Het mannetje laat ergens een capsule met sperma achter. Door biochemische signalen trekt deze capsule de aandacht van een vrouwelijk zilvervisje, die de capsule vervolgens opneemt. Per keer kunnen er maximaal drie eitjes gelegd worden. Het duurt ongeveer zes weken voor een eitje uitkomt.
Bovendien hebben zilvervisjes een hekel aan kou en tocht. Goed ventileren kan dus ook helpen, zeker de slaapkamer als je last hebt van deze insecten in bed. En zorg ervoor dat de temperatuur onder de 22 °C blijft. De beestjes verspreiden zich via naden kieren in de woning.
Zilvervisjes, waar komen ze vandaan? Zilvervisjes komen vaak uw huis binnen door kieren en naden óf door mee te liften op spullen die u binnenbrengt. Dit kunnen bijvoorbeeld boodschappen, verhuisdozen, meubels en kleding zijn. Wanneer de woning een hoge luchtvochtigheid heeft, blijven ze graag in uw huis wonen.
Zilvervisjes zijn slechts 1 centimeter groot, razendsnel en komen overal in je huis tevoorschijn. De kleine platte insectjes hebben zilveren schubben en grote 'antennes'. Ze komen in bijna elk huis voor, maar hebben een grote voorkeur voor nieuwbouwwoningen.
Zilvervisjes houden van een warme en vochtige omgeving. Papiervisjes kunnen ook in een iets drogere omgeving overleven, maar houden niet van koude buitenlucht. Maak kieren en naden dicht met kit. Zo kunnen de visjes zich niet door het huis verspreiden.
Zilvervisjes zitten dus in allerlei naden en kieren, in muren of plafonds. Soms kruipen ze via muren omhoog, naar het plafond toe. Vallen ze naar beneden, dan kunnen ze in je bed belanden.
Zilvervisjes leggen soms wel 20 eitjes per dag. Ze kunnen ongeveer twee á 3 jaar oud worden, wat inhoudt dat ze in hun leven zeer veel jongen kunnen voortbrengen. Vaak is een professionele ongediertebestrijder nodig om zilvervisjes succesvol te bestrijden.
Gebruik een spray tegen papiervisjes
Een spray tegen zilvervisjes kan meestal ook voor papiervisjes worden ingezet. Je spuit het middel in alle naden, kieren en gaten waar mogelijk papiervisjes zitten. Spuit het niet op kleding of voedsel en controleer altijd hoe materialen op het middel reageren.
Hoe gevaarlijk zijn zilvervisjes in huis? Zilvervisjes in huis zijn niet gevaarlijk voor mensen of dieren, maar ze zijn wel onhygiënisch. Aan hun pootjes kunnen namelijk schimmels en bacteriën kleven. Als die in of nabij je voedsel terechtkomen, dan zou je daar wel eens ziek van kunnen worden.
Samengestelde koolhydraten en papier
Ook kunnen de zilvervisjes dode insecten en dergelijke opeten, evenals schimmels. Het vocht halen ze uit hun voedsel, zodat ze geen directe waterbronnen nodig hebben. Wel planten ze zich graag voort in een warme en vochtige omgeving.
U kunt zilvervisjes ook bestrijden met azijn. U heeft hier wel een spuitfles voor nodig. Maak een mengsel van 50% azijn en 50% water. Doe dit in de fles en schud het goed door elkaar.
Als u de temperatuur overal in huis onder de 22 graden houdt en goed ventileert, heeft het papiervisje het niet naar zijn zin en plant hij zich minder snel voort. Bij temperaturen onder de 20°C komen de eitjes niet meer uit en onder de 18°C ontwikkelt het papiervisje zich niet goed meer.
Er zijn veel mensen die last hebben van een zilvervisjes plaag. Het bestrijden van dit ongedierte is echter niet al te lastig. Vaak kun je het al snel oplossen door een ongediertebestrijder in te schakelen. Echter kun je er ook voor kiezen om het zelf op te lossen.
Jonge zilvervisjes zien er het zelfde uit als volwassenen, ze hebben alleen nog een witte kleur. Na 4 tot 6 weken kregen jonge zilvervisjes een zilver grijze kleur op hun schubben. Zilvervisjes vervellen naarmate ze groeien, ze vervellen hun hele leven. Een zilvervisje is na 3 tot 24 maanden geslachtsrijp.
Spinnen zijn de natuurlijke vijand van de zilvervisjes. Francine haalt een spinnenweb niet weg, maar laat het zitten. De spin eet haar zilvervisjes. 'Spinnen vangen insecten.
Al heb je een oud of een nieuw huis iedereen kan last van zilvervisjes in huis krijgen. In oude woningen bijvoorbeeld: Die zijn vaak slecht geïsoleerd.
De kosten van een zilvervisjes bestrijding hangen af van een aantal factoren, met name de mate van verspreiding van dit insect bepaald in hoge mate de kosten. Als richtprijs kunt u uitgaan van €20,- inclusief btw per te bestrijden ruimte.
Iedereen heeft wel zout in huis. Lekker om je eten mee op smaak te brengen, maar ook een geweldig huismiddel om zilvervisjes mee te bestrijden. Zout onttrekt namelijk vocht aan de omgeving. Wanneer het met zilvervisjes in contact komt, zal het zilvervisje uitdrogen en doodgaan.
Zilvervisjes houden van een warme en vochtige ruimte. Je ziet ze veel in nieuwbouwwoningen, omdat hier nog jarenlang het vocht uit hout en beton uit verdampt. Het lievelingseten van een zilvervisje is schimmels en voedselresten. Niet zo gek ook dat ze vaak in de badkamer of keuken voorkomen.
Zilver- en ovenvisjes kunnen tot 12 mm lang worden, papiervisjes tot 15 mm lang. De diertjes houden van donkere ruimtes en zijn vooral 's nachts actief. Wanneer ze plots in het licht komen, schieten ze met een slangachtige beweging naar een donker hoekje. Ze verschillen in hun voorkeur voor vochtigheid en temperatuur.
Zij eten vezels zoals boeken, schilderijen en kleding en kunnen dus erg schadelijk zijn voor je eigendommen. Zilvervisjes zullen geen gaatjes maken in kleding, puur omdat dit niet op zijn menu staat en liever zijn buikje vol eet aan koolhydraten.