Het kan over het hele lichaam voorkomen. Veltbulten zijn in feite heel normaal en geven vaak geen klachten. Mensen ervaren het vaak als ontsierend en storend. Afhankelijk van de plaats en het formaat van de vetbult kan het zorgen voor een belemmering van dagelijkse activiteiten en pijn veroorzaken.
Een vetbultje is een gladde en ronde bobbel onder uw huid. De bobbel is gemaakt van vetcellen. Een vetbultje voelt meestal zacht als u erop drukt. Vetbultjes kunnen klein blijven, maar ze kunnen ook groter groeien.
Ze komen veel voor: ongeveer 1 op de 100 mensen heeft tijdens zijn/haar leven 1 of meer lipomen. Vetknobbels kunnen meestal geen kwaad. Ze doen geen pijn, maar wel als ze bijvoorbeeld tegen een zenuw aanliggen.
Bij sommige mensen is het vetbultje kwaadaardig. Dan heet het een liposarcoom. Bij een liposarcoom is een behandeling nodig. Anders kan de tumor in andere weefsels groeien of uitzaaien.
In een ontstoken vetbult zit naast talg ook pus en dit kan onaangenaam ruiken. Heb je een onderhuidse vetbult en is deze ontstoken? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De arts kan de ontstoken bult dan verwijderen.
Een vetbultje bestaat uit vetcellen. Een vetbultje komt heel vaak voor en kunnen wel 10 centimeter groot worden. Waarom een vetbultje ontstaat, is niet bekend. Een talgkliercyste is een bult op de huid.
De talg blijft zich ophopen en er vormt zich een soort 'jasje' omheen. Hierdoor kan deze niet vanzelf verdwijnen en moet deze worden weggehaald.
De herkenning van een weke delen tumor is vaak moeilijk. Een zwelling kan lang onopgemerkt blijven als deze diep in het lichaam of in elastisch weefsel zit. Vage pijnklachten kunnen dan de eerste klachten zijn. Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje.
Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Het kan een plek zijn die niet echt rond is en wat stugger en harder aanvoelt dan de rest van het klierweefsel. Het kan ook een kogelrond knobbeltje zijn dat als een knikker onder de vingers wegglijdt. In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een harde en stugge knikker, maar het kan ook om een kleiner, verhard plekje gaan. Daarnaast kan het zo zijn dat de verharding/verdikking aanvoelt als een langwerpige zwelling of als een verdikte schijf. Let wel dat niet elke vorm van borstkanker begint met een knobbeltje in de borst.
nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst erop. wondjes die niet goed genezen. bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw)
Een vetbultje is een gladde en ronde bobbel onder uw huid. De bobbel is gemaakt van vetcellen. Een vetbultje voelt meestal zacht als u erop drukt. Vetbultjes kunnen klein blijven, maar ze kunnen ook groter groeien.
Vetbult, Lipoom
Een lipoom kan hinderlijk of pijnlijk zijn. Ook kunnen lipomen als cosmetisch storend worden ervaren. Lipomen zijn eenvoudig met een kleine chirurgische ingreep te verwijderen.
Een vetbult verwijderen gebeurt meestal onder lokale verdoving. Alleen hele grote vetbulten die diep in de spieren groeien (bijvoorbeeld in de nek) worden soms onder algehele verdoving weggehaald, of met lokale tumescent verdoving door middel van liposuctie.
De pijn kan ontstaan als de tumor drukt op bijvoorbeeld uw darmen of lever. De pijn wordt meestal beschreven als scherp, zeurend of kloppend. Deze pijnsoort is vaak krampend, wisselend in ernst en moeilijk(er) aan te wijzen omdat deze soms op een andere plaats gevoeld wordt dan waar deze veroorzaakt wordt.
De goedaardige tumor geeft klachten. Dit kan doordat de (groeiende) tumor druk geeft op omliggende weefsels of organen. De tumor blijft wel binnen het kapsel. Ook zijn de cellen niet kwaadaardig en zaaien ze niet uit.
De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar tast gezonde cellen niet aan. Soms voelt het als een gladde, makkelijk wegschietende knikker in de borst. Een operatie is niet noodzakelijk en een fibroadenoom geeft geen verhoogde kans op borstkanker.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
Wanneer er bij een patiënt een verdenking is op een atypische lipomateuze tumor, wordt er een MRI scan gemaakt. Omdat op een MRI scan een atypische lipomateuze tumor erg kan lijken op een lipoom (vetbult), wordt er vaak ook een biopt genomen. Dit biopt kan belastend en pijnlijk zijn voor patiënten.
Meestal is het niet nodig om een vetbultje te laten verwijderen. Als je (cosmetisch) last hebt van een vetbult, is het wel mogelijk om deze te laten verwijderen. Kleinere vetbultjes kunnen bij de huisarts verwijderd worden, grotere in het ziekenhuis.
Het zelf uitknijpen of verwijderen van een vetbultje is niet aan te raden en eigenlijk ook niet mogelijk. Wij adviseren dus altijd om een vetbultje te laten verwijderen door een professional.
Er ontstaat een onderhuidse bloeding die zich gaat zich ophopen onder de huid waardoor er een blauwpaarse vlek ontstaat die meestal na enkele dagen verkleurt en verdwijnt maar dit proces kan ook 3 tot 6 weken duren.
Vetbulten kunnen klein zijn, maar ook groter worden dan 10 centimeter. Ze kunnen op meerdere plaatsen tegelijk voorkomen. Iemand die eerder een lipoom heeft gehad, kan deze later makkelijker op dezelfde of andere plaatsen terugkrijgen.