Sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoum, sinds 2006 de emir van Dubai en huidige minister-president en vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten, is met voorsprong het rijkste lid van de familie. Zijn persoonlijk fortuin wordt dan ook op meer dan 14 miljard euro geschat.
Vermogen uit de grond
Deze landen zijn ook bekend geworden door hun vermogen door hun oliebronnen. Naast olie bevat de grond ook substantiële voorraden aan minerale grondstoffen, zoals goud, koper en fosfaat. Met name in Saoedi-Arabie zijn ze wel erg afhankelijk van haar inkomsten uit olie.
Leiders binnen een dynastie aan het hoofd van een Arabisch land worden ook vaak sjeiks genoemd. Is dat land rijk geworden door olieverkoop, dan wordt zo iemand al snel oliesjeik genoemd. Van een grote sjeik wordt behalve wereldlijk ook geestelijk (islamitisch) leiderschap verwacht.
De rijkdom van 36 Arabische miljardairs is vorig jaar gestegen met 3,7 miljard naar een gezamenlijk vermogen van 121,3 miljard dollar. De Saoedische prins Alwaleed Bin Talal Alsaud behoud de toppositie met een vermogen van 18 miljard dollar ondanks de daling van zijn rijkdom.
De mannen dragen een lang wit kleed met lange mouwen, de zogenaamde dishdash, en een soort van doek op hun hoofd (ghutra) vaak met zwart lint (agal) rond. Het kleed kan soms ook beige zijn, grijs of blauw. De hoofddoek is wit of rood- wit geblokt.
Een emiraat is het rijk van een emir of een sjeik. Een emiraat verwijst doorgaans naar een provincie of rijk dat door een prins bestuurd wordt. Een regio in Saoedi-Arabië die door een emir bestuurd wordt, wordt bijvoorbeeld een emiraat genoemd.
Rusland telt nu nog 83 miljardairs die samen goed zijn voor $320 miljard. Dat is in totaal $263 miljard minder dan het jaar ervoor. De Russische miljardairs gingen er individueel ook op achteruit. Ze verloren gemiddeld 27% ($2 miljard) van hun vermogen.
Zakenman Elon Musk is de rijkste man ter wereld. De eigenaar van Tesla en SpaceX heeft volgens de wereldranglijst van Forbes met de rijkste mensen momenteel een vermogen van 300 miljard dollar (275 miljard euro).
Moulay Hassan is de zoon van de huidige koning van Marokko. Er zit in zijn trustfund ongeveer $1,5 miljard.
Koninklijke familie van Dubai: 16,61 miljard euro
Sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoum, sinds 2006 de emir van Dubai en huidige minister-president en vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten, is met voorsprong het rijkste lid van de familie.
De heerser van Dubai, sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, mag de twee kinderen die hij heeft met prinses Haya bint al-Hoessein niet meer persoonlijk zien.
Het asielverzoek van prinses Haya houdt mogelijk verband met de eerdere vluchtpoging van prinses Latifa, een van de 23 kinderen die sjeik al-Maktoum heeft van zijn zes vrouwen.
Koninklijke familie van Qatar: €292 miljard
Sjeik Tamim bin Hamad Al Than bezit met zijn familie een staatsfonds waar €292 miljard in zit. In het fonds zit onder andere heel veel vastgoed, zoals de Empire State Building in New York en de Shard-wolkenkrabber in Londen.
De Wereldbank is 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking. Zij verstrekt leningen aan ontwikkelingslanden en middeninkomenslanden, met als voornaamste doel het bestrijden van armoede. De internationale bank is technisch gezien een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties.
Het rijkste land is de Verenigde Staten met een gemiddeld netto-vermogen van 218.000 euro, gevolgd door Zwitserland (212.000 euro) en Denemarken (149.000 euro). Wereldwijd bedraagt het gemiddelde netto-vermogen 36.000 euro. Amerikanen zijn rijk doordat ze meer dan de helft van hun vermogen belegd hebben.
Met stip op nummer één
De rijkste vrouw van Nederland is Charlene de Carvalho-Heineken.
Remon Vos steeg in 2021 met stip op Quotes ranglijst van rijke Nederlanders. Na Charlene de Carvalho-Heineken is hij volgens Quote 's lands rijkste. Hij is geboren in Stadskanaal maar bouwde zijn imperium grotendeels op in Oost-Europa. Daardoor bleef hij in Nederland lang onder de radar.
De meeste Russen hebben het niet breed. De helft van de bevolking heeft een inkomen van minder dan 8.000 euro per jaar en bezit gemiddeld zo'n 3.000 euro. Hiermee heeft de armste 50 procent van de Russen zo'n 3 procent van het vermogen in bezit.
In bredere zin wordt het woord gebruikt voor alle miljardairs met politieke invloed uit Rusland en de andere voormalige Sovjetstaten. Hun kinderen worden ook wel minigarch genoemd, al wordt dit woord ook wel gebruikt voor zakenmensen die 50 miljoen dollar of meer hebben verdiend.
Mohammed bin Zayed Al Nahyan (Al Ain, 11 maart 1961), vaak MbZ genoemd, is sinds 14 mei 2022 president van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van Abu Dhabi.
In Dubai is vrijwel alles modern en nieuw, omdat de stad pas recent in opkomst is. Abu Dhabi is een stuk ouder en heeft een langere geschiedenis. Hierdoor vind je hier meer oude gebouwen, moskeeën en andere historische bezienswaardigheden. Welke van de twee steden leuker is, is dus vooral een persoonlijke keuze.
Sinds 2022 is Mohammed bin Zayed Al Nahyan de president.