Zwangerschapsbeha's zijn er met en zonder beugels.
Vroeger was het advies om geen beha met beugels te dragen tijdens de zwangerschap, maar dat advies is achterhaald. Als je een goede zwangerschapsbeha koopt, die vooral ook goed past is een beugel geen probleem. Koop een zwangerschapsbeha het liefst in een speciaalzaak.
Een zwangerschapsbh is gemaakt van elastische materialen en kan meegroeien met je groter wordende borsten. Elastische materialen zitten comfortabeler bij een gevoelige huid. Een zwangerschapsbh heeft meerdere verstelbare haakjes zodat hij goed in je omvang kan meegroeien.
Voordelen van verschillende zwangerschapsbeha's
Het is lastig te voorspellen hoezeer je borsten gaan veranderen tijdens je zwangerschap en borstvoedingsperiode, omdat het lichaam van iedere vrouw uniek is en op een andere manier verandert: sommige moeders groeien maar één cupmaat, en anderen drie of meer.
Als je met de Medela voedingsbeha gaat voeden, maak je de cups heel eenvoudig open. De clips op de schouderbandjes zijn met één hand te openen en te sluiten, waardoor je altijd een hand vrij houdt voor je kindje. Voor veel vrouwen is de Medela zwangerschaps- en voedingsbeha daarom de ideale voedingsbh.
Om uw bh maat te meten meet u eerst, strak, onder de borsten, laat het meetlint op de rug op gelijke hoogte lopen (1). Dan meet u over het volste deel van uw borsten, hierbij moet het meetlint op de rug ook op gelijke hoogte lopen (2). Het verschil tussen deze twee maten geeft de cupmaat aan.
Je koopt een voedingsbeha dus al in je zwangerschap, en niet pas als je start met borstvoeding geven. De belangrijkste reden om voor een speciale zwangerschaps- of voedingsbeha te kiezen is echter het materiaal en de pasvorm. Zwangere of borstvoedende borsten zijn namelijk veel gevoeliger en kwetsbaarder.
Draag de juiste BH
Het dragen van een stevige BH die goed past en steun geeft kan verdere stuwing voorkomen. Je kunt de melkproductie namelijk af laten nemen door de borst aan de buitenkant tegendruk te geven. Een stevige BH zorgt voor deze druk en kan hiermee ergere stuwing voorkomen.
De cups van een voedingsbeha maak je los met een clipje dat vastzit aan het schouderbandje. Zo kun je de voorkant van een cup openklappen, terwijl de rest van de beha op zijn plek blijft zitten. Je blijft dus steun houden.
Behalve om kalmte te brengen, wordt een bola al eeuwen gedragen door zwangere vrouwen in Bali en Mexico voor het kalmerende effect dat het heeft op een baby in de baarmoeder. Dit feitje is veel moeders wel bekend, maar meestal denken we dat het na de zwangerschap dan voorbij is.
Iedere vrouw is anders, maar je borsten zijn waarschijnlijk een tot twee cupmaten groter dan vóór de zwangerschap. Je bandmaat zal waarschijnlijk ook groter worden, omdat je ribbenkast zich uitzet om ruimte te maken voor je baby.
Het beste zwangerschapskussen voor de meeste mensen is de Nagui. Dit kussen kun je door zijn flexibele vorm zowel gebruiken als zwangerschapskussen en als voedingskussen. Wanneer je gaat slapen kun je het kussen positioneren in een U vorm of in een C vorm, wat jij het liefste hebt.
Enkele adviezen: Trek na de bevalling zo snel mogelijk een goed steunende bh aan. Deze moet zonder beugels zijn en mag niet knellen. Houd de bh een week lang dag en nacht aan.
Uiteraard doe je dus regelmatig een schone voedings bh aan. Hoeveel voedingsbh's je nodig hebt, hangt ook af van hoe vaak je ze wast en hoe lang ze moeten drogen, en of je graag varieert. In de uitzetlijsten waar je tijdens je zwangerschap mee wordt gek gemaakt, wordt meestal gesproken over twee voedingsbh's.
Lingerie experts geven aan dat de beha's gemiddeld acht maanden gegaan. En dat is alleen als de beha's ook goed worden verzorgd. Na deze acht maanden rekken beha's zich vaak zo ver uit dat ze de borsten niet meer de nodige ondersteuning bieden. Hoe meer beha's, hoe vaker je ze verwisselt, hoe langer je beha's meegaan.
Bij alle vrouwen komt de borstvoeding vaak wel op gang, ook als je geen borstvoeding wil geven. Het dragen van een strakke (sport)beha is aan te raden, hier houd je het stimuleren van de borstvoeding wat mee tegen. Vaak is de ergste stuwing na 24 uur weer verdwenen.
Koude kompressen kunnen de pijn ook verlichten tussen de voedingen door. Vlak voor het voeden is het beter als de borsten warm zijn. Drinkt je baby de borst niet voldoende leeg, kolf dan nog verder melk af na de voeding. Dat helpt om verstopte melkkliertjes en borstontsteking te voorkomen.
Stuwing duurt meestal zo'n twee dagen. Belangrijk om in de gaten te houden is of er geen harde, rode plekken ontstaan in je borst. Dit kan een voorteken zijn van een borstontsteking en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Maatkeuze: Is uw maat niet verkrijgbaar, probeer dan gerust een cupmaat groter met een omvangsmaat kleiner of een cupmaat kleiner met een omvangsmaat groter. Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C.
Het antwoord was, volgens de schrijfster achter de column, poepsimpel: houd een potlood onder je borstplooi en laat die los. Als het potlood op de vloer valt, heb je geen beha nodig, maar als die blijft zitten, dan wel. De test is ook bekend onder vrouwen als middel om te zien of hun borsten hangen.
Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
Er treedt bloedverlies op en de vrouw ervaart buikkrampen. Het kan ook zo zijn dat je nog geen bloedverlies of krampen hebt gehad, maar dat er tijdens de eerste echo geconstateerd wordt dat het vruchtje niet meer in leven is. Wij als hulpverleners noemen dit een missed abortion.
Vanaf 6 weken zwangerschap kan je al merken dat je borsten beginnen te groeien. En dat zullen ze de rest van je zwangerschap blijven doen. Ze kunnen heel geleidelijk groeien, maar ook via een paar groeispurts. Het is gebruikelijk dat je borsten aan het eind van de zwangerschap ongeveer twee cupmaten groter zijn.