Een hoornaar is een grote wesp en ze bouwen hun nest vaak in een boomholte. De enige wespen die de winter overleven, zijn jonge bevruchte koninginnen. Ze komen in het voorjaar uit hun winterslaap om een nieuw nest te bouwen. De koningin legt tot 12 eitjes in het nieuwe, door haar gebouwde nest.
Favoriete plaatsen voor een wespennest zijn op zolder, in het dak, in huis, in de spouwmuur, in de tuin en in de grond. Voor het bouwen van haar nest verzamelt de koningin kleine stukjes takken en hout. Deze vermaalt en vermengt ze met haar speeksel. Hiermee bouwt ze allemaal kleine kamers voor haar eitjes.
Wespennesten worden vaak gebouwd op beschutte plaatsen, met een gemakkelijke uitgang naar buiten. U vind wespennesten vaak onder dakranden, op zolder of in schuren en bijgebouwen, maar ook bouwen wespen hun nest in de spouwmuur. Om het nest te vinden, dient u te kijken naar de aanvliegroute van terugkerende wespen.
Wespen gebruiken hun geheugen om de weg terug te vinden naar hun nest.Dit doen ze door achterwaarts weg te vliegen van het nest en ondertussen foto's op te slaan in hun geheugen. Het is een beetje zoals weglopen bij een hotel in een vreemde omgeving. Je kijkt een keer terug om de omgeving in je geheugen op te slaan.
De werksters zijn onvruchtbaar en leggen zelf geen eitjes. In mei en augustus komt er een moment dat de wespenkoningin voor het eerst onbevruchte eitjes legt. Uit deze eitjes komen de mannelijke wespen (darre). Daarnaast legt de koningin gedurende deze periode ook de eitjes die nieuwe koninginnen bevatten.
Sla geen wespen dood
Als er toch wespen op bezoek komen is het belangrijk om rustig te blijven. Een wespensteek is gevaarlijk voor mensen met een allergie of als ze in je mond belanden. Maak geen snelle slaande beweging en probeer de wesp niet dood te slaan, want dan zal een wesp sneller steken.
Daarnaast helpt dit ook nog tegen andere ongediertesoorten. Verjagen met geur: Zoals we al eerder even benoemden, komen wespen vooral af op vlees en zoetigheid. Ze blijven op veilige afstand van citroen, sinaasappel, azijn, kruidnagel en geranium.
Wespen gebruiken niet alleen ventilatieopeningen om toegang te krijgen tot de spouwmuur. Wespen verdwijnen ook regelmatig achter boeidelen van schuren of aanbouwen. Wanneer deze aansluiten aan de buitenmuur, bestaat ook de kans dat het wespennest in de spouwmuur zit.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg.Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Wanneer u het nest afsluit zullen de wespen in paniek raken en zich door het nest heen vreten. Vervolgens zullen ze agressief gaan steken. Zit het nest in uw huis? Dan vreten ze zich door de wand van het nest en komen ze in uw huis.
Zo lusten verschillende vogels waaronder de gierzwaluw, wespendief en grauwe vliegenvanger graag een wesp. Maar ook kikkers, spinnen en andere insecten zoals libellen doen zich graag tegoed aan een stekelige maaltijd.
Een beginnend wespennest herkennen is relatief eenvoudig. Het ziet er namelijk uit als een klein nestje met raten, zonder papieren omhulsel. Op die raten zie je misschien wel één grote wesp lopen: dat is de wespenkoningin. Zij legt eitjes in het nest en vliegt soms weg om voedsel te zoeken.
Libellen vallen wespen aan in volle vlucht.Sommige spinnen, kevers en zelfs motten draaien hun poten niet om voor een lekkere wesp.En zelfs van andere wespen hebben wespen te vrezen. Papierwespen vallen bijvoorbeeld de larven van kleinere bladwespen en zaagwespen aan.
Het antwoord is simpel: ze voelen zich bedreigd en beschermen hun nest. Wespen zijn geen bijzonder wrede wezens die je willen achtervolgen of steken. Als ze echter het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn, zullen ze alles doen om zichzelf te beschermen.
Wespennesten kunnen goed in de grond verborgen zijn. Vaak ontdekken mensen het nest pas als het te laat is, als ze er bijvoorbeeld een voet op hebben gezet of als de bal van de kinderen in een struik belandt waar wespen onder zitten.
Wespen kunnen zo in je mond vliegen. Een wespensteek in de mond- of keelholte is gevaarlijk. Wees alert wanneer je buiten suikerrijke dranken zoals frisdrank of alcohol drinkt. Je hebt het vaak niet meteen door als er een wesp in je drankje is gevlogen, zeker niet bij blikjes.
Wespen worden vooral aangetrokken door eiwitten. Dit is de reden waarom wespen zo dol zijn op vlees en dode dieren. Deze insecten ruimen maar al te graag op en verslinden allerlei rottende eiwitten.
In tegenstelling tot de bij heeft een wesp geen weerhaakjes aan zijn angel en houdt hij zijn angel als hij steekt. De wesp kan hierdoor meerdere keren achter elkaar steken en zal hier nooit dood aan gaan.
De koningin van een wespenkolonie beschikt, in tegenstelling tot de andere wespen, niet over een angel. Hierdoor kan de koningin niet steken wanneer zij zich in het nauw gedreven voelt.
Nee, want een wespennest is pas actief vanaf april of mei tot en met augustus of september. De enige wespen die na die periode overleven zijn, zoals gezegd, de nieuwe wespenkoninginnen. Zij vliegen uit om te paren en zoeken dan snel een plekje om te overwinteren.
Het gevaar van een wespennest in de spouwmuur
Een wespennest in de spouwmuur brengt nog een ander gevaar met zich mee dan de wespen en hun steken. Zoals eerder al gezegd is het ook zo dat wespen hout knagen. Daarmee maken ze het nest. Fijngekauwd hout en speeksel vormen samen het nest.
Wespen hebben sterke kaken en vreten zich een uitweg door beton en baksteen. Zo komen ze vaak uit aan de binnenkant van je huis.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij.Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.
Regen. Want naast het natte voorjaar was het ook in de zomer tot nu toe nogal vaak nat. Als het regent, kunnen wespen eigenlijk niet uitvliegen, of niet terugkeren naar hun nest. Ze raken gedesoriënteerd of worden geveld door een regendruppel.
Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.