De ritsvoet is het belangrijkste hulpmiddel bij het inzetten van ritsen. Ongeacht de ritssoort is het bij het inzetten van belang vlak naast de rand van de ritstandjes te naaien. Dit kun je doen met de speciale ritsvoet. Deze kan, naar wens, links of rechts van de naaivoethouder worden vastgeklikt.
Een rits bestaat uit twee rijen met tandjes. Elk tandje heeft aan de ene kant een klein puntje en aan de andere kant een klein gaatje. De sluiter zorgt ervoor dat de puntjes van de tandjes aan de ene kant, precies in de gaatjes van de tandjes aan de andere kant komen te zitten. Onderaan de rits zit een stopper.
Hoe heet zo'n dingetje aan de rits? Zo'n lipje waarmee je de rits dichttrekt of open natuurlijk... Een ritstrekker! Hier vind je verschillende uitvoeringen en kleuren, zodat je de rits weer gemakkelijk open en dicht kunt schuiven.
De bij de rits toegepaste verbindingstechniek is die van vormopsluiting. De rits bestaat uit twee rijen identieke tanden die aan weerszijden van de rits horizontaal gespiegeld zijn geplaatst.
Persvoet
De persvoet houdt de stof op zijn plaats. Je naait altijd met de persvoet naar beneden.
De overlockvoet zorgt ervoor dat de stof mooi vlak blijft en niet gaat rafelen of omkrullen. Leg de rand van de stof tegen de geleider van de voet. Zo zorg je ervoor dat de naald op de rand van de stof komt en de stof niet omkrult. Bij de overlocksteek is de steekbreedte tussen de 5 en 7 mm.
De termen "runner" en "ritsschuiver" worden vaak gebruikt als synoniemen voor "ritsloper". Het zijn allemaal termen voor het onderdeel van een rits dat langs de tanden van de rits glijdt en deze opent en sluit. Let erop dat een runner iets anders is dan het labeltje waarmee je de runner heen en weer trekt.
Een rits (ritssluiting) bestaat uit twee rijen metalen of kunststof plaatjes met aan de ene kant tanden en aan de andere kant inkepingen. Deze plaatjes kunnen worden samengevoegd of gescheiden door aan een lipje te trekken aan een sluitplaatje.
Heel vaak komt het voor dat een ritssluiting niet meer dicht blijft, het zogenaamde opensplijten van de rits. Meestal kan dit gerepareerd worden zonder de rits te vervangen.
Zo kunt u bijvoorbeeld de punt van een potlood over de ritssluiting wrijven. Het grafiet in het potlood werkt dan namelijk als smeermiddel, waardoor de rits als het goed is sneller loskomt. Geen potlood in huis? Ook andere producten zoals een lippenbalsem of een blok zeep zijn geschikt als smeermiddel.
6: Tanden sluiten niet aan of rits gaat steeds open
Een pluisje, draadje of stukje stof bijvoorbeeld. Controleer of dit het geval is. Als er niets tussen de rits zit, wordt het probleem waarschijnlijk veroorzaakt doordat er een of enkele ritstanden scheef staan of doordat de ritsschuiver niet meer goed sluit.
- De profielrits:
Van de verschillende deelbare ritsen is dit de sterkste. Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Binnen de profielritsen zijn 2 types leverbaar, namelijk een profielrits met een vertanding van 4mm (P40) en de andere met een vertanding van 6mm (P60) breed.
Oplossing: Werk het uiteinde van de rits af door er een reepje stof omheen te vouwen.Strijk de randen om, stik de reep stof vast op de rits, vouw om en stik bovenop rondom door.
#1 Een sleutelring.
Maak 'm vast aan het oog van je rits, maak je gulp vervolgens dicht en doe de sleutelring dan om je knoop. Daarna doe je de knoop dicht zodat het ringetje niet meer te zien is. Et voilà, niemand die nog iets te zeggen heeft over je broek.
Plaats de nieuwe cursor en naai de stopper.
Schuif deze door de bovenkant van de rits, waar je de stop hebt gebroken. Plaats deze aan de onderkant van de rits en controleer of deze werkt. Je moet nu de stopper van de rits repareren. Gebruik hiervoor een draad, in dezelfde kleur als de stof, en een naald.
Kapotte ritsglijder
In het geval van een defecte ritsglijder (ja, dat is een woord: dat is het ding waarmee je de rits open- en dichttrekt) kun je deze vervangen door een nieuwe. Om de glijder te verwijderen gebruik je een tang om deze er af te knippen. Daarna kun je makkelijk een nieuwe glijder op de tanden plaatsen.
Runner. Bij een runner kun je denken aan een hardloper of koerier. In de horeca wordt de functienaam runner soms gebruikt voor een medewerker die in de bediening staat Bij deze functie kunnen de taken uiteenlopen van mise-en-place werkzaamheden tot het uitserveren van gerechten en drankjes.
Er bestaan diverse theorieën hierover. De eerste plausibele theorie heeft te maken met het rollenpatroon van man en vrouw in de middeleeuwen. De vrouw is doorgaans de persoon die voor de baby zorgt. En gezien de meeste mensen, en dus ook vrouwen, van nature rechtshandig zijn houden zij hun baby daarom op de linkerarm.
Deze voet is het meest geschikt voor het blindzomen of doorstikken van randen. De steken doorboren alleen de zoom, zodat de steekgaatjes aan de juiste kant van de stof bijna onzichtbaar zijn.
Met de rolzoomvoet kunt u lichte tot middelzware stoffen voor kleding en woningdecoraties afwerken, zonder eerst de stofeinden te hoeven strijken. 1. Kies een rechte steek, klik de rolzoomvoet vast en schakel het IDT systeem in (indien beschikbaar op uw machine).
Boventransportvoet (ook wel loopvoet genoemd) met een open voorkant. Deze voet gebruikt u bij zeer dunnen stoffen of stoffen waarbij de twee lagen niet mooi op elkaar blijven liggen tijdens het naaien. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen tijdens het quilten of bij gestreepte stoffen.