Wat is een CT thorax? Een CT thorax is een onderzoek van de longen. Met de CT-scanner maken we beelden van dwarsdoorsneden van uw lichaam. Je ligt op een onderzoekstafel die we door een brede ring schuiven.
Zo kun je op een CT-scan ook eventuele uitzaaiingen naar de lever en bijnieren zien, net als vergrote lymfeklieren. Dit onderzoek wordt gebruikt om de diagnose longkanker te stellen, maar ook om te bekijken hoever de ziekte is uitgebreid.
De volgende aandoeningen kunnen met een CT scan van de longen zichtbaar gemaakt worden: Longkanker (carcinoom) Longemfyseem en COPD. Vergrote lymfeklieren.
Wanneer een X-thorax? Een arts kan besluiten om een thoraxfoto te laten maken, wanneer er een verdenking is op afwijkingen in het hart, de longen of de lymfeklieren in de borstkas. Een X-thorax wordt bijvoorbeeld gemaakt bij het vermoeden van een longontsteking of een vergroot hart.
Omdat het jodiumhoudende contrastmiddel braakneigingen kan teweegbrengen, moet u nuchter zijn.
Duur. Het maken van de afbeeldingen duurt ongeveer 15 minuten. De CT-scan wordt ook voor spoedgevallen gebruikt. Daardoor kan het voorkomen dat er vertraging in het programma optreedt.
Over het algemeen hoeft u zich niet uit of om te kleden voor het onderzoek. Alleen sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af. Metaal verstoort namelijk het beeld van de scanner. Krijgt u een CT-scan van de buik?
Een thoraxfoto is een röntgenfoto van de borstkas en wordt ook wel longfoto genoemd. Een radioloog kan op deze foto het hart en de longen beoordelen en kijken of er afwijkingen in de longen zijn die kunnen wijzen op longkanker.
De borstkas beschermt de organen in de borstholte, ook wel de thoraxholte genoemd, tegen trauma van buitenaf. Hierin bevinden zich de longen en daarnaast onder andere het hart, de luchtpijp, de slokdarm, de aorta, bloedvaten, zenuwen en lymfeklieren.
Een longfoto is een röntgenfoto van de borstkas. Hiermee kunnen afwijkingen van longen, hart of lymfeklieren in de borstkas worden opgespoord. Bijvoorbeeld een longontsteking, vocht achter de longen of een vergroting van het hart. Een longfoto is een van de meest verrichte onderzoeken op de afdeling Radiologie.
Bij een klein percentage van de patiënten ontstaat er bij een longontsteking vocht in de borstkasholte. In dat geval halen we het vocht weg met een punctie. Om een beter beeld te krijgen van uw longen maken we dan een CT-scan.
Een CT-scan biedt echter veel meer informatie dan een gewone röntgenfoto, doordat er uit meerdere hoeken wordt gefotografeerd. Door deze scanmethode kunnen chronische longaandoeningen en longkanker worden aangetoond. Een andere manier om gedetailleerde beelden van de borstholte te maken, is een MRI-scan.
Uitzaaiingen bij longkanker
Longkanker kan uitzaaien naar de lymfeklieren rondom de longen. Dan is er nog kans op genezing. Bij de helft van de mensen is de ziekte bij de diagnose al verder uitgezaaid. De kankercellen hebben zich dan verspreid naar andere delen van de long, lever, hersenen of botten.
Als kanker is uitgezaaid naar de wervels, is de eerste klacht meestal pijn in de rug of de nek. De pijn voelt vaak 'zeurend' aan. Dat betekent dat de pijn niet heel heftig is, maar wel aanhoudt. De pijn kan soms ook aanvoelen alsof er een 'band' om je borst of buik zit, die steeds strakker wordt.
Met behulp van een bloedtest kan longkanker ontdekt worden nog voordat er symptomen van de ziekte aanwezig zijn.
Zenuwpijn in de borstkas (thoracale radiculaire pijn) ontstaat door irritatie van zenuwen die vanuit de borstwervelkolom langs de ribben lopen. De pijn straalt uit naar de borstkas, bijvoorbeeld bij de ribben, tussen de schouders of op de borst. Meestal zit de pijn aan een kant.
Wat is borstpijn? Pijn in of op de borst komt vaak voor in de ribbenkast, onderaan het borstbeen, achter het borstbeen of tussen de ribben. De pijn kan zowel aan één kant, aan beide kanten of in het midden van de borst voorkomen. Deze pijn kan ook uitstralen naar de hals, kaak, schouders of rug.
De zwezerik of thymus is een orgaan achter het borstbeen.
Het laattijdig stellen van de diagnose longkanker is grotendeels te wijten aan het ontbreken van symptomen in de vroege stadia van de ziekte. Persisterende hoest, bloedfluimen, kortademigheid, abnormale vermoeidheid en gewichtsverlies verschijnen pas wanneer longkanker al gevorderd is.
Bij longkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in het longweefsel of de luchtpijpvertakkingen. Doordat de tumorcellen zich via het bloed en de lymfeklieren kunnen bewegen, kunnen ze zich ook naar andere organen verspreiden en uitzaaiingen veroorzaken.
U krijgt jodiumhoudende contrastvloeistof via een infuusnaaldje in uw arm. Hiervan kunt u een warm gevoel door uw lichaam krijgen. Dit gevoel verdwijnt na enkele minuten. Dit is niet schadelijk voor uw lichaam.
U krijgt binnen ongeveer 3 weken na het CT-onderzoek de uitslag.
Hoe verloopt een CT-scan? De medewerker bekijkt daarna de röntgenfoto's op de computer. De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal binnen 5 werkdagen.