Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben doorgrond hoe het kleine schaatsenrijdertje (Gerris remigis) over water kan lopen. Ze maakten meteen een robot die het ook kan: de robostrider. Ook wat grotere dieren, zoals de basilisk- of Jezushagedis, kunnen over water lopen.
Dit “vlies” noemen we ook wel oppervlaktespanning. Omdat het schaatsenrijdertje maar met een heel klein oppervlak het water aanraakt, zakt hij niet door het vlies heen. Maar let wel op, zorg er voor dat de pootjes niet door het vlies heen prikken, dan zakt het insect naar de bodem.
Je vindt : larve van steenvlieg, larve van kokerjuffer, larve van eendagsvlieg, en ook zoetwatervlokreeft, zoetwaterpissebed, slingerwormen, rode muggenlarve en rattenstaartlarve. Het aantal insecten dat heel zijn leven in het water leeft is niet zo groot. Wat kevers en wat waterwantsen, dat is het zo'n beetje.
De beestjes die het meest voorkomen in het zwembad, zijn larven van muggen. Deze beestjes zien eruit als kleine rode of bruine wormpjes. Ze leven in het water en kunnen zwemmen, waardoor ze zich ook extra makkelijk kunnen verplaatsen.
Bootsmannetjes (Notonectidae), ook wel ruggezwemmers genoemd, is een familie onder water levende insecten uit de orde van de wantsen. Er zijn meerdere soorten die sterk op elkaar lijken. Het gewoon bootsmannetje (Notonecta glauca) is het meest algemeen. Het bont bootsmannetje (N.
Bijen kunnen niet zwemmen!
Ze blijven met hun poten op een droog oppervlak zitten terwijl ze drinken. Water in een bad of kuip met een hellend oppervlak van 30° à 45° is ideaal.
Mieren kunnen zwemmen
Nou ja, niet alle mieren kunnen zwemmen, het hangt af van de soort. Ze hebben nog geen vlinder- of schoolslag onder de knie, maar ze kunnen vrij lang in water overleven door hun eigen manier van watertrappelen, en ze kunnen ook langdurig blijven drijven.
Houtduiven landen als meeuwen op het water en kunnen daaruit ook weer moeiteloos opstijgen. Het zwemmen zelf, dat maar kort duurt, gaat een beetje onbeholpen omdat ze geen zwempoten hebben, maar dat maakt het niet minder bijzonder. Er wordt gezwommen in vijvers en zwembaden en wat er maar is.
Sterker nog, er zijn maar 2 zoogdieren die niet kunnen zwemmen: Giraffen, maar die zijn zo lang dat ze niet snel in de problemen komen, en mensapen, maar die kunnen het wel leren, denk maar aan mensen! O ja, Nijlpaarden zwemmen ook niet echt, die lopen over de bodem!
Wespen kunnen niet zwemmen. Maar als ze in vocht terechtkomen, blijven ze in eerste instantie wel drijven dankzij hun vleugeltjes.
Het is bijna niet voor te stellen, maar onder het wateroppervlak van de Oosterschelde schuilt een enorme rijkdom aan dieren en waterplanten. Sepia's, zeepaardjes, anemonen, zeehonden, bruinvissen, zelfs haaien komen in de Oosterschelde voor.
Amfibieën zijn zowel afhankelijk van water als van land om hun levenscyclus te vervolmaken.
Libellen kunnen niet steken of bijten. Om te steken hebben ze simpelweg de middelen niet: libellen hebben geen angel. Libellen hebben wel kaken, waarmee ze insecten fijnkauwen. Deze kaken zijn bij de meeste soorten te zwak om door de menselijke huid heen te komen.
Juffers hebben een lang, dun achterlijf. In tegenstelling de tot echte libellen hebben de vleugels van juffers alle vier dezelfde vorm. De vleugels worden in rust meestal langs of boven het achterlijf samengeklapt. De ogen zijn gevormd als een halve bol en zijn geplaatst aan de zijkanten van de kop.
Libellen hebben inderdaad kaken waarmee ze hun prooien fijn malen. Maar die kaken zijn bij de meeste soorten te klein om door de menselijk huid snijden. Alleen de allergrootste soorten zoals de keizerlibel zou ons eventueel kunnen bijten maar zal dit nooit doen.
Wij krijgen regelmatig de vraag van konijnen-eigenaren of hun dieren kunnen zwemmen. En het antwoord hierop is “ja”. Toch is deze vraag in veel opzichten een verkeerde vraag. Als ons gevraagd zou worden of konijnen het fijn vinden om te zwemmen, dan is het antwoord absoluut “nee”.
De tijger is ook dol op water. Op warme dagen liggen ze graag in het water (in het wild maar ook in dierentuinen, dus water is een vereiste in een tijgerverblijf) en indien mogelijk zwemmen ze ook graag een paar baantjes. Het gebeurt regelmatig dat een tijger zijn prooi in het water pakt.
Afhankelijk van wat je onder zwemmen wil verstaan, kunnen de meeste, zoniet alle, vogels zwemmen.
Het beste antwoord. kraaien, kauwen duiven, kippen en veel andere landvogels kunnen zich wel een tijdje drijvend houden, maar zwemmen zou ik dat toch niet willen noemen. we rijden regelmatig uit om zo'n vogel uit het water te vissen. hun veren zuigen zich vol, en ze kunnen niet opstijgen uit het water.
Door hun vleugels te spreiden kunnen duiven wel eventjes blijven drijven maar wegvliegen met een nat verenpak uit een drijvende positie is geen optie.
Hebben mieren hersenen? Als je alle hersencellen van 40.000 mieren samenneemt, verkrijg je de grootte van een menselijke brein. De hersenen van een mier tellen immers 250.000 hersencellen terwijl een menselijk brein er 10.000 miljoen telt.
Bovendien poepen en plassen ze continu als ze lopen en die ontlasting is onhygiënisch. Als het bij je voedsel komt, kun je zelfs een voedselvergiftiging oplopen. En mierenkolonies kunnen behoorlijk uitdijen als ze zich eenmaal ergens hebben gevestigd.”
In principe kunnen alle mierensoorten die in Nederland voorkomen bijten. Het verschil zit hem echter in hoe heftig de mier kan bijten. Zo merk je vrijwel niets van een mieren beet door de zwarte mier, maar een beet van een rode mier kan wel pijnlijk zijn.
Bijen hebben schoon water nodig. Ze lopen vaak het risico dat ze in vogelbadjes verdrinken of worden opgegeten door vogels, vissen, kikkers en andere dieren wanneer ze bij meren gaan drinken. Een paar druppels water op hun vleugeltjes kan er al voor zorgen dat ze niet meer kunnen vliegen.