Als de lucht blijft uitzetten kan dit ernstige pijn en schade aan het trommelvlies veroorzaken. "Reverse Block" is meestal het gevolg van duiken terwijl men decongestieve middelen inneemt die op diepte hun effect verliezen, door slecht te klaren of door te duiken met een verkoudheid.
Het ademen onder water kost meer energie dan op de kant en tijdens de inspanning en stress van het duiken kan aderverkalking losschieten en een hartinfarct veroorzaken. Hart en longen krijgen het voor hun kiezen tijdens het duiken. Bij duikers met een verminderde reserve kan het dan misgaan.
Als oren klaren niet lukt
Weet je het handsignaal nog waarmee je je buddy kunt vertellen dat oren klaren niet gaat? Soms lukt het dan nog om even iets minder diep te gaan en het opnieuw te proberen. Als het dan wel lukt, dan kun je proberen om rustig af te dalen en vaak te klaren.
Klaren is de buisjes die je midden oor verbinden met je keel open zetten zodat er lucht in je midden oor kan stromen. Die buisjes zijn normaal dicht, zodat er geen troep in je oor terecht kan komen. Wanneer je slikt en je je oren voelt klikken, zijn dat de buisjes die open en dicht gaan.
Om decompressieziekte te voorkomen mag je dus min.18 uur na de laatste duik niet vliegen. Nog beter is het om na een intensieve duikvakantie de eerst 24 uur niet te vliegen. Andersom kom je tijdens een vliegreis niet onder verhoogde druk, dus neem je ook niet meer stikstof op in je lichaam.
Als reactie zullen de nieren meer urine produceren (wat betekent dat we water en zout verliezen). Dit is ook de reden waarom duikers de behoefte voelen om te urineren tijdens of direct na de duik, dit fenomeen is "Immersie Diurese" genaamd.
Alcohol onttrekt namelijk vocht in je lichaam, en uitdroging vergroot de kans op decompressieziekte. Bovendien zorgt alcohol voor verwijding van de bloedvaten, waardoor je sneller afkoelt. Onder water merk je dat nog sneller! Het drinken van alcohol voor- of na een duik wordt dus afgeraden.
Beginnen bij het begin: Open Water duikers
De eerste twee duiken van de open water diver cursus, mag je maximaal naar 12 meter diepte. Vervolgens heb je de laatste twee duiken van jouw cursus. De diepte van deze duiken in maximaal 12 meter.
Droog oefenen en testen.
Als het goed is zal je het geluid in beide oren horen. Probeer voor je duik, als je nog op de kant staat of op de boot bent of je beide oren gemakkelijk kunt klaren. Er is nog geen drukverschil dus het klaren zal gemakkelijk moeten gaan en in beide oren een plop geluid moeten geven.
Vaak wordt gedacht dat duiken een dure hobby is. Dit vaak gehoorde 'vooroordeel' is niet geheel juist. Natuurlijk, kost duiken geld, maar dat het (sport)duiken erg duur is valt eigenlijk wel mee. Vergeleken met andere sporten is duiken niet duur.
Tijdens het duiken heeft iedereen te maken met klaren. De ene duiker moet dit meer bewust doen dan de andere duiker. Het oor bestaat uit het buitenoor [Outer Ear], het middenoor [Middle Ear] en het binnenoor [Inner Ear].
Als er sprake is van druk op de oren, komt dat vaak door een onderdruk in het middenoor, waardoor het trommelvlies wat ingetrokken is. Dit ontstaat door een verminderde functie van de buis van Eustachius (tussen de neus en het oor). Als gevolg van bijvoorbeeld een verkoudheid kan deze verstopt zitten.
Druk uw neus dicht, haal diep adem door uw mond, doe uw lippen dicht, blaas uw wangen op en adem voorzichtig door uw neus uit. De druk die gevormd wordt, zorgt ervoor dat uw oren ontstopt worden. Daarna kauwgom kauwen zorgt ervoor dat uw buis van Eustachius openblijft.
Duiken kost energie, en dus verbrand je calorieën bij het duiken. Iemand die zwaarder weegt, verbrandt meer calorieën bij een inspanning. Een zoektocht op internet levert op dat je met een uur duiken ongeveer 400 tot 700 calorieën verbrandt.
Veel mensen doen een proefduik tijdens hun vakantie en raken enthousiast over de duiksport. Het klopt dat duiken plaatsvindt in een relatief gewichtloze omgeving, waardoor het lijkt alsof het weinig moeite kost, maar voor het duiken met perslucht is een goede gezondheid nodig en ook een goede conditie.
Zoals veel mensen wel weten is duiken een erg dure sport als het gaat om het aanschaffen van alle spullen. Daarom duurt het vaak ook even voordat je als duikers alles goed voor elkaar hebt.
Maar nu de vraag: is dat ploppen gevaarlijk of niet? Ongevaarlijk, benadrukt Jef Mulder. Het ploppen, klaren of knappen van de oren is vaak zelfs de enige manier om de druk te verminderen. Overdrijf het echter niet en ga niet als een gek op je neus zitten blazen.
Voor iedere duik of snorkeltocht moet je de duikbril behandelen tegen beslaan. Dit kan eenvoudig met een speciaal middeltje dat je altijd bij je hebt: speeksel. In je speeksel zit een bepaald soort enzym dat het beslaan van het masker tegen gaat. Spuug in je duikbril, wrijf het uit en spoel het schoon met water.
Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt.Daarna merkt u er meestal niets van.U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Duikers tussen 10-11 jaar moeten met een PADI-professional of een gebrevetteerde ouder of voogd duiken. Duiken mogen niet dieper gaan dan 12 meter / 40 voet.
Een recreatieve duiker komt tot een meter of 40
Als je een beginnerscursus SCUBA-duiken volgt, kun je tot ongeveer 12 tot 18 meter diepte duiken. Met meer trainingen en ervaring kun je als recreatieve duiker tot zo'n 40 meter diepte komen. Alles dieper dan 40 meter wordt als technisch duiken gezien.
De beroepsduiker levert een grote inspanning onder water, hij duikt dieper (soms wel tot 450 meter!), en gebruikt mede daarom meestal geen SCUBA (Self Contained Breathing Apparatus) maar luchtvoorziening vanaf de oppervlakte, waarbij de lucht via een slang (de zgn umbilical) naar de duiker toegevoerd.
Wanneer je kort na een duik een (deep tissue) massage neemt kan het zijn dat door het toenemen van je bloedsomloop kleine belletjes stikstof omgezet worden in grotere bellen wat uiteindelijk tot decompressieziekte (DCZ) kan leiden.
Maar omdat het vocht al door de nieren naar de blaas is gebracht, is dit niet meer terug te halen. En in veel gevallen heb je al onder water geplast in je pak omdat de druk te groot werd in je blaas. Je hebt dus een ondervulling van je vaatstelsel. Deze hele gang van zaken verklaart al de vermoeidheid na het duiken.
Vliegen en duiken
Vliegen of reizen naar een hoger gelegen gebied kort na duiken, kan decompressieziekte veroorzaken. Hanteer daarom de in de sportduiktabellen aangegeven tijden voor niet-vliegen en desaturatie. In een omgeving met een lagere luchtdruk past het lichaam zich niet direct volledig aan.