financieel voordeel opleveren. De lagere rente zorgt voor lagere maandlasten. Het oversluiten van je hypotheek is niet zonder kosten.
De looptijd voor een hypotheek bedraagt in de regel 30 jaar en als de bank deze looptijd niet verlengt, dan hebt u een probleem. De bank kan uw woning opeisen, bovendien bestaat er na dertig jaar geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.
Een voordeel van de annuïteitenhypotheek ten opzichte van de lineaire hypotheek is de lagere netto maandlasten aan het begin van de looptijd. Dit komt omdat je in het begin meer hypotheekrente betaalt dan verderop in de looptijd. En die hypotheekrente kan worden afgetrokken van je bruto inkomen.