Maïs en bonen vormen van oudsher het basisvoedsel van de Maya's. Nog steeds horen tortillas, maïspannenkoekjes, bij iedere maaltijd in Mexico. Een traditioneel ontbijt, desayuno, bestaat uit eieren, tortillas, bonen (frijoles) en wat verse kaas of room.
Een ontbijt waar je wel tot 14.00 uur op kan teren, want de meeste Mexicanen lunchen pas rond dat tijdstip. Tot el desayuno fuerte behoren altijd eieren. En die eieren kan je op verschillende manieren eten. Er zitten bij deze eieren naar smaak altijd gebakken bonen en tortilla's (van maïs of van bloem).
Het traditioneel Mexicaans eten bestaat o.a. uit: tortillas, tacos, chilipepers, vers fruit, chocolade, jumiles (kevers) en chapulines (sprinkhanen). Bekende Mexicaanse dranken zijn o.a.: Tequila, Tia Maria, Kahlua, Pina colada, Mezcal en de biermerken Corona en So.
De Mexicanen zijn gek op maïs en eten het in alle verschillende vormen en substanties. Tamales worden gemaakt van gemalen maïs dat is gedrenkt in water met limoen. Hier wordt volgens een puree van gemaakt. Bij de meest traditionele variant wordt er vervolgens kip en mole negro aan toegevoegd.
Niet alleen voor ons is het kraanwater in Mexico niet veilig drinkbaar; dit geldt net zo goed voor de lokale bevolking. Om deze reden zijn punten waar je drinkwater kunt tappen dan ook heel vanzelfsprekend. In nagenoeg alle accommodaties in Mexico vind je wel een centraal punt waar een grote plastic fles met tap staat.
Bij een gemiddeld restaurant betaal je voor een burrito of een bord fajitas ongeveer €5. Bij een goedkope lokale taco-tent kosten kleine taco's rond de €1. Ga je uiteten bij een wat duurder restaurant dat hoog scoort op Tripadvisor dan betaal je voor een hoofdgerecht tussen de €10 en €15.
Maïs, tomaten en chilipepers zijn basisingrediënten in bijna elke maaltijd. Ook wordt er vaak met bonen, avocado's en rijst gewerkt. Maïs wordt zowel gebruikt als graan, om bijvoorbeeld taco's en tortilla's te maken, als als volwaardige groente. Koriander en komijn zijn twee belangrijke smaakmakers.
Michelada. Een Michelada is een Mexicaans drankje gemaakt met bier, limoensap, verschillende sausjes (veelal met chili), clamato-sap (tomatensap met sap van schelpdier) en chilipepers. Een vreemde combinatie zo op het eerste oog en de meeste zullen hier een vies gezicht bij trekken.
Schenk bijvoorbeeld een pinot grigio in voor een feestelijke avond. Rode wijnen: smaken goed bij elke soort enchilada. Kies wel voor soepele, fruitige, rode wijnen om de uitgesproken smaak van chilipeper een beetje te blussen. Merlot uit Chili is een top keuze (om in Zuid-Amerikaanse sferen te blijven).
In Nederland kennen wij taco's als harde schelpen met een heerlijke vulling. Maar de traditionele Mexicaanse taco's zijn tortilla's van maïsdeeg. En waar wij de taco (of tortilla, snap je 'm nog?) vullen met gehakt, eten Mexicanen 'm het liefst met biefstuk, kalkoen of aardappelen.
De "klassieke" Mexicaanse bieren, zoals Corona, bevatten typisch Mexicaanse grondstoffens zoals mais en/of rijst. Mexicaanse bieren bevatten weinig hop. De bieren hebben daardoor een zeer lichte, zachte smaak. De alcoholpercentages liggen veelal rond 4,5% - 5%.
Veel mensen dragen nog steeds graag handgeweven kleding, er is geen onderscheid in de textieleigenschappen van verschillende inheemse groepen, maar de meeste vezels zijn van handgesponnen katoen of lokaal geteelde zijde. Vlinders en bloemmotieven zijn in veel regio's gebruikelijk en opvallend.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Vroeger werd de larve toegevoegd aan de fles om het alcoholgehalte te garanderen. Als de larve gruis werd, wist men dat het alcoholgehalte te laag was. Hedendaags zijn de flessen met worm vaak van minderwaardige kwaliteit.
"Ze zijn erg populair, we verkopen er zo'n tweehonderd per week," vertelt hij. "De suikers in de mezcal houden de schorpioenen fris en voorkomen dat ze gaan rotten. Zo word je niet ziek als je ze eet."
Als je iemand aanspreekt, bijvoorbeeld in een winkel of bus, begin dan je gesprek met een groet. Ook als je een restaurant of hotel betreedt, is het beleefd om vriendelijk 'buenos días' of 'buenas tardes' te zeggen. Je begroeting wordt beantwoord met een gelijke begroeting van de tegenpartij.
De meeste kinderen komen uit onveilige omstandigheden en hebben vaak een verleden van armoede of misbruik. Anderen zijn verlaten door hun ouders of wees. Daarnaast steunt WereldOuders kinderen in de gemeenschap. In totaal worden er in de programma's en in de gemeenschappen in Mexico 1.001 kinderen geholpen.
Conclusie: Hoe duur is Mexico
Dit komt neer op net geen €40 per persoon per dag. Heb je minder budget voor je reis door Mexico dan kun je zeker besparen op accommodaties. Slapen op een slaapzaal is over het algemeen een stuk goedkoper dan in een privékamer. Ook dronken wij regelmatig alcoholische drankjes.
Als je een middenklasse reiziger bent, kost bijvoorbeeld als je 3 weken door de provincie Yucatan reist, je vliegt vanuit Amsterdam naar Cancun, een reis naar Mexico €1650 per persoon (als je reist als een koppel). Voor accommodaties, eten, vervoer en activiteiten besteed je 21 dagen x €50 gemiddeld = €1050.
Mexico is geen goedkoop land, zoals dichtbijgelegen landen Guatemala of Nicaragua. Maar duur is het ook niet. Op toeristische plekken zijn hotels zeer aan de prijs. Vooral resorts kunnen hoog in de kosten oplopen.