Plaspillen en bètablokkers. Veel geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk en hartproblemen kunnen u duizelig maken. Hieronder vallen ook plaspillen, die u soms moet gebruiken als u te veel vocht vasthoudt. U kunt hier duizelig van worden bij het opstaan uit een stoel of uit bed.
Slechtziendheid, duizeligheid, verminderd evenwicht of een achteruitgang van spierkracht vergroten het risico op vallen. Ook specifieke aandoeningen zoals reuma, CVA en Parkinson kunnen het risico op valpartijen fors verhogen.
De geneesmiddelengroepen waarvan het uitgebreidst is vastgesteld dat ze gewichtstoename kunnen veroorzaken, zijn psychofarmaca (antidepressiva, antipsychotica en dan met name de atypische, lithium), anti-epileptica, antidiabetica en geslachtshormonen.
Een medicijn kan zorgen voor een meer zin in eten: meer eetlust. Dit komt doordat zo'n medicijn invloed heeft op het gevoel van honger en verzadiging. Vooral het medicijn lithium kan dorst veroorzaken. Als iemand dan veel calorierijke (fris)dranken drinkt, kan dit voor gewichtstoename zorgen.
Er zijn verschillende oorzaken voor plotseling vallen zoals struikelen, lage bloeddruk en epilepsie. Vaak, met name onder de leeftijd van 65, zijn de valpartijen onderdeel van functionele symptomen. Mensen die valaanvallen hebben, herkennen vaak deze situaties: 'Ik liep gewoon, ik deed eigenlijk niets bijzonders'.
Een licht gevoel in het hoofd komt vaak door snel opstaan uit een stoel, stress, angst of medicijnen. Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u ook dubbelziet, moeilijk praat of geen kracht heeft in een arm of been. Bel ook na een flinke val of klap op het hoofd.
Duizelig? Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid. Uit verschillende onderzoeken is namelijk naar voren gekomen dat bij patiënten met terugkerende BPPD (benigne paroxysmale positioneringsduizeligheid) sprake was van een vitamine D tekort.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”. Draaiduizeligheid heeft verschillende oorzaken en wordt op verschillende manieren behandeld.
In 40 tot 60 procent van de gevallen leidt een valpartij tot een lichamelijk letsel. Meestal gaat het om een klein letsel zoals verstuikingen, snijwonden of kneuzingen. Soms zijn de gevolgen ernstiger: u kunt bijvoorbeeld uw heup, pols of schouder breken, of schade oplopen aan bijvoorbeeld uw milt of aan uw hoofd.
Met het persoonsgebonden valrisico worden alle zaken die te maken hebben met de persoon zelf bedoeld. Dat kunnen ziekten zijn, zoals artrose, de ziekte van Parkinson of dementie. Ook een slecht zicht, een verstoord evenwicht en problemen met lopen zijn risico's voor vallen.
De meeste mobiliteitsproblemen bij ouderen worden veroorzaakt door aandoeningen aan het bewegingsapparaat, ofwel de botten, spieren en pezen die ervoor zorgen dat iemand kan bewegen. Voorbeelden daarvan zijn reuma, artrose en rugklachten.
Schakel hulp in.
Bel dan de huisartsenpost of 112. Afhankelijk van de situatie kan er een ambulance gestuurd worden. Hulpverleners maken bij een valpartij vaak gebruik van hulpmiddelen, zoals een opblaasbaar tilkussen of een elektrische tillift, waarmee iemand op een veilige manier overeind kan worden geholpen.
Met het ouder worden, neemt ook het risico op vallen toe. Een val kan vervelende gevolgen voor u hebben. U heeft bijvoorbeeld kans op hoofdletsel of een botbreuk. Ook kunt u bang worden om opnieuw te vallen.
Gemiddeld valt elke 5 minuten een 65-plusser
In 2021: Bezochten 105.000 ouderen van 65 jaar en ouder een SEH (Spoedeisende hulp) na een val. Anders gezegd: gemiddeld elke 5 minuten was een 65-plusser slachtoffer van een valincident met letsel dat moest worden behandeld op een SEH.
Vallen vormt een groot gezondheidsprobleem bij ouderen, omdat het veel voorkomt en tot ernstige gevolgen kan leiden. De gevolgen van een val kunnen variëren van blauwe plekken en kneuzingen tot hoofdletsel en botfracturen. Ongeveer 10% van de valpartijen bij ouderen leidt tot ernstige letsels.
Parkinson-patiënten vallen vaak, meestal door intrinsieke factoren. Preventie van deze intrinsieke valincidenten vergt behandeling van de onderliggende houdingsinstabiliteit. Indien mogelijk moet het gebruik van benzodiazepinen worden vermeden.
Soms voorkomende bijwerkingen van oxazepam
Meer eetlust en gewichtstoename.
De medicatie remt de eetlust of eetdrang en geeft een betere verzadiging. Maar we vinden medicijnen alleen niet voldoende. Gewicht verliezen door medicatie is op korte termijn mogelijk maar belangrijker is dat het op ook op lange termijn volgehouden wordt. Dat kan alleen als ook de leefstijl aangepast wordt.