Hellmann's uit Engeland is bijvoorbeeld iets fris/ zuurder dan Hellmann's uit Amerika, dat iets zouter van smaak is. Uit testen is gebleken dat de receptuur uit Engeland de Nederlandse consument het meeste aanspreekt.
Hellmann's óók geen mayo
Dit omdat het minder olie bevat dan de in de Warenwet voorgeschreven minimale hoeveelheid van 70 procent die nodig is om het mayonaise te mogen noemen.
In 1905 opende Richard Hellmann's een delicatessenzaak op Columbus Avenue, New York. Hier begon Richard Hellmann met de verkoop van de heerlijke mayonaise naar recept van zijn vrouw. Hij verkocht twee soorten mayonaise, en om de twee soorten goed te kunnen onderscheiden deed Richard om een van de twee een blauw lintje.
De structuur van de mayo is zeker vergelijkbaar met de 'gewone'. De smaak is ook prima en iets zuurder, maar als je vegan eet en een snelle vervanging voor een pot mayonaise wilt hebben dan is het zeker een goede optie, als je geen problemen hebt met allerlei onnodige toevoegingen.
Ideaal voor salades en sandwiches en als basis voor sauzen: deze mayonaise geeft binding aan alle gerechten. Een lekkere saus voor bij friet, burgers en al je snacks, heerlijk ook als dip. Gemaakt met vrije-uitloopeieren, glutenvrij en geschikt voor een vegetarische voeding.
Hellmann's Real (430 ml)
Hellmann's Real is een mayonaise volgens Engels recept. Het heeft een onmiskenbare frisse smaak en een stevige structuur.
1e plaats: Hellmann's Vegan
'Hij doet luxe aan' zegt Machteld erover. Deze mayo is behoorlijk zuur, een aantal panelleden vindt de smaak een beetje té zuur, maar het merendeel is erg te spreken over de smaak van deze mayonaise. ' Heerlijk vol van smaak' 'veel smaak' en 'een lekker zuurtje'.
Is vegan mayo gezonder? Ook dat niet. In alle mayonaises, vegan of niet, zit weliswaar behoorlijk wat vet en dus veel calorieën, maar dat vet is altijd gezonde, onverzadigde olie zoals zonnebloem- of raapzaadolie. Die is bovendien neutraal van smaak: van extra vierge olijfolie maak je geen lekkere mayonaise.
Ook fabrikant Van Wijngaarden van de Zaanse mayonaise komt met een vegan variant, Zaanse Veganaise!
Zo is bijvoorbeeld Rusland het land waar de saus het meest geconsumeerd wordt, op de voet gevolgd door de rest van Oost-Europa. En ook buiten Europa, in Chili en Japan bijvoorbeeld, zijn ze dol op mayonaise.
De saus is gemaakt op een basis van eieren en olie. In tegenstelling tot de Nederlandse 'fritessaus' wordt hij bereid zonder enige vorm van kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen. Hierdoor, zo claimen de Belgen, krijg je een mooi natuurlijk product met een frisse, licht zure smaak die de frieten nog lekkerder maken.
Mayonaise ontleed
Een saus mag pas mayonaise heten als hij minimaal 70% vet en 5% eigeel bevat. Dat vet komt voornamelijk van plantaardige olie en een beetje van het eigeel. Veel merken voegen niet meer olie toe dan strikt noodzakelijk.
Wat maakt Japanse mayonaise anders? Zoals gezegd smaakt Japanse mayonaise anders dan Nederlandse mayonaise. Het is romig , pittig en lichtzuur (maar anders zuur dan Belgische mayonaise). Dit komt onder meer doordat er geen gewone azijn, maar rijstazijn of appelazijn in zit.
Zaanse Mayonaise is een landelijk verkrijgbaar merk mayonaise afkomstig uit Nederland en wordt geproduceerd door het familiebedrijf Van Wijngaarden BV in Wormerveer in de gemeente Zaanstad.
Het dierlijke bestanddeel in mayonaise is ei. In recepten voor vegan mayonaise wordt deze vaak vervangen door sojamelk of aquafaba. Aquafaba is het vocht dat in een blikje kikkererwten zit. De vegan mayonaises in de supermarkt bevatten echter geen soja of aquafaba.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Conclusie. Geen van de geteste plantaardige plakken kaas zijn een gezond alternatief voor normale kaas. Ook wat betreft duurzaamheid valt het tegen. Enkele producten scoren wel goed op de hoeveelheid vitamine B12 en de hoeveelheid zout.
Ze hebben een stevige, rubberachtige textuur die je doet denken aan Amerikaanse kaasplakjes en een heerlijke, milde smaak. Ze zijn lekker op brood, maar ook uit het vuistje.
Hij maakte reizen naar Canada, de Bermuda's en natuurlijk naar New York. Hij werkte als 'chef garde manger' en was verantwoordelijk voor de 'koude keuken'. Zijn Franse collega's vertaalden zijn Hollandse naam al snel naar 'Jean Bâton'. Onder die naam werd hij bekend om zijn lekkere sauzen.
Als je wilt weten welke mayo je het beste kunt kiezen, dan kun je uitgaan van de gezondste of de lekkerste. De gezondste is die van Van Wijngaarden. De Zaanse variant heeft maar 0,6 procent zout en 0,8 procent suiker. Hiermee bevat deze mayonaise het minste van deze twee ongezonde dingen.
Is mayonaise een dikmaker? Mayonaise bevat inderdaad veel calorieën, gemiddeld zo'n 679 kcal per 100 gram, welke bijna uitsluitend uit vet komen. Als je bij elke maaltijd 2 volle eetlepels mayo toevoegt dan zal je behoorlijk snel te veel calorieën innemen en dus aankomen.
Calorieën. Wil je voor de minste calorieën gaan dan kun je het beste kiezen voor de Heinz Seriously Good mayonaise light. De meeste calorieën vind je in de AH Biologisch Halvanaise.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
'Mayonaise is gemaakt van raapzaadolie, azijn, eigeel en water en bestaat daarmee voornamelijk uit gezonde onverzadigde vetten. Een gezonde keuze dus en een prima vervanger van boter, dat veel (ongezonde) verzadigde vetten bevat.