Brocheren is een verzamelnaam voor de diverse manieren waarop we het omslag van een boek, brochure of magazine aan het binnenwerk kunnen bevestigen. Hiervoor gebruiken we verschillende materialen: garen, nietjes, lijm en een combinatie van garen en lijm. Elke vorm van brocheren heeft zo zijn eigen unieke uitstraling.
Bij een genaaid gebrocheerd boek wordt het boekblok, bestaande uit katernen die door middel van garen aan elkaar genaaid zijn, gelijmd in de rug van een zachte omslag. Je kunt een boek dat genaaid gebrocheerd is, intensief gebruiken zonder dat de pagina's loslaten. Dit komt door het genaaide binnenwerk.
Garenloos gebrocheerd / Gelijmd gebrocheerd
Bij garenloos gebonden boeken worden de bladen niet door middel van katernen gebonden maar worden de bladen in de rug gelijmd. Deze manier van inbinden is een stuk goedkoper dan inbinden met garen en is zeer duurzaam en uitermate geschikt voor veelvuldig gebruik.
Wire-o is een manier van inbinden waarbij pagina's bij elkaar gehouden worden door middel van een (vaak metalen) ringband. De wire-o staat ook bekend als spiraalbinding, bindrug en draadkam. Een boek uitgeven dat plat open moet blijven liggen? Daarvoor is wire-o inbinden perfect.
Als je je document wilt inbinden met een plastic bindrug, dan moet je het papier eerst voorzien van – meestal – 21 gaatjes; dit heet ponsen. Daarna rijg je de plastic bindrug door de openingen. Bij bijna alle bijbehorende inbindmachines zijn deze twee functies (ponsen en inbinden) gecombineerd.
De rug van het boek is het deel dat in de boekenkast zichtbaar is als het boek naast een ander boek staat. Daarom is de rug misschien wel het belangrijkste onderdeel van het boek. Toch wordt er meestal te weinig aandacht aan besteed. De tekst op de rug heet simpelweg de rugtekst.
Warm het strijkijzer op met de middelwarme instelling. Leg het natte boek op de strijkplank, op de achterste cover. Open het boek op de eerste vochtige pagina, en bedek die pagina met een tissue. Strijk de pagina snel en zachtjes door de tissue heen.
Schud het overtollige water uit het boek.
Deppen kun je het beste doen bij een boek dat niet helemaal nat is geworden. Als je iets op je boek gemorst hebt of je boek in een plas gevallen is, pak hem dan op bij de rug en schud al het resterende water uit de bladzijden en rug met voorzichtige zijdelingse bewegingen.
Hoe werkt inbinden met een metalen draad? Bij deze inbindwijze wordt het papier eerst geponst. Hierbij worden 23 of 34 gaatjes in het papier gemaakt, afhankelijk van het type/formaat van de stalen bindring. Hierna wordt het document met een metalen draad, ook wel wire draadbindrug genoemd, samengevoegd.
Waar kan ik mijn scriptie laten printen en inbinden? Je kunt bij een lokale copyshop langsgaan, maar je kunt tegenwoordig ook vaak een pdf-bestand uploaden en de ingebonden exemplaren thuis laten bezorgen (zie onderstaand schema).
Laat je scriptie goedkoop printen en inbinden door je bestanden online aan te leveren. Betalen kan eenvoudig via iDEAL. Bereken bovenaan de pagina gemakkelijk de kosten en leverdatum van je ingebonden scriptie. Je scriptie afdrukken, kan gemakkelijk online!
Bij Drukwerknodig kunt u goedkoop een professioneel een boek drukken in zowel een grote als kleine oplage. Zo kunt u online een boek laten drukken al vanaf één stuk.
Bepaalde supermarkten, zoals SPAR, breidden de dienstverlening zelfs uit met printen. Daarbij profiteerden ze ook van de ruimere openingstijden dan bijvoorbeeld bibliotheken en een copyshop. Ook bij bepaalde gemaks winkels als Primera's & Bruna's is het mogelijk te printen.
96% van de klanten beveelt dit bedrijf aan.
Inbindmachine met metalen draadruggen
Een inbindmachine die veel gebruikt wordt voor metalen draadruggen is de Renz SRW 360. Dit is een zeer degelijke en stevige inbindmachine die geproduceerd wordt in Duitsland.
Plaats uw documenten tussen het voor- en achterblad (ook wel schutbladen genoemd) in de thermische inbindmachine. De thermische inbindmachine verwarmt de lijm of harslaag waardoor uw dossier inclusief voorblad en achterblad in de lijmlaag zakt en zodoende dus de uiteinden van uw dossier vastgelijmd worden.
Het papier gladstrijken met een strijkijzer. Begrijp de risico's. Door een vel papier onder een handdoek of doek te strijken zal het papier plat worden, maar je zult de kreukels en vouwlijnen meestal nog wel kunnen zien.
Als eerste stap plaats je velletjes keukenrol of toiletpapier tussen de natte pagina's. Doe het boek vervolgens weer dicht en leg er iets zwaars op – zoals een stapel andere dikke boeken. Laat de keukenrol het water uit de pagina's helemaal absorberen en herhaal de voorgaande stappen (behalve het knoeien, hè!)
Leg voorzichtig een zware plaat of een dik, zwaar boek op het afgerolde papier. Laat het papier 24 uur onder het gewicht liggen. Als de uiteinden nog altijd opkrullen als het gewicht wordt weggenomen, laat het papier dan nog een dag onder het gewicht liggen.