De arbowet stelt geen wettelijke norm in het aantal uur beeldschermwerk per dag. Wel staat in het memorie van toelichting het advies om werknemers maximaal 6 uur per dag beeldschermwerk te laten verrichten als ze geen afwisseling hebben met andersoortige werkzaamheden.
De aanbevolen schermtijd is maximaal 1 uur per dag, ongeveer 15 minuten per keer (maximaal 4 momenten per dag).
Het beeldschermwerk moeten ze, verdeeld over de dag, regelmatig onderbreken. Idealiter staat een werknemer elk half uur even op, bijvoorbeeld voor een kop koffie, een toiletbezoek of een lunchwandeling. Er moet zeker elke twee uur een onderbreking van het beeldschermwerk zijn.
De dagelijkse schermtijd van Nederlanders ligt hoog. Ruim een kwart (28%) kijkt meer dan 6 uur per dag naar een beeldscherm. Bij dertigers is dit zelfs bijna twee op de vijf (38%). Dit vindt een meerderheid van hen dan ook teveel (61%), net als de helft van alle Nederlanders (50%).
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag.
Daarom hebben zij de 20-20-2 regel ingesteld. Maximaal 20 minuten achter elkaar naar je scherm kijken, vervolgens minimaal 20 seconden in de verte kijken (dan ontspan je je ogen) en 2 uur per dag naar buiten. En die 20-20-2 regel is eigenlijk goed voor alles.
Schermen zijn al jaren niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven, maar zorgen ook nog steeds voor problemen en weerstand. Die problemen zijn er in verschillende vormen en maten. Wie lange tijd achter elkaar leest of achter een beeldscherm zit, kan bijvoorbeeld last krijgen van vermoeide ogen.
Een computerscherm geeft licht. Te lang naar een scherm kijken kan daarom hetzelfde voelen als in een lamp kijken: je ogen raken er vermoeid van. Ook wanneer de tekst op een beeldscherm lastig te lezen is (en je dus moeite moet doen om het te lezen) kunnen je ogen vermoeid raken.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat werken met de computer slecht voor onze ogen is. Toch leert de ervaring dat veel en langdurig naar een beeldscherm kijken klachten geeft. Computerogen beginnen vaak met vermoeide ogen als er lang achter een beeldscherm gezeten is. Daar kunnen andere klachten bijkomen.
Dan mag er in die cao van de wet worden afgeweken. Maar geldt nog steeds: minimaal 1 pauze van 15 minuten na 5,5 uur werken. U mag een werkdag niet beginnen of eindigen met een pauze. Een pauze is bedoeld als onderbreking van de werktijd.
In de wetgeving wordt voorgeschreven dat dit beperkt moet worden tot maximaal 6 uur per werkdag. Daarbij geldt als extra voorwaarde dat er hooguit twee uur achtereen achter het beeldscherm gewerkt mag worden, onderbroken door "pauzes" van tenminste 10 minuten, die met andere bezigheden gevuld dienen te zijn.
Langdurig werken achter een beeldscherm kan gezondheidsklachten aan armen, nek en schouders opleveren. Ook oogklachten komen vaak voor bij langdurig werken achter een beeldscherm.
Maak duidelijke afspraken over schermtijd in huis. Houd je zelf ook aan die afspraken. Die kunnen bijvoorbeeld gaan over wanneer de telefoon uit moet, welke activiteiten voorrang krijgen op schermgebruik en welke spellen je kind wel en niet mag spelen. Probeer deze afspraken af te stemmen op je eigen opvattingen.
Bij droge ogen kunt u een of meer van de volgende klachten hebben: een branderig, vermoeid, stekend, jeukend of drukkend gevoel. geïrriteerde ogen. het gevoel alsof er zand in uw ogen zit.
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag. Ieder kind is verschillend en een richtlijn is niet direct op ieder kind toepasbaar.
6-8 jaar: 30 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag. 8-10 jaar: maximaal 1 tot 1,5 uur per dag. 10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Waarom je schermtijd beperken belangrijk is
Als je achter een scherm zit, schakelt het over op een passieve toestand. Gevolg: je spieren nemen minder vetten op en verbranden minder vetten, gewoon omdat ze niet actief zijn. Daardoor kunnen de vetten zich op termijn opstapelen en je stofwisseling ontregelen.
Deze richtlijnen geven je wat houvast: 2 tot 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag; 4 tot 6 jaar: 4 momenten, maximaal 1 uur per dag, ongeveer 15 minuten per keer; 6 tot 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over 2 keer van ongeveer 30 minuten per keer.
Uit Brits onderzoek blijkt dat mensen tussen de 18 en 33 onderschatten hoe vaak ze hun smartphone erbij pakken. We denken dat we dat gemiddeld 37 keer doen. Het is in werkelijkheid 85 keer keer, ruim twee keer zo vaak. We hebben soms niet eens meer door dat we onze smartphone erbij pakken.
Samsung schermtijd (Digitaal Welzijn) bekijken
Samsung gebruikt de standaard Android app “Digitaal Welzijn” om je schermtijdinzichten te geven. Deze app vind je eenvoudig: Ga naar Instellingen en klik op Digitaal Welzijn. Daar vind je een overzicht van je gebruikte apps en een verdeling van je totaalaantal minuten.
Scholieren zitten gemiddeld zo'n vijf uur per dag achter hun smartphone. De invloed op de schoolprestaties is groot, zegt neuropsychiater Theo Compernolle.
Uit onderzoek is gebleken dat het vanuit ergonomisch oogpunt niet verantwoord is om op een werkdag van 8 uur of langer gedurende meer dan 5 à 6 uur arbeid aan een beeldscherm te verrichten. Het is regel dat niet langer dan twee achtereenvolgende uren onafgebroken aan een beeldscherm werk mag worden verricht.