De handelsnaam van uw BV hoeft u niet te registreren, maar wanneer u uw onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel dient u wel de statutaire naam op te geven. Voor deze naam geldt dat u deze niet kunt registreren als de naam te veel op een reeds ingeschreven statutaire of handelsnaam lijkt.
U kiest in principe vrij de naam van uw zaak. U mag uw familienaam gebruiken of een zelfbedachte naam. De keuze van die naam is belangrijk, want onder die naam opereert uw onderneming op de markt en concurreert ze. De naam identificeert uw onderneming en onderscheidt u van de andere ondernemingen.
Om te checken of je bedrijfsnaam al bestaat, ga je naar de website van de officiële instantie, het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Hier check je of de naam die je in gedachte hebt voor je bedrijf al bestaat of niet.
Als je begint met een besloten vennootschap, dan heb je soms gelijk twee namen nodig. Vaak krijgen de werk-bv en holding een vergelijkbare naam en dus is het niet nodig om de holding een totaal andere naam te geven, maar het mag wel. Je kunt twee verschillende bedrijfsnamen gebruiken.
Zolang je in een ander geografisch gebied actief bent, mag je dezelfde naam gebruiken als andere bedrijven. Je zit elkaar dan niet in de weg, dus is er geen probleem. Natuurlijk hangt dit wel af van het soort zaak dat je hebt. Run je bijvoorbeeld een webshop, dan is die bijna niet aan een bepaalde regio te koppelen.
Een pakkende bedrijfsnaam die gemakkelijk te onthouden is, of het nu grappig of ongebruikelijk is, een verwijzing naar iets of iemand populair is, of gewoon eigenzinnig, kan een grote bijdrage leveren aan het vestigen van uw bedrijf en u zichtbaarheid geven zonder er extra werk in te steken.
Als ondernemer met een holdingstructuur zorg je ervoor dat jij je activiteiten scheidt van de waardevolle zaken, zoals bijvoorbeeld je website, merkrecht en de winst van je BV. Door deze zaken onder te brengen in je holding, kan jij ze niet 'kwijtraken' als de werk-BV failliet zou gaan.
Het verschil tussen een BV en de holding is dat de holding passief houdster is van aandelen in een BV. Een holding wordt gebruikt als kapstok om onderliggende BV's onder te hangen. Dit biedt juridisch en fiscaal voordeel. Een holding BV is niet meer dan de verzamelnaam voor meerdere BV's die zijn samengebracht.
Met de stelling 'één BV is geen BV' wordt gedoeld op de holdingstructuur. Dit is een structuur van twee of meerdere vennootschappen (BV's). Waarom zou je meerdere BV's optuigen? Een van de meest belangrijke doelstellingen is het spreiden van risico's.
Wanneer een startup een succes te noemen is, is ook weer per persoon verschillend. Een beursgang wordt vaak als succesfactor beschouwd.
Als je een handelsnaam hebt, mag een ander in dezelfde branche niet dezelfde of sterk gelijkende naam gebruiken, als er door dit gebruik verwarring kan ontstaan. Dit kan er immers toe leiden dat potentiële klanten jouw naam en die van je concurrent niet goed uit elkaar kunnen houden.
Bestaande bedrijfsnaam
Als een bedrijfsnaam al bestaat mag je deze niet gebruiken. Er zijn wel uitzonderingen: - Als de naam hetzelfde is, maar jouw bedrijf iets heel anders doet, kan het misschien wel. - Als jij bijvoorbeeld in Groningen werkt en jouw concurrent in Brabant, dan mag je soms wel dezelfde naam gebruiken.
Een holding is de hoogste vennootschap is binnen een groep van ondernemingen. Een holding wordt ook wel een moedervennootschap, een houdstervennootschap of houdstermaatschappij of beheer bv genoemd. Een holding is meestal een bv.
Check alles over jouw naam
Vul hier op de site van de Nederlandse Voornamen Databank (NVD) je naam in en check binnen een paar seconden hoe vaak jouw naam voorkomt en in welk jaar je naam het populairst is geweest. De NVD geeft informatie over 600.000 verschillende officiële voornamen die in Nederland voorkomen.
') vennootschap onder firma (Wil je samen met andere ondernemers een bedrijf beginnen? Dan kun je kiezen voor een vennootschap onder firma (vof).
Het grote nadeel is dat een holding extra werk oplevert. Je dient ook de boekhouding van de holdingmaatschappij bij te houden, een jaarrekening op te stellen en deze te deponeren bij de kamer van Koophandel. Er zijn dus operationele kosten verbonden aan een holdingmaatschappij.
Een bv heeft gemiddeld een lagere belastingdruk bij hogere winsten dan een eenmanszaak. Maar wel hogere kosten. Onder meer door jaarrekeningverplichtingen en accountantskosten. Een eigenaar van een eenmanszaak heeft onder voorwaarden recht op ondernemersaftrek waaronder de zelfstandigenaftrek.
Als het geld in de holding wordt belegd, dan moet over de eventuele winst immers vennootschapsbelasting (VpB) worden betaald. Wordt de winst vervolgens naar privé uitgekeerd, dan moet over het dividend nog ab-heffing worden betaald.
De kosten voor een enkele holding bedragen € 499,-. Dit is exclusief de kosten voor de uittreksels van de Kamer van Koophandel. Deze kosten bedragen € 15,60. Het is ook mogelijk om een holdingstructuur op te zetten, waarbij u direct een dochter BV, een werkmaatschappij, opricht.
Door oprichting van een aparte vastgoed-BV houdt u het bedrijfspand en andere bedrijfsmiddelen uit de grip van de schuldeisers van het bedrijf. En dat geldt óók voor alle in het verleden behaalde winsten. U mag de winst namelijk jaarlijks belastingvrij overmaken naar de vastgoed-BV!
De bedrijfsnaam (handelsnaam) is de naam die u gebruikt bij het ondernemen. Het handelsnaamrecht ontstaat door het gebruik van de bedrijfsnaam. U moet uw bedrijfsnaam actief gebruiken om bescherming te krijgen van de Handelsnaamwet. Bijvoorbeeld in uw reclame, op uw gebouw, website en facturen.