Voor een taxirit van 10 km betaalt u ongeveer 100 kuna. Een pizza of pasta eten? Deze koopt u voor ongeveer 35 kuna.
Vaak kun je een pizza vinden voor 5-6 euro en een pasta voor 5-7 euro. Vlees- en visgerechten zijn duurder, vaak betaal je hier rond de 15 tot 20 euro voor.
Flesje bier (0.5 liter, in statiegeldflesje, Kroatisch merk) – 5.50 kuna (0.73 euro)
Als je graag lekker wilt eten, ongeacht de lokatie dan kun je in Kroatië voor hele redelijke prijzen uit eten. Een gezin met twee volwassenen en twee kinderen betaalt ongeveer 60 euro voor een maaltijd inclusief drankjes (in een gemiddeld restaurant).
Hoewel Kroatië zeker nog een stuk goedkoper is dan Nederland, zijn de prijzen van boodschappen, huur en andere goederen dusdanig hoog, dat de koopkracht ver onder het Europees gemiddelde ligt. Het leven is Kroatië is relatief gezien bijna twee keer zo duur dan in Nederland.
Zowel euro's als kuna's (bankbiljetten en munten) werden gedurende een periode van twee weken na de invoering van de euro als betaalmiddel toegestaan. Kunabankbiljetten en -munten kunnen tot en met 31 december 2023 kosteloos worden omgewisseld, met een maximum van 100 kunabankbiljetten en 100 kunamunten per transactie.
Je kunt overal in Kroatië en Slovenië pinnen met je bankpas. Vergeet deze niet voor vertrek op 'wereld' te zetten, omdat Kroatië buiten het Schengengebied valt. Houd er rekening mee dat je bij iedere pintransactie daarom ook transactiekosten betaalt.
Reken erop dat je vakantie in Kroatië in 2023 iets – maar zeker niet veel – duurder uit zal komen dan voor de invoering van de euro.
Valuta en visum
Sinds kort is Kroatië toegetreden tot de Eurozone en kun je hier gewoon met de euro betalen. Bankpassen en creditcards worden door bijna het gehele land geaccepteerd. Wel kan het zijn dat pinnen op sommige plekken goedkoper is dan contant betalen.
Het kraanwater in Kroatië is veilig om te drinken. Het water kraanwater komt uit natuurlijke bronnen en kan daardoor wel iets anders smaken of een ander kleurtje hebben dan je verwacht. In veel bergachtige gebieden zit meer kalk en mineralen in het water.
Kroatië In Kroatië is er sinds 2006 statiegeld van 0,5 Kroatische Kuna op niet-hervulbare containers met een minimum volume van 200 ml.
Als we Kroatie nemen als voorbeeld, daar kost een pakje sigaretten ongeveer 2,00 euro.
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
Thuis eten
Voor de lunch eten de Kroaten ofwel een kleine vroege ofwel een grote late lunch. Een snelle en gezonde lunch wordt vaak gemaakt van een marktverse selectie fruit, groenten, kazen, brood en ham. Večera (avondeten) is over het algemeen licht en wordt meestal rond 20.00 uur of later geserveerd.
Wat kost deze route door Kroatië? Een rondreis door Kroatie kan je redelijk 'on a budget' doorbrengen. Voor twee weken Kroatië betaalden wij 650 euro per persoon inclusief vluchten, huurauto, verblijf in Airbnb's, maaltijden en entreegelden.
De beste tijd om Kroatië te bezoeken is tijdens de zomermaanden, van juni tot en met september, wanneer het zonlicht overvloedig is en de temperaturen warm zijn. De koelere maanden april, mei en oktober lenen zich ook uitstekend voor een rondreis met een breed scala aan buitenactiviteiten, van wandelen tot kajakken.
In Kroatië liggen de lonen ongeveer tussen de 300 tot 700 euro per maand. Als je al eens in Kroatië op vakantie bent geweest dan zul je wel hebben gemerkt dat de prijzen voor boodschappen, kleding etc. vergelijkbaar zijn met de prijzen in Nederland.
Een standaard bruinbrood van tarwemeel is te koop voor ongeveer 7 kuna. Tarwebrood met zaden is iets duurder, je betaalt hiervoor tot 10 kuna. Voor meergranenbrood en volkorenbrood betaal je meestal tussen de 10 en 15 kuna. Een mais-ciabatta of mais-stokbrood koop je al vanaf 5 kuna.
Reis alleen als het noodzakelijk is naar sommige gebieden in de binnenlanden en in de bergen van Kroatië. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval.
wisselkoers: 1 euro = 7,53450 kuna
In 2023 kunnen kuna's zonder kosten omgewisseld worden voor euro's bij banken, de Kroatische Post en het Financieel Agentschap (Fina). Na 2023 kan het ook gratis bij de Kroatische Nationale Bank.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
Voor Kroatië heb je dus geen autovignet nodig.
Maar.. de kans is groot dat je via Slovenië, Zwitserland en/of Oostenrijk het land binnenrijdt. In deze landen dien je namelijk wel een wegenvignet aan te kopen. Volgende artikels geven je meer info over de tolwegen en tolvignetten in deze landen: Tolwegen in Slovenië
Wilt u geld wisselen, doe dat dan alleen bij officiële wisselkantoren. In veel landen is geld wisselen op straat verboden en de kans op oplichting zeer groot. U kunt ook geld wisselen op luchthavens, in hotels en bij banken. Dat is meestal veilig en gebeurt doorgaans tegen de actuele wisselkoers.