Deze magere vis heeft een zacht, suikerachtig witvlees dat op tilapia lijkt. Het is dikker en sterker dan kabeljauw. Omdat de smaak zo zoet is, past heilbot goed bij sterke kruiden zoals pesto, citroensap en basilicum.
De vis is zeer smaakvolle met stevig vlees en is vergelijkbaar met tarbot qua smaak. Heilbotsteaks zijn alleen aanzienlijk dikker en vleziger. Heilbot kan goed worden gestoofd, gegrild, gebakken en gerookt.
Heilbot is een matig vette vis. Hij bevat een gezonde hoeveelheid vetten en heeft een gunstig effect op onze hart- en bloedvaten en werkt holesterolverlagend. Vis bevat ook veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid.
Combineer heilbot met courgette, groene kool, komkommer, prei, doperwten, paksoi, tomaten.
Je kunt er alle kanten mee uit zoals: bakken, stoven, pocheren etc. De vis kan zowel met graat als gefileerd bereid worden; het visvlees laat na de bereiding makkelijk van de graat los. Meestal wordt heilbot omdat hij zo groot, is in stukken te koop aangeboden.
Visfilet Voor visfilet kunt een hoeveelheid aanhouden van tussen de 160-180 gram per persoon. Hele vis Als u een hele vis bereid houdt dan ongeveer 320-360 gram aan per persoon.
Koolvis. In veel opzichten lijkt koolvis op kabeljauw. Het is een voordelig visje dat je kan bakken, grillen en stomen. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor hij in veel gerechten gebruikt kan worden.
De heilbot (Hippoglossus hippoglossus) is een straalvinnige vis uit de familie van schollen (Pleuronectidae), orde platvissen (Pleuronectiformes).
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Vis eten is hartstikke gezond, maar meer is niet altijd beter. Meer dan twee porties per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Alleen mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis.
Heilbot is een smaakvolle vis met stevig vlees. Het visvlees is iets minder verfijnd dan tarbot of griet en kan wat droger zijn. Moten blijven sappiger tijdens de bereiding en men kan een mooi dik stuk vis serveren. Pocheren, stomen en grillen genieten de voorkeur bij deze matige vette vis met een hoog eiwitgehalte.
Griet is een beenvis en behoort tot de orde van de platvissen. Net als scharretong behoort deze grijsbruine vis tot de familie van de tarbotten. Beide ogen staan op de linkerzijde van het lichaam. Griet lijkt ook op tarbot, maar heeft een ovalere vorm.
Vissen als schar, poon en wijting komen direct uit onze eigen Noordzee en zijn goedkoop, lekker en goed voor het milieu.
Een van de voornaamste oorzaken van de huidige recordprijzen is bijvoorbeeld het weer in Scandinavië. Eindejaarsstormen hebben er lelijk huisgehouden en ervoor gezorgd dat de vissersboten er niet konden uitvaren. De import van vis uit die regio droogt dus op waardoor de prijzen stijgen.
Wil je vis met een redelijk neutrale smaak, ga dan verder met bijvoorbeeld tarbot, schol of tong. En eet het met dingen die je wel lekker vindt, zodat je aan de smaak kunt wennen.
Noordzeetong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar op zijn best tussen juli en december. In onze viskalender vindt u de beste periode voor deze vissoort. Bekende en geliefde bereidingen met tong zijn tong à la meunière ( met boter en peterselie), al dan niet gevulde tongrolletjes, en gebakken sliptongetjes.
Bereiding Heilbot
Na 8 uur in het zout, wordt de heilbotfilet voorzichtig afgespoeld en in water gelegd om overtollig zout te verwijderen. Vervolgens gaan de filets naar de rookkast waar ze 12 uur lang op 26 graden Celsius worden gerookt.
Wilt u verse heilbot kopen, dan bent u aan het juiste adres bij Viswinkel Online. U kunt bij ons heerlijke heilbot kopen, die wij dagvers bij u afleveren. Wilt u graag heilbot kopen, maar vindt u een portie van 500 gram iets te veel, dan vindt u in ons assortiment ook porties van 250 gram.
Pangasius heeft de reputatie een ongezonde vis te zijn die veel zware metalen, bacteriën en antibioticaresten bevat. In 2012 controleerden wij de pangasius in de Belgische winkels onder meer op de aanwezigheid van zware metalen, pesticidenresiduen en sporen van antibiotica, en stelden weinig problemen vast.
Weinig mensen weten exact wat de exotische pangasiusvis is. Het is een straalvinnige vis uit de familie van reuzenmeervallen, een zoetwatervis die op grote schaal gekweekt wordt in Azië. In de winkels vind je nooit de wilde variant, maar altijd de gekweekte, vandaar dat de vis zo goedkoop is.
Tong is een pareltje van een vis met vaak een stevig prijskaartje. Gelukkig is de kwaliteit van verse tong meestal erg goed. Op het vlak van duurzaamheid en informatie over de vangst en herkomst is er nog werk aan de winkel.