Op de diverse eilanden in Noord-Holland zijn er wilde zeehonden te bezichtigen. Tussen Ameland en Terschelling heeft u de meeste kans dat u een zeehond van dichtbij ziet.
In Nederland leven zeehonden voornamelijk in de Waddenzee, maar ze komen ook voor langs de Noordzeekust, bijvoorbeeld in de Zeeuwse delta. De Waddenzee is belangrijk als rustplaats en geboorteplaats voor zeehonden.
Op Texel is dit mogelijk vanuit de haven van Oudeschild. Tijdens deze boottocht vaar je vanuit de haven van Oudeschild naar een zandplaat, waar je zeehonden in hun natuurlijke omgeving kunt spotten. Je ziet de zeehonden niet van heel dichtbij, maar met een verrekijker, kun je de zeehonden zien liggen op de zandplaat.
Ze zitten overal. De meeste zeehonden liggen op de zandplaat ten westen van Ameland, maar je kunt ze met een beetje geluk ook spotten in de Waddenzee tijdens je overtocht met de veerboot. Aan de westkust van Ameland (bij het Borndiep) vanaf het strand kun je ze op de zandbank zien liggen genieten van de zon.
Voor zeehonden is de Waddenzee de perfecte omgeving: de met laag water droogvallende zandplaten zijn de ideale plek om te rusten of jongen te zogen. Vooral op de zandplaten rond Terschelling komen diverse grote groepen zeehonden voor.
Een Robbentocht duurt ca. 2 uur. Onderweg vertelt Mario, de schipper én eigenaar van ms Zeehond, iedere vaart “live” over Ameland, de natuur en natuurlijk over de zeehonden die in deze altijd prachtige Waddenzee te zien zijn.
De meeste zeehonden leven in de Voordelta. Maar je ziet ook zeehonden in het Grevelingenmeer, de Westerschelde in het Nationaal Park Oosterschelde. Bijvoorbeeld op de Roggenplaat in de Oosterschelde. Vanaf het uitzichtpunt op de Plompe Toren op Schouwen-Duiveland heb je goede kans om ze te spotten.
Zeehonden komen in ons land veel voor in de Waddenzee rond Texel. Er leven ruim 10.000 zeehonden in het Waddengebied. We vertellen je er graag meer over.
Het Sop vaart met kleine groepen (maximaal twaalf personen) naar de kust van Texel, de plek waar de zeehonden te vinden zijn. Tijdens de tocht vaar je onder andere langs het onbewoonde eiland Noorderhaaks (door de Texelaars 'De Razende Bol' genoemd) en komen de zeehonden dichtbij de boot.
De meeste zeehonden leven echter in de Waddenzee. Dat is hun favoriete plek, vanwege de vele zandbanken waarop ze lekker kunnen luieren. Ook de Zeeuwse Delta is om die reden geliefd. Maar zeehonden houden van zwemmen en kunnen flinke afstanden afleggen.
Tussen twee uur voor laag water tot een uur na laag water liggen de zeehonden meestal te zonnen op een zandbank. Het beste kan je met verrekijker of een fototoestel met veel zoom kijken. Op die manier zie je de zeehonden ook vanaf het strand.
Tijdens de rondvaart kun je, zeker met wat rustiger weer, bruinvissen spotten. Je moet wel goed opletten want je ziet vaak alleen de rugvin even bovenkomen. Zeehonden zijn wat makkelijker te vinden. Bij laag water kun je ze lekker zien zonnen op de drooggevallen zandplaten.
De Trilaterale Expert Group Seals voert jaarlijks op elkaar afgestemde luchttellingen uit die het gehele Werelderfgoed Waddenzee en het eiland Helgoland beslaan. Sinds de eerste tellingen in 1975 is het aantal gewone zeehonden gegroeid van minder dan 5.000 tot een schatting van 40.800 individuen in 2019.
Zeehondenvlees is traditioneel belangrijk voor de Inuit, de inheemse bevolking uit het noorden van Canada. Zij hebben toestemming om op zeehonden te jagen. Daarnaast vindt ieder jaar een commerciële jacht plaats, hoofdzakelijk gericht op de pels van jonge zeehonden.
De gewone zeehond voedt zich met een breed assortiment vis, inktvis, krab en kreeft. Het mannetje wordt maximaal 26 jaar oud, het vrouwtje 32 jaar. Hun belangrijkste natuurlijke vijanden zijn de haai en de orka.
Zeehonden kunnen zowel op het droge als in het water slapen. In het water slapen ze rechtop drijvend als een grote dobber, of horizontaal drijvend aan de oppervlakte. Omdat ze tijdens het slapen niet actief zwemmen kunnen ze lang zonder adem. Er zijn gevallen bekend van zeehonden die een half uur onder water bleven.
Een zeehond krijgt meestal een pup (jong). Dat wordt geboren aan land. Zeehonden zijn zoogdieren, dus dat betekent dat het jong bij de moeder melk drinkt. Dat duurt ongeveer drie weken.
Het overgrote deel van de grijze zeehonden komt voor in de Voordelta. In 2016/2017 werden maximaal 1478 exemplaren geteld in de Voordelta, 16 in de Oosterschelde en 19 in de Westerschelde.
In de Oosterschelde is een stabiele groep van rond de 150 dieren. Zij worden niet gehinderd door de stormvloedkering en zwemmen er gewoon door. Meerdere keren per jaar worden de zeehonden geteld. Dit zijn vrijwel altijd “gewone zeehonden”, maar ook de grijze zeehond komt hier voor.
Rondom de eilandjes in het meer zijn strekdammen aangelegd en daarop liggen zeehonden vaak te luieren. Ook zijn de zeehonden al zwemmend te spotten, met name in de nabijheid van de spuisluis in de Brouwersdam waar voedselrijk water vanuit de Noordzee het Grevelingenmeer op stroomt.
Waddeneiland Ameland is een van de leukste plekken in Nederland voor een weekendje weg. Je kunt een heleboel doen op Ameland, maar het hóeft niet. Wil je een spannend weekend? Dan kun je kiten of golfsurfen, een rondvlucht maken of zelfs met een parachute uit het vliegtuig springen.
Ben je op Ameland en wil je naar Schiermonnikoog? Dat kan met de boot van Ameland naar Schiermonnikoog. Andersom kan dit natuurlijk ook. De boot vaart langs de prachtige oostkust van Ameland, de onbewoonde Engelsmanplaat ('De Kalkman' in het Fries) en het westelijke puntje van Schiermonnikoog.