Aansprakelijkheid bij het achteruitrijdenWanneer een bestuurder tijdens het achteruitrijden een andere verkeersdeelnemer raakt, zal hij in principe ook aansprakelijk zijn. Dit geldt ook bij parkeerassistentiesystemen en zelfrijdende auto's.
Bij het achteruit een parkeerplaats uitrijden is er sprake van een bijzondere manoeuvre. Dit betekent dat u het overige verkeer voor moet laten gaan. Als u tijdens het achteruitrijden tegen een voorbijrijdende auto botst, bent u aansprakelijk.
Als twee auto's achteruit een parkeervak verlaten, moeten beide auto's voorrang verlenen. Ontstaat er een botsing dan delen partijen de schade. Beide partijen zijn voor 50% aansprakelijk. Dit is slechts anders als een van de twee bestuurders bewijst dat hij voorafgaand aan de aanrijding al enige tijd stilstond.
Volgens de wet is de achterop rijdende auto, die achterop uw auto botst, vrijwel altijd schuldig. Uitzonderingen zijn situaties waarin u uw voorganger 'snijdt' als u van rijbaan wisselt of inhaalt. Ook wanneer u plotseling hard remt zonder verkeersnoodzaak kunt u de schuld krijgen van een aanrijding van achteren.
Over het algemeen is de schuldige bij een aanrijding degene die verkeersfouten maakte. Voor een schadevergoeding na een botsing is bovendien van groot belang dat u kunt bewijzen wie schuldig is bij een aanrijding.
Zoals u hierboven hebt kunnen lezen kan het Waarborgfonds haar schade verhalen bij de bestuurder en kentekenhouder van het voertuig. De bestuurder en kentekenhouder zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de schade (6:102 BW). Dit betekent dat ze beide volledig aansprakelijk zijn voor de schade.
Bij een kop-staart botsing is de achteroprijdende auto aansprakelijk als hij niet voldoende afstand hield of te laat remde. De voorligger kan ook aansprakelijk zijn. Bijvoorbeeld in de situaties zoals hiervoor genoemd.
Bij een kop-staart botsing wordt er van uitgegaan dat het auto- ongeluk is ontstaan omdat het achterste voertuig onvoldoende afstand heeft gehouden. Bij een kop-staart botsing is dus de achterop rijdende automobilist aansprakelijk voor de letselschade.
Optreden tegen een liegende tegenpartij is niet altijd makkelijk. Het belangrijkste is dat u direct na het ongeval zo veel mogelijk bewijs verzamelt. Bij bewijsproblemen kan een letselschade advocaat u helpen uw bewijspositie te beoordelen en u helpen om aanvullend bewijs te verzamelen.
Praktijk. In de praktijk, zo blijkt uit de rechtspraak, ligt deze kwestie enigszins genuanceerder. Wanneer een bezitter van een voertuig aan de achterzijde wordt aangereden, dan zal de benadeelde moeten aantonen dat het achteropkomende voertuig zich niet heeft gehouden aan verplichting uit artikel 19 RVV.
Stel: u wordt aangereden tijdens het parkeren van een motorvoertuig. Dan ligt de aansprakelijkheid altijd bij de tegenpartij. Zelfs als u ook een verkeersfout heeft begaan. De bestuurder had immers beter moeten opletten bij het uitvoeren van de bijzondere manoeuvre.
Het is als bestuurder verboden om op een autosnelweg of autoweg je voertuig te keren of achteruit te rijden. Is het verboden om stil te staan op de weg waar je rijdt? Dan is achteruitrijden en keren ook verboden. Je mag tot slot ook niet achteruitrijden of keren op plaatsen waar je onnodig gevaar kunt veroorzaken.
Bij het uitvoeren van een manoeuvre, zoals achterwaarts rijden, moet men voorrang verlenen. Door Bob te raken bij het achteruit rijden, maakte Alfons een fout.
Wat is de maximumsnelheid van een auto als die achteruitrijdt? Je achteruit is eigenlijk je eerste met een tussen tandwiel. Dus je kan zo snel als in eerste. Behalve het genoemde Dafje, die ging vooruit of achteruit even snel.
Uitwijken in het algemeen
Als een verkeersdeelnemer moet uitwijken omdat een andere verkeersdeelnemer een onverwachte beweging maakt, bijvoorbeeld omdat hij plotseling een autodeur opendoet, dan is de bestuurder van het desbetreffende voertuig alsnog aansprakelijk.
Wie schade heeft geleden, kan de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dat gebeurt middels een aangetekende brief. Vanaf dat moment spreken we van een aansprakelijkstelling. Niet in alle gevallen hoeft degene die schade heeft geleden de brief zelf te formuleren en te versturen.
Iemand kan aansprakelijk worden gesteld als diegene onrechtmatig gehandeld heeft, ook wel een onrechtmatige daad genoemd. Dit betreft situaties waarin de dader een fout heeft gemaakt waarin hij/zij iets had kunnen veranderen om het te voorkomen.
Bel eerst 112 om een ambulance en de politie te sturen. Het is sowieso verstandig de politie in te schakelen bij een auto-ongeluk.
U moet het ongeval aan uw verzekeringsonderneming aangeven binnen de 8 dagen vanaf de dag na die van het ongeval. Ook nadat die termijn verstreken is, moet u het ongeval nog altijd zo snel mogelijk aangeven en in elk geval voordat de verjaringstermijn van 3 jaar na het ongeval is verstreken.
Wie betaalt de schade als je je auto uitleent? Dat is de eigenaar van de auto. Het maakt voor de autoverzekeraar niet uit of jij op dat moment wel of niet aanwezig was. Een autoverzekering sluit je af op het voertuig.
"Inderdaad, de autoverzekering geldt altijd als je iemand toestemming hebt gegeven jouw auto te gebruiken. Maar de verzekeringnemer loopt wél financieel risico, ook al veroorzaakt hij of zij de schade niet zelf. Heb je alleen een WA-verzekering op de auto, dan is er geen dekking voor je eigen, niet verhaalbare schade."
Bestuurders van een vennootschap handelen in beginsel altijd in naam van de onderneming. De hoofdregel hierbij is dat de onderneming zelf aansprakelijk is voor haar handelen en dus niet haar bestuurders.