Een kwaadaardige tumor in de zaadbal groeit snel. Daarom is het advies om regelmatig zelf je zaadballen te onderzoeken. Want hoe eerder je zaadbalkanker ontdekt, hoe beter het te genezen is. Voelt je zaadbal anders aan, ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts.
Symptomen zaadbalkanker
zwelling en/of verharding van de zaadbal. De verharding is meestal pijnloos. Een zwaar, dof gevoel in de onderbuik achter of in de balzak. zwelling van de borstklier(en) of het gebied rond de tepel.
Wat is de overleving van zaadbalkanker? Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 93 van de 100 mannen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker.
Bij de meeste patiënten is teelbalkanker volledig te genezen, zelfs als er uitzaaiingen zijn. Bij kanker wordt vaak gesproken in termen van vijfjaarsoverleving, dit is het gemiddelde percentage patiënten dat vijf jaar na de diagnose nog leeft.
Wanneer de kanker is uitgezaaid bij diagnose
Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
Een combinatie van een operatie en chemotherapie direct in de buik (HIPEC) kan de uitzaaiingen soms genezen. HIPEC staat voor Hypertherme IntraPeritoneale Chemotherapie. De behandeling kan alleen als er geen uitzaaiingen zijn naar de lever of de longen.
Helaas is kanker niet altijd te genezen. Dat komt doordat kanker een ingewikkelde ziekte is die voor iedereen anders verloopt. Hoe kanker ontstaat verschilt per persoon en alle soorten kanker zijn anders.
Mannen bij wie één of beide zaadballen rond de geboorte niet waren ingedaald. Mannen die eerder zaadbalkanker hebben gehad. Bij 2 tot 3% van de mannen met zaadbalkanker ontstaat na enkele jaren een tumor in de andere zaadbal.
Om te kijken of je zaadbalkanker hebt, onderzoekt de arts je lichamelijk. Voor de diagnose krijg je verder nog een bloedonderzoek en een echografie van de balzak. Met een CT-scan van je buik en longen kan de arts zien of er uitzaaiingen zijn. Soms is ook nog een MRI-scan of PET-CT-scan nodig.
In principe ben je na het verwijderen van een zaadbal (teelbal) nog vruchtbaar. Krijg je na de operatie nog andere behandelingen, zoals chemotherapie en/of bestraling? Dan kun je alsnog minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden.
Oorzaken. Het is onduidelijk hoe zaadbalkanker ontstaat. Wel is bekend dat bepaalde dingen de kans erop groter kunnen maken: een zaadbal of zaadballen die niet is/zijn ingedaald.
Niet-ingedaalde teelbal bij volwassenen
Met één teelbal kan je gewoon seks hebben. De andere teelbal zal ook de zaadproductie overnemen. Die ene functionerende teelbal staat dan in voor de aanmaak van testosteron en zaadcellen. Het is niet noodzakelijk erg zichtbaar dat je maar één teelbal hebt.
Vruchtbaarheid. De vruchtbaarheid van mannen met een enkelzijdig niet-ingedaalde zaadbal is meestal behoorlijk: 60-70% blijkt in staat om op de natuurlijke weg vader te worden. Bij dubbelzijdig niet-ingedaalde zaadballen is dit slechts 30%.
Plaats je wijs- en middelvinger onderaan en je duim op de teelbal. Rol de teelbal tussen je vingers door. Kijk of er een verdikking zit, ter grootte van een erwt. Het gaat dan om een knobbeltje op één van je teelballen aan de zij- of voorkant.
Voelt u een tamelijk hard knobbeltje aan de teelbal zelf, dan kan dit een voorteken zijn van teelbalkanker; Is het scrotum aan één of beide kanten langzaam dikker geworden en kunt u de teelbal zelf niet goed meer voelen, dan is er kans op een waterzakbreuk; Heeft u een zwelling boven of naast de verder gladde teelbal?
De pijn kan komen door bijvoorbeeld een ontsteking van de bijbal, een bultje met vocht in de bijbal, te veel vocht in de balzak of een liesbreuk. Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost: als u opeens heftige pijn heeft. als u pijn heeft en ook ziek bent.
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Bouw van de zaadbal
Iedere man heeft twee zaadballen in de balzak (scrotum) en deze maken deel uit van de mannelijke geslachtsorganen. Een zaadbal heeft een ovale vorm en is vier tot vijf centimeter lang.
Nadat de anesthesioloog de verdoving heeft toegediend, begint de operatie. De uroloog verwijdert via een kleine snee in de lies de aangedane teelbal. Het verwijderde weefsel gaat naar het laboratorium voor onderzoek. Gemiddeld duurt de operatie een half uur.
Ongeveer een maand voor de geboorte zakken de ballen via het lieskanaal in de balzak. Dit wordt indalen genoemd. Normaal gesproken zitten bij een pasgeboren jongen dus beide ballen in zijn balzak.
Vruchtbaarheid. Het verwijderen van 1 zaadbal heeft weinig gevolgen. Het komt zelden voor dat hierdoor de zin in seks verminderd (libidoverlies) of impotentie ontstaat. En omdat u 1 zaadbal over hebt, bent u nog steeds vruchtbaar.
Een bijbalcyste is een goedaardige zwelling van de balzak. Zo'n zwelling bestaat uit vocht met zaadcellen (spermatocele). Een bijbalcyste doet meestal geen pijn en is vaak maar klein. Een bijbalcyste of een spermatocele ontstaat meestal doordat er een lekje in de bijbal is.
Bikkel is een man met 1 bal.