Limburgse vla, (plaatselik ouch vlaoj, vlaaj, flaaj of vlaam geneump), in 't Nederlands vlaai, ies e typisch Limburgs gebak. Limburgse vla's were gebakke in de Euregio Maas-Rien: Belsj en Nederlands Limburg, in 't Land van Herf, 't Montsenergebied, Oas-Belsj en in e klein deil van Duutsjland.
Limburgse vlaai (Limburgs: vlaai, vlaoj, flaai of vla) is gebak dat traditioneel geassocieerd wordt met Belgisch- en Nederlands-Limburg.
Een echte klassieker is de rijstevlaai (riestevlaoj). Een variant op de traditionele rijstevlaai wordt geserveerd met een laag slagroom en chocoladevlokken. Kruisbessenvlaai (kroonselevlaoj) is een vlaai gevuld met kruisbessen, die aangevuld kan worden met een stevige eiwitschuimlaag.
vlaai = •cirkelvormig gebak met opstaande rand, die normaliter opgevuld wordt met vruchten. vlaai staat vooral bekend als locale lekkernij in de provincie Limburg. •de uitwerpselen van een koe.
Waar komt vlaai nou eigenlijk vandaan? Vlaai is al bijna 4 eeuwen oud, het beroemde Limburgse gebak vindt zijn oorsprong in Duitse kloosters, vlak over de grens bij Limburg. De monniken bakten hier met Pasen offerkoeken, die ze met gedroogde peren, pruimen en appels vulden.
Vlaai staat vooral bekend als locale lekkernij in Belgisch- en Nederlands-Limburg.
De oudste, middeleeuwse vlaaien werden bedekt met honing of vruchtensap, later ook met rijstebrij en nog later met vruchtenmoes. Vlaaien, met fruit of pudding, met of zonder 'latjes', zijn een typisch Limburgs gerecht. Elders heten die vlaaien gewoon 'taart'.
Een vlaai die Limburg-waardig is! Een gistdeegbodem vervaardigd met roomboter en maar liefst 30cm groot.Gevuld met heerlijk gebakken boterkruimels. Wilt u uw vlaai gesneden?
Bakkers Caspar Heuvelmans en Mark Craemers van bakkerij Snijders in Stramproy bakken de allerbeste Limburgse vlaai. Ze winnen de 42ste jaarlijkse vlaaienkeuring. Tijdens de vlaaienkeurig worden ambachtelijke bakkers uit de hele regio uitgenodigd om hun beste baksels te laten keuren door drie keurmeesters.
De oorsprong van de vlaai en ook van de riestevlaai ligt bij de Germanen. Er werd daar van fijngewreven graankorrels brood gebakken door een steen te verhitten en hierop een dikke meelbrij te smeren. Om het geheel wat smakelijker te maken werd de deeglap ingekerfd en met honing of vruchtensap overgoten.
Meelbrij. Het bakken van een vlaai heeft geen geheimen meer voor Hagedoren, maar het antwoord op de vraag wat het woord vlaai nu eigenlijk betekent en waar het vandaan komt, moet hij schuldig blijven. De oorsprong ligt waarschijnlijk bij de Germanen die op verhitte stenen een soort van meelbrij bakten.
Geen echte Limburgse roots
De oorsprong van de Limburgse vlaai ligt ergens in de 16e eeuw, waar op een schilderij van Pieter Bruegel de eerste vlaaien zijn afgebeeld. Deze witte griezenpapvlaaien zijn later door de Spanjaarden verder ontwikkeld tot de voor ons nu bekende rijstevlaai.
Limburgse vlaai, Hasseltse speculaas, Loonse stroop. Limburgers houden blijkbaar heel erg van zoet. Maar gelukkig zijn er ook gezonde streekproducten: appels, peren, kersen, blauwe bessen, asperges,.. En wat dacht je van een lokaal gebrouwen biertje, een jenever of een Limburgse topwijn ...
/masˈtrɪχt/ (info / uitleg); Limburgs: Mestreech /məsˈtʁeːç/; Waals: Måstraik of Li Trai) is een stad en gemeente in het zuiden van Nederland.
Vlaai is een typisch Limburgse taart van een dunne bodem en daarop een vulling. Vaak is de vulling van room, rijst (met room) of een bavarois. Afgetopt met fruit, chocolade of kruimels. Je hebt vast de klassieke Limburgse vlaaien als kersenvlaai, rijstevlaai of appelkruimelvlaai weleens gegeten!
Net als taart kun je vlaai bij voorkeur in een afgesloten doos in de koelkast bewaren. Zo blijft het tot drie dagen houdbaar. Wanneer je de vlaai zonder doos in de koelkast zet, kun je het nog een dag bewaren. Vlaaien kun je ook invriezen maar ook hierbij is het af te raden om vlaaien met slagroom in te vriezen.
Stel je voor: een knapperige en boterachtige korst, gevuld met een smeuïge en verrukkelijke vulling die het water in je mond doet lopen. Dat is precies wat een vlaai is. Het is als een kunstwerk van zoetigheid, een traktatie die je zintuigen prikkelt en je verlangen naar nog meer doet groeien.
Bakkerij Nollen mocht zich met trots twee jaar lang de beste brood-, koek- en banketbakker van Nederland noemen. Vandaag wisselde de Kampioensbokaal van eigenaar na een “fotofinish”, Bakkerij Vreugdenhil uit Maasdijk eindigde met 519 punten voor Bakkerij Nollen met 517 punten.
Een overheerlijke vlaaienbodem gevuld met een dikke laag gele room en kersentopping. Grote rozetten chocoladeslagroom met chocoladeschaafsel en poedersuiker combineren heerlijk met de kersen. De vlaai is voor ongeveer 12 personen.
Skitaart is een vlaaibodem gevuld met Zwitserse room, kersencompote, slagroom en veel brokken hazelnootschuim.
Is een gewone vlaaibodem met gele room, stukjes appel, stukjes ananas, slagroom en gebruneerde amandeltjes.
Welke taart kies ik? Een stukje vruchtenvlaai of rijstevlaai bevat ongeveer de helft van het aantal calorieën van een appelflap of een stuk monchou taart. Gauw verdiend.
„Een vlaai eet je altijd met de hand”, klinkt het streng. Opgelucht gaat het vorkje in de vlaai. Als er iemand in Limburg is die weet hoe je vlaaien bakt en zeker hoe je ze eet, dan is het de kleine kwieke kookboekenschrijfster uit Thull wel.
De Bisschopsmolen in Maastricht, een eeuwenoude nog werkende watermolen met een eigen bakkerij midden in de stad! Hier kun je zien hoe het brood gebakken wordt met de beste ingrediënten en materialen. Wil je zelf aan de slag? Doe dan mee met de workshop vlaaien bakken!