Bel 1-1-2 als duidelijk is dat de bhv het niet alleen af kan of als je twijfelt of dat zo is. Doe dit volgens de alarmprocedure die in jouw bedrijf is afgesproken. Bijvoorbeeld via het interne alarmnummer of door zelf direct 1-1-2 te bellen.
Een BHV'er vangt de brandweer op en geeft informatie over wat er precies aan de hand is. Op deze manier heeft de brandweer informatie om goed, snel en veilig te kunnen werken. Bedrijfshulpverleners moeten zich regelmatig bijscholen. Door oefeningen worden de vaardigheden ook op peil gehouden.
Wanneer u 112 belt, geef dan door: wat er aan de hand is;waar er hulp nodig is;welke hulpdienst er nodig lijkt te zijn: politie, brandweer of ambulance.
U belt het alarmnummer 112 voor spoedeisende hulp. Bijvoorbeeld als u of iemand anders dringend medische hulp nodig heeft.
Straffen voor 112-misbruik
Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Kinderen die het alarmnummer 112 misbruiken worden ook gestraft. De politie stuurt een waarschuwingsbrief naar de ouders.
Jaren geleden kon dit noodnummer enkel gebruikt worden via gsm, maar vandaag de dag kan je met elk toestel naar "112" bellen. Je komt dan terecht in de provinciale 100-centrale. Over enkele jaren zullen de noodnummers "100" en "101" verdwijnen en zal enkel het noodnummer "112" nog blijven bestaan.
Een alarmnummer of noodnummer is een telefoonnummer om de hulpdiensten (zoals politie, ambulance en brandweer) snel te kunnen spreken. In elk land van de Europese Unie, en een aantal andere Europese en niet-Europese landen, geldt 112 als alarmnummer.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de centrale meldkamer uw locatiegegevens en mobiele gegevens. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen.
Misbruik van 112 is strafbaar. Als iemand voor niks of voor de grap naar 112 belt, kunnen echte slachtoffers niet geholpen worden. De 112lijn is dan bezet, terwijl dat eigenlijk niet nodig was. De dader die 112 voor niks heeft gebeld, mag opdraaien voor de kosten die de politie, de brandweer of de ambulancezorg maakt.
9000 euro boete
Als een volwassene onterecht 112 belt, kan er een boete of een gevangenisstraf worden opgelegd. Die gevangenisstraf mag maximaal drie maanden duren, zo staat in het wetboek van strafrecht. De geldboete kan oplopen tot 9000 euro.
Leeg de batterij. U kunt met een mobiel zonder beltegoed of (geldige) simkaart toch per ongeluk 112 bellen. Dit kan als de batterij niet leeg is. Op het scherm verschijnt 'noodoproep'.
Het verschil tussen EHBO en BHV
Een BHV'er kan wel EHBO verlenen, maar alleen levensreddende eerste hulp. Een BHV'er is dus minder goed opgeleid in EHBO, want bij een EHBO-cursus leert u naast levensreddende eerste hulp, ook aanvullende eerste hulp en hoe u een AED moet bedienen.
de 116-reeks voor Europese diensten met een maatschappelijk belang. Zoals 116000 voor vermiste kinderen.
De operatoren aan de andere kant van de lijn kunnen zo meteen de juiste hulpdiensten ter plaatse sturen. Ook wanneer je slachtoffer of getuige bent van een inbraak, agressie of gevecht kun je 112 bellen, al is het nummer 101 efficiënter voor wie dringend de politie nodig heeft.
Geen probleem: het volstaat om naar één van de beide noodnummers (100 of 101) te bellen. De twee noodcentrales wisselen de nodige gegevens onmiddellijk met elkaar uit. In sommige gevallen kan je door de operator van de ene noodcentrale worden doorgeschakeld naar zijn/haar collega in de andere noodcentrale.
Als u 112 belt voor een ambulance wordt u doorverbonden met de meldkamer ambulancezorg in uw regio.
Je kan ook altijd het noodnummer 100 bellen maar op termijn zal dit nummer verdwijnen en vervangen worden door het Europese nummer 112. Deze twee nummers zijn altijd – dag en nacht – beschikbaar.
ICE-contact instellen op een Android-telefoon
Ga naar 'Over de telefoon'.Ga naar 'Noodinformatie'.Druk op 'Contacten voor noodgevallen'.Druk op 'Contacten toevoegen'.
Voor dringende politiehulp kunt u ook 101 bellen. In beide gevallen krijgt u een keuzemenu met de vraag of u een ziekenwagen of de brandweer nodig hebt ofwel de politie. U kunt deze nummers bereiken: met een vaste telefoon.
De hackers die aan sim-swapping doen proberen op allerlei manieren aan geld te komen. Ze nemen de online accounts van een slachtoffer over en vragen losgeld. Als er niet wordt betaald, dan dreigen ze gevoelige e-mails, foto's of documenten te publiceren.