De prijs van zout voor de waterontharder Eén zak regeneratiezout bevat 15 kilo en kost afgerond € 14,98 per zak.
Prijs zout waterverzachter
Onthardingszout, ook wel regenereerzout genoemd is niet duur. Voor één kilo regenereerzout betaal je 40 tot 45 cent. In een standaard huishouden met vier personen heb je ongeveer 100 kilo zout per jaar nodig. Op jaarbasis kost een waterontharder je dus gemiddeld 40 tot 45 euro aan zout.
Op basis van uw waterhardheid en waterverbruik kunnen we het zoutverbruik berekenen. Gemiddeld gebruikt een 4-persoons huishouden zo'n 70 kg zout per jaar. In dit geval heeft u aan drie zakken van 25 kg voldoende voor een heel jaar.
Waterontharder eens per 4 à 6 weken bijvullen.
Energieverbruik waterontharder
In totaal gebruikt een elektrische waterontharder gemiddeld 9 kWh per jaar. Afhankelijk van wat u voor uw elektriciteit betaalt, kost een kWh aan stroom momenteel rond de 40-75 cent. Op jaarbasis is het energieverbruik van een waterontharder dan ook bijna te verwaarlozen.
Ingedampt zout is het beste type zout voor je waterontharder en voorkomt schade of vuilophoping.
Goud en zilver waren altijd waardevol. Maar in de Middeleeuwen was er een grondstof misschien nog wel waardevoller: zout. Het was onmisbaar om eten te bewaren of juist om het op smaak te brengen, maar zonder een zee in de buurt was het voor steden als Krakau moeilijk te krijgen en daarom erg kostbaar.
U brengt ruim een liter water aan de kook en laat dit minimaal 10 minuten doorkoken. Hierna weegt u 9 gram zout af en doet dit in een schone kan/fles en vult deze aan met het gekookte water tot 1 liter. U heeft nu 1 liter fysiologische zoutoplossing.
De duurste zoutsoort onder de soorten zout is de Fleur de sel, oftewel zoutbloem. Fleur de sel wordt ook wel verkocht onder de naam Keltisch zout. De oorspong van deze zoutsoort ligt in Frankrijk. Dat deze zout duur is komt door hoe het zout geoogst wordt.
De levensduur van een waterontharder
Met de juiste onderhoud, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar meegaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat presteren na een lange tijd van intensief gebruik. Het gevolg hiervan is dat de onthardingscapaciteit afneemt.
Een waterontharder met zout is kort gezegd beter. Het is namelijk de enige waterontharder die echt al het kalk uit het leidingwater haalt.
Een waterontharder heeft ongeveer ieder jaar onderhoud nodig. Bij het onderhoud wordt het hele toestel nagekeken en gecontroleerd. Als het nodig is worden onderdelen vervangen. Het kan ook voorkomen dat een waterontharder ontsmet moet worden of dat er zoutresten verwijderd moeten worden.
Zo'n pak keukenzout kost bij de super maar een paar kwartjes, voor 45 cent neem je een kilo mee naar huis. Waarom is ander zout dan zo duur? Himalayazout komt omgerekend op 4,95 voor een kilo, en dat kan nog flink oplopen als je de zout in een leuk potje koopt of een andere mooie verpakking.
Regeneratiezout bestel je het simpelst in onze webshop. Eén zak regeneratiezout bevat 15 kilo en kost afgerond € 14,98 per zak.
Meer dan 70 procent van het aardoppervlak wordt ingenomen door oceanen en maar liefst 97 procent van al het water op aarde is zout water. In 1 liter zeewater zit gemiddeld 35 gram zout (dat zijn ongeveer drie eetlepels). Reële waarden variëren van 10 g/l in de poolgebieden tot 50 g/l in de tropen.
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Een juiste verhouding tussen water en zout is wel belangrijk. Als het water te zout is, kan dat onprettig zijn voor uw neus. De zelfgemaakte zoutoplossing kunt u het beste dezelfde dag gebruiken en niet langer dan een dag bewaren.
Verse kruiden als zoutvervanger
Verse kruiden, zoals basilicum, oregano, tijm en koriander, geven een heerlijke smaak aan al je gerechten. En je kunt verse kruiden volop gebruiken als je zoutloos kookt. Dankzij de verse kruiden merk je amper dat je geen zout hebt toegevoegd.
Waarom ons zout duurder is? Die vraag krijgen we vaak. Het antwoord is heel eenvoudig, de grootste reden dat ons zout meer kost dan veel andere merken, is omdat de manier waarop we het maken meer kost. Maar daar krijg je dan wel een unieke smaakbeleving en een puur en eerlijk product voor terug.
Hoeveel zout per dag je nodig hebt, is voor ieder lichaam anders. Laten we uitgaan van een gemiddelde van minder dan 6 gram zout per dag. Voor een sporter wordt aangeraden om 0,75 gram zout per kilogram lichaamsgewicht per dag te consumeren.
Ons natuurlijke, zuivere zout wordt nog altijd gewonnen in ondergrondse koepels in Nederland en Denemarken, die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan als gevolg van de verdamping van eeuwenoude zeeën. Ook delven we diep onder het Himalayagebergte op zoek naar het verfijnde roze Himalayazout.
Welk zout het meest geschikt is hangt af van welke waterontharder je hebt en het type: handmatig, halfautomatisch of volautomatisch. Het advies is om alleen onthardingszout te kopen dat bij het systeem en het type van je waterontharder past.
De ene soort zout is niet gezonder dan de andere. De nadelige effecten op de gezondheid worden vooral veroorzaakt door het natrium, dat in zout zit. Keukenzout, zeezout, Himalayazout en Keltisch zout bestaan allemaal hoofdzakelijk uit natrium.
Voor je gezondheid zijn zoutsoorten als Himalayazout of Keltisch zeezout niet beter of slechter dan gewoon keukenzout. Deze zoutsoorten bevatten soms wat mineralen, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het weinig met je gezondheid doet. Het is zeker geen reden om meer zout te gaan eten.