Hoe weet ik of mijn hond kennelhoest heeft? Honden met kennelhoest hebben last van een acute, harde en droge hoest. Soms wordt er dik, wit slijm opgegeven en worden de klachten verward met braken. De eigenaar denkt zeer geregeld dat er iets in de keel vast zit, zoals een botje of takje.
In principe kan een kennelhoestinfectie binnen enkele dagen vanzelf overgaan. Indien het hoesten niet binnen een paar dagen stopt of wanneer uw hond ziek is, dan is het verstandig om de hond te laten onderzoeken en behandelen door een dierenarts.
Een hoestende hond klinkt eigenlijk bijna hetzelfde als een hoestend mens. Je herkent het dus ook snel. Wist je dat hoesten een veelvoorkomende klacht is bij honden? Als dit af en toe is, kan het hoesten niet zoveel kwaad.
Over het algemeen zal een hond met kennelhoest zich niet heel ziek voelen. Meestal heeft een hond met deze infectie geen koorts en eet hij verder normaal. Bovendien zijn de meeste klachten en symptomen na een paar dagen tot twee weken weer verdwenen. In het ergste geval kan kennelhoest een aantal maanden duren.
In principe is een hond in staat om zelf te genezen van de hondenhoest en is er geen medicatie nodig. Heeft uw hond last van een hoestprikkel? Een hoestdrank of tabletten helpen bij het afnemen van de hoestprikkel.
Voor de meeste honden is kennelhoest lastig, maar niet gevaarlijk. Hoe ernstig de ziekteverschijnselen bij je hond zullen zijn en hoe hoog het risico is, hangt vooral af van zijn weerstand. In zeldzame gevallen kan de ziekte bij honden leiden tot een ernstige longontsteking.
Hoe ziek een hond wordt van kennelhoest heeft alles te maken met de weerstand van de hond. In ernstige gevallen – dus bij een verminderd immuunsysteem – kan de infectie verergeren tot bronchitis of zelfs longontsteking. Vooral oudere en zieke honden lopen dit risico. Ook bij puppy's is de weerstand nog niet optimaal.
Zo stel je vast of je hond een verkoudheid heeft: Een hondenhoest, ook wel kennelhoest genoemd, klinkt meestal hoog en klinkt alsof er iets vastzit in de keel van je hond. Na een hoestbui kan je hond wat vloeistof opgeven. In milde gevallen is het voornaamste symptoom een luide hoest.
Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) is de meest voorkomende oorzaak van plots hoesten bij de hond. Je hond is dan meestal niet ziek en eet en drinkt nog gewoon goed. Soms zie je dat je hond dan ook veelvuldig zijn keel schraapt/kokhalst en wit slijm opgeeft. Je hond kan ook iets vast hebben zitten in zijn keel.
De hond kan in principe goed zelf genezen van de hondenhoest/kennelhoest en er is meestal geen medicatie of antibiotica nodig. Rust is belangrijk. Zorg daarom voor een warme en rustige omgeving voor uw dier.
Bij milde hoestklachten zonder algeheel ziek zijn bij volwassen dieren kan kennelhoest met alleen rust en zonodig een kinder-hoestdrankje (Bisolovon-elixer, 4mg/5ml) genezen.
Hoe gevaarlijk is kennelhoest? Als onze honden verkouden worden en de kennelhoest oplopen, zijn we al snel geneigd om te denken dat ze een gevaarlijke en zeer besmettelijke ziekte hebben. Maar de ziekte is niet levensgevaarlijk bij gezonde honden en dus niet dodelijk.
Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) is de meest voorkomende oorzaak van plots hoesten bij de hond. Je hond is dan meestal niet ziek en eet en drinkt nog gewoon goed. Soms zie je dat je hond dan ook veelvuldig zijn keel schraapt/kokhalst en wit slijm opgeeft. Je hond kan ook iets vast hebben zitten in zijn keel.
De geprikkelde receptoren activeren het hoestmechanisme. Om de hoest op te wekken ademt de hond diep in. Bij het uit ademen van deze lucht wordt de keel dicht gehouden. Hierdoor wordt een hoge druk opgebouwd in de borstholte en de luchtwegen.
Een hoestdrank die de keel verzacht kan de hond enige verlichting bieden van de klachten. Dit middel kan bij de dierenarts, maar ook bij een drogist worden aangeschaft. De dierenarts kan slijmoplossende middelen met bijvoorbeeld broomhexine voorschrijven.
Reverse sneezing kun je als volgt herkennen:
De hond maakt in een korte periode (1 tot 2 minuten) een snurkend, rochelend, snel snuivend geluid. Hals vooruit, poten naar buiten en het lijkt of de hond het benauwd heeft en moet overgeven. Reverse sneezing komt regelmatig voor, maar is in de meeste gevallen onschuldig.
Het is niet precies bekend wat de oorzaak is van een omgekeerde niesbui. Een niesbui kan optreden wanneer een hond opgewonden is. Maar ook irritaties aan de neus- of keelholte, zoals irriterende stoffen als mijten, slijm, voedsel of vreemde voorwerpen in de neus of keel, kunnen resulteren in een niesbui.
Zacht brommen: Dit klinkt bij sommige honden ook wel eens als knorren. Het drukt tevredenheid uit en moet niet verward worden met een dreigend op mopperend gegrom. Bij het zachte brommen hoort een ontspannen houding van je hond.
De hond heeft het benauwd, maakt de hals lang en ademt met korte, krampachtige bewegingen. Hij produceert daarbij rochelende of snurkende geluiden. Bij extreme benauwdheid zie je de hond zelfs 'neusvleugelen', hierbij spert de hond zijn neusvleugels wijd open om zoveel mogelijk lucht te krijgen.
Kosten vaccin kennelhoest
De kosten voor het additionele vaccin tegen kennelhoest liggen tussen de €15,- en €40,- en wordt toegebracht middels neusdruppels.
Hond geeft slijm over.
Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want dit maagslijm is de beschermlaag van de maagwand. Dit komt vaak voor als er wordt overgegeven op een lege maag. Geeft je hond vaak slijm over? Contacteer dan even je dierenarts.
Als honden overgeven met een lege maag dan komt er voornamelijk wit en/of geel slijm uit (maagsappen en gal). Een keer overgeven is niets om je zorgen over te maken, maar als het meerdere keren gebeurt of er zit bloed bij het braaksel, dan is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.
Als u vermoedt dat uw hond iets in de keel heeft, is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan. Bij geringe klachten kunt u wachten tot de eerste werkdag. Bij benauwdheid en als de hond veel last heeft van het voorwerp, kunt u beter met spoed naar de dierenarts gaan.
Iedereen is wel eens verkouden, ook een hond. De luchtwegen zijn dan besmet met een virus en/of een bacterie. Kennelhoest komt veel voor, ook bij gevaccineerde dieren. Net als bij verkoudheid bij de mens, wordt uw hond ziek, omdat hij in contact is geweest met andere (een beetje) zieke honden.