Bij een gemiddelde tot zware lading (redelijke hoeveelheid diertjes) in een aquarium is het aan te raden de spons gemiddeld elke week schoon te maken of op zijn minst te comtroleren op vuiligheid.
Samenvatting. Samengevat: wanneer je elke week tenminste 20% water ververst (en daarbij een deel van de bodem schoonmaakt met een vuilklok) zal je (vermoedelijk) elke 4-6 weken je filter(s) EN pomp moeten schoonmaken, maar dat kan je heel eenvoudig zelf exact bepalen.
Tegelijkertijd werken miljoenen goede bacteriën in de filter aan de afbraak van schadelijke stoffen. Om deze goede bacteriën te behouden, kun je de filter beter niet te vaak schoonmaken. Eens per maand is een goede richtlijn.
Over het algemeen mag je een binnenfilter elke maand schoonmaken. Indien je veel vissen hebt of veel voert mag je dit elke 2 – 3 weken doen. Doe dit nooit tegelijkertijd met het schoonmaken van de rest van je aquarium, want dan verstoor je het biologisch evenwicht in je aquarium.
Zitten er filterwatten in jouw aquariumfilter? Dan kun je deze het beste iedere één tot twee weken vervangen. Watten zijn zeer effectief in het filteren van het water, maar zijn moeilijk schoon te spoelen.
Jan: “Een grove filter is makkelijk met de hand afwasbaar in een emmer met water. De sedimentkaars en actief-koolfilter hebben elke 3 à 6 maanden een onderhoudsbeurt nodig, afhankelijk van hoeveel water je verbruikt. Uitwassen gaat niet, je moet ze vervangen.”
Een sponsfilter is één van de eenvoudigste interne filters voor het aquarium die zeer budgetvriendelijk is. Meestal worden ze aangedreven door lucht maar je kan ook een pomp gebruiken. Sponsfilters zijn ideaal voor aquaria met garnalen of kweekbakjes. Het gebruik is echter niet beperkt tot dit type aquaria.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
Conclusie: ververs de eerste week 3x 50% van het water en bouw dit geleidelijk af naar 1x in de week 50%. Je zult zien dat de planten (en vaak ook de vissen) waterverversingen super vinden. Je bak zal er ook veel frisser bij staan.
Hoe vaak moet ik het aquarium schoonmaken? Om je vis(sen) te kunnen blijven zien door het glas zou je het aquarium ongeveer één keer per week schoon kunnen maken. Je kunt de ontwikkeling van algen ook tegengaan door algen-etende vissen bij de rest van de vissen te plaatsen.
In een optimaal gevuld aquarium kunnen vissen 3 tot 12 uur overleven. In een laag gevuld aquarium kunnen ze zelfs wel een dag of twee overleven. Echter zullen vissen bij een te vol aquarium binnen 3 tot 9 uur beginnen te sterven bij stroomuitval.
Zo laag mogelijk! Hoe lager het filter, hoe minder dit het wateroppervlak stoort. Of je moest de uitstroom naar beneden kunnen richten. Als de uitstroom van het filter het wateroppervlak in beweging brengt zal dit namelijk zorgen voor een snellere gasuitwisseling tussen water en atmosfeer.
Voor iedere juwel internfilter systeem die lijkt op de afbeelding moeten de wit gekleurde filterwatten iedere week worden verschoond. De witte watten houden het grofste vuil tegen en hierdoor zullen deze het snelst vuil raken.
Onze voorkeur gaat uit naar de JBL CristalProfi. Dankzij zijn biologische afbraakmechanisme hoeft de filter niet al te vaak schoon gemaakt worden, en de filter kan gebruikt worden bij een aquarium van 200 tot 700 liter water.
Wil je helder water, dan hoef je niet direct naar bestrijdingsmiddelen te zoeken. Het plaatsen van genoeg waterplanten in het aquarium kan de witte waas al doen verdwijnen. Vooral Cabomba en Waterpest doen het goed bij aquaria met een witte waas.
Een mooi tropisch aquarium schoonhouden lijkt veel werk, maar valt in praktijk best mee. Je kan het aquariumschoonmaken in een stappenplan onderverdelen. Op een mooi aquarium raak je niet gauw uitgekeken, er is altijd wat te beleven. Een stabiel aquarium moet onderhouden worden.
Het is aan te raden de guppies twee keer per dag te voeren. In dat geval moet er echter niet meer dan een klein beetje voer in het water worden gedaan. Het voeren kan maximaal worden teruggebracht naar vijf keer per week. Jonge vissen profiteren vaak het meest van regelmatige voeding.
Een garnalen filter is niks anders dan een filter, dat geschikt is om te plaatsen in een aquarium met garnalen. Een goed voorbeeld van dit product is een sponsfilter. Sponsfilters zijn vooral ideaal voor aquaria waarin kleine kreeftjes, garnalen of vissen zitten.
De luchtpomp blaast lucht door de luchtslang naar de onderkant van de stijgbuis. Door kleine gaatjes stijgt de lucht onderin de stijgbuis naar boven en trekt water mee de buis door. Dit water wordt door de spons getrokken. Bovenin komen de belletjes samen met het water vrij en je hebt een beetje stroming.
De Eheim aquarium luchtpomp is duidelijk de beste keuze uit de reeks beschikbare aquarium luchtpompen. Met kop en schouders boven de rest uit overigens. De Eheim Air Pump 100, 200 en 400 zijn zo goed als geruisloos. Ik raad zelf de Eheim Air Pump 200 aan, voor een gemiddeld aquarium is dit meer dan genoeg beluchting.
Filterwatten zijn gemaakt van een lichtgewicht materiaal met een fijne structuur. Hierdoor vullen de filterwatten vanzelf een filterpomp in elke vorm of maat. Je kunt filterwatten dan ook gebruiken in zowel een cartridge filterpomp als in een zandfilterpomp.
We bevelen aan om de 2 maanden de JUWEL Carbrax te vervangen. JUWEL Phorax is een uiterst efficiënt filtermedium voor het afbreken van fosfaten in uw aquarium.
Plaats achter de pomp eventueel nog een mechanische filter die stofdeeltjes tegenhoudt. Een actief-koolfilter absorbeert geur- en kleurstoffen. Deze filters vragen wel enig onderhoud. UV-filters en omgekeerde osmose kunnen gekozen worden om het regenwater tot een nog hogere kwaliteit te zuiveren.