Een typisch voorbeeld van vertrouwensproblemen is het helemaal niet aangaan van een verbintenis. Ook wel bindingsangst genoemd. Dit ontstaat vaak omdat er veel moeite is met open en kwetsbaar opstellen, omdat het gevoel van vertrouwen en een echt liefdevolle relatie onmogelijk lijkt.
Je voelt wantrouwen vaak doordat je jezelf het vertrouwen niet waard vindt. Je vindt jezelf het niet waard om vertrouwd te worden door de ander. En daardoor ben je bang dat jouw eigen vertrouwen misbruikt wordt. Het begint dus met zelfvertrouwen.
Vertrouwen ontstaat niet zomaar. Het vormt de basis van elke relatie. Zonder vertrouwen blijft er altijd een vorm van afstand bestaan en zeker in liefdesrelaties is dat funest. Vertrouwen is niet alleen iets wat in persoonlijke relaties speelt, maar ook in zakelijke relaties.
Vertrouwen is het geloof dat je hebt dat anderen jouw positieve verwachtingen van hen zullen waarmaken. Dat de ander wil (de intentie heeft), kan (de capaciteiten heeft) en doet (gedrag vertoont) wat je van hem of haar verwacht.
Een ander probleem waardoor je wantrouwend bent kan zelfvertrouwen zijn. Laag zelfvertrouwen kan ervoor zorgen dat je niet begrijpt waarom je zo'n geweldige partner hebt gevonden als die je nu hebt. Hierdoor kan je bang zijn dat hij/zij dit op gegeven moment gaat inzien en dat hij/zij je dan gaat verlaten.
als synoniem van een ander trefwoord: wantrouwen (ww) : argwaan koesteren, niet vertrouwen, verdenken.
Respect tonen doe je niet alleen door negatief gedrag naar elkaar niet te tolereren, maar ook door juist een positieve houding naar elkaar aan te nemen. Als jij echt geïnteresseerd bent in je geliefde, in de wereld van je geliefde, waar hij of zij mee bezig is dan is dat ook een vorm van respect tonen.
Schuldgevoel bleek een belangrijke voorspeller te zijn: als iemand zich oprecht schuldig voelt als hij iets heeft gedaan, is de kans groot dat hij ook betrouwbaar is.
Een typisch voorbeeld van vertrouwensproblemen is het helemaal niet aangaan van een verbintenis. Ook wel bindingsangst genoemd. Dit ontstaat vaak omdat er veel moeite is met open en kwetsbaar opstellen, omdat het gevoel van vertrouwen en een echt liefdevolle relatie onmogelijk lijkt.
Als je je vriend of man niet helemaal meer vertrouwt, komt dit meestal doordat je in het verleden een slechte ervaring hebt gehad. Dit kan zijn dat je ex bijvoorbeeld is vreemdgegaan of dat je man of vriend in jullie huidige relatie weleens te ver is gegaan bij een andere vrouw.
I het wantrouwen zelfst. naamw. Uitspraak: ['wɑntrɑuwə(n)] gevoel dat je iets of iemand niet vertrouwt Voorbeeld: `een groot wantrouwen tegen de politiek`Antoniem: vertrouwen Synoniemen: achterdocht, argwaan II wantrouwen werkw.
Wantrouwen komt vaak door een negatieve ervaring uit het verleden. Veel geweld, misbruik, plagen en pesten of andere vervelende gebeurtenissen die diepe wonden achterlaten. Maar het overlijden van iemand die je geliefd is, een scheiding of ontslagen worden voedt ook wantrouwen. Je kunt ook het leven wantrouwen.
Zelfvertrouwen begint bij zelfkennis, weten wat je in huis hebt en wat juist minder in je pakket zit. Het is weten wat je aan je zelf hebt in moeilijke situaties, situaties waarin druk op jou staat. Weten in welke situaties je tot je recht komt welke situaties je wellicht kwetsbaar bent en hulp nodig hebt.
'Het vertrouwen is geschaad' en 'het vertrouwen is geschonden' betekenen dus beide dat het vertrouwen is aangetast, maar de zin met geschonden roept een wat krachtiger beeld op, namelijk dat er niets meer over is van het vertrouwen.
Hoe talent tot bloei komt. Zonder vertrouwen blijven problemen vaak onopgelost. Vertrouwen leidt tot een betere samenleving, een succesvollere organisatie en gelukkigere werknemers. 'Een goed leiderschapsteam vereist onderling vertrouwen als basis voor een gezonde cultuur in het bedrijf.
Achterdocht en wantrouwen hebben te maken met de (vaak) onbewuste overtuigingen die je over jezelf en anderen hebt. Wil je weer naar een gezonde balans tussen vertrouwen en wantrouwen, dan is het noodzakelijk om je ideeën te onderzoeken.
Vertel je naaste rustig hoe het echt zit. Leid haar aandacht dan van het onderwerp af en stel haar gerust. Lukt dit niet, ga dan niet in discussie om haar te overtuigen van de waarheid. Je kunt beter haar ongerustheid bevestigen en beloven dat je je best zult doen om bijvoorbeeld het verloren object te vinden.
Over vertrouwen en wantrouwen wordt vaak gesproken alsof het emoties zijn. Dat is niet zo. Vertrouwen en wantrouwen zijn de resultante van interactieprocessen tussen mensen, van het gedrag dat ze over en weer vertonen. Om in een ander te vertrouwen, moet je ook op jezelf durven te vertrouwen.
Mensen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis menen steeds dat anderen het slecht met hen voor hebben. Zij zoeken overal iets achter en zijn steeds bang dat andere mensen hen willen vernederen of benadelen. Het contact met iemand met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis verloopt vaak problematisch.
Blijft die ontrouw een levenslange litteken binnen de relatie of huwelijk? Je relatie overleeft geen enkele affaire als de ontrouwe partner contact blijft houden met de minnaar of met de minnares. Het vertrouwen zal dan nooit terug keren.
Bepaal of je verwacht dat het bij één keer blijft, of dat het gedrag zich zal herhalen. Het aller-slimst is natuurlijk om je relaties te beperken tot die mensen die je nooit een tweede kans hoeft te geven, omdat ze jou (en je grenzen) respecteren en waarderen. Dat zijn de relaties die vanzelf gaan en je energie geven.