De beste plek om de dieren te zien is in het 'kanaal' tussen Tenerife en La Gomera, omdat hier ook veel scholen permanent leven. Als je dat combineert met de prachtige kliffen, dan is Los Gigantes de beste plek. Behalve de wilde zeedieren zie je dan ook de indrukwekkende reuzen die de naam geven aan het dorp.
Op Tenerife kun je in een bootje op zoek naar walvissen en dolfijnen. In de wateren rond Tenerife leven groepen grienden, tuimelaars en langsnuitdolfijnen.
Hoewel zwemmen met wilde dolfijnen op Tenerife niet is toegestaan, kunt u toch het water in om ze te ontmoeten bij Aqualand. Aqualand is een van de twee waterparken op Tenerife, samen met Siam Park.
De meest bekende landen om dolfijnen in het wild te spotten zijn Egypte, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Mozambique en vele landen uit Noord, Midden en Zuid-Amerika. Het spotten van dolfijnen in Europa is minder bekend.
Van november tot en met februari is Noord Noorwegen de beste plek ter wereld om orka's te spotten. In deze periode kan je hier ook met orka's zwemmen. Tussen december en juni kun je een orka safari maken vanaf het Snaefellsnes schiereiland in IJsland.
De beste plekken in Noord Amerika om walvissen te spotten zijn Alaska, Canada en Mexico. Ga van april tot en met november naar Alaska voor bultruggen, grijze walvissen en orka's. In Canada kun je aan de west kust tussen mei en september grijze walvissen, bultrug walvissen en orka's zien.
Leefgebied orka
Het zoogdier komt in alle oceanen ter wereld voor, maar wordt het meest gezien in het koude water bij Antarctica of de Noordpool.
Dat is zo van april tot oktober. April en mei zijn goede maanden om de zogenaamde grotere walvissen te zien zoals de gewone vinvis, de Noorse vinvis en de blauwe vinvis. Potvissen kan je het ganse jaar zien maar de meeste kans heb je tijdens de zomermaanden. De zomer is ook de beste tijd om dolfijnen te spotten.
Dolfijnen zien en horen tijdens een dolfijnentour
En in Kroatië kun je ze in het wild zien rondzwemmen! De beste plek om dolfijnen te spotten is in de baaien rond Lošinj. Hier leven namelijk zo'n tweehonderd wilde dolfijnen. Met een beetje geluk kun je ze vanaf het strand of vanaf de camping zien zwemmen.
Zoals we al zeiden, is het vrij moeilijk om met dolfijnen te zwemmen in Spanje omdat is verboden. Toch zijn er verschillende plaatsen waar ja er zijn dolfijnenshows en zelfs als dat zo is, kun je dichtbij zijn, bijvoorbeeld in de Dierentuin van Madrid of Dierentuin van Barcelona.
Tenerife behoort tot Europa's beste bestemmingen voor wat betreft snorkelen. Tenerife heeft een prachtige onderwaterwereld waar je wel 600 verschillende vissen kunt bewonderen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de gekke trompetvis, zeeduivels of de kogelvis? Rond Tenerife komen ook veel dolfijnen en walvissen voor.
De kans dat u walvissen en dolfijnen ziet tijdens een boottocht op Tenerife is vrij groot en u hoeft zich geen zorgen te maken, want Tenerife heeft residente populaties tuimelaars en grienden die zich, afhankelijk van het seizoen, bij andere migrerende soorten voegen.
Reuze hamerhaaien werden reeds eerder opgemerkt in de wateren van Tenerife. Alhoewel ze normaal gezien de mensen niet aanvallen, worden ze toch als gevaarlijk geclassificeerd. Ze zijn meestal niet agressief, behalve in extreme omstandigheden. Het is een uiterst snelle vis en erg sterk.
Wist je trouwens dat er maar liefst 5 verschillende soorten schildpadden voorkomen op Tenerife? De meeste kans om er eentje tegen te komen is bij Los Gigantes in het westen van Tenerife. Dit strand ligt ongeveer 100 meter van het dorpje Alcala en is een bekende snorkelplek op Tenerife.
Dolfijnen in het wild. In het wild komen dolfijnen voor in gematigde en tropische wateren. Ze leven zowel in ondiepe kustgebieden als ver weg van de kust, in de open oceaan. Alleen in de koudere poolzeeën zul je geen dolfijnen vinden.
Dolfijnen leven vooral in de ondiepere gebieden van de zee. Ze eten vooral vis en inktvis. Tussen de diverse soorten zitten behoorlijke verschillen: orka's pakken bijvoorbeeld veel grotere prooien (onder andere zeeroofdieren) dan de gewone dolfijn, die hoofdzakelijk van vis leeft.
Waar leven walvissen? Walvissen komen in alle oceanen ter wereld voor, van gebieden met een gematigd klimaat en de tropische wateren rond de evenaar tot aan de Noord- en Zuidpool. Walvissen komen ook in veel zeeën voor, zoals in de Noordzee en in de Middellandse Zee.
Zowel in Europa als op verre bestemmingen is het mogelijk dolfijnen te zien. In Europa zijn enkele goede bestemmingen de Azoren, IJsland en Griekenland. Bij verre bestemmingen moet je denken aan Bali, Canada en Costa Rica. Op onze website geven we je nog veel meer goede plekken om op reis dolfijnen te spotten.
Zwemmers mogen niet zelf naar de dieren toe zwemmen, maar de dolfijnen mogen zwemmers wel benaderen. En daar worden ze dan ook naar verleid: met objecten worden de dieren gelokt. Zo komen de dieren toch nog gevaarlijk dichtbij mensen. Ook in het wild is zwemmen met dolfijnen een no-go.
Aanval op de lever
Fysiek is de orka superieur aan de haai. Bovendien jagen walvissen in een school. In tegenstelling tot andere vissen hebben haaien – en andere kraakbeenvissen als roggen – geen zwemblaas vol met lucht om ervoor te zorgen dat ze boven kunnen komen.
De enige plek ter wereld waar je kunt zwemmen met orka's ligt in Noord Noorwegen. Tussen november en januari trekken enorme hoeveelheden haringen de fjorden in van Noord Noorwegen. Hongerige orka's volgen de trek van de haringen. Ieder jaar wordt bekeken waar de beste plek is om in de winter te snorkelen met orka's.
Voortplanting en geboorte
De meeste orka's worden tussen oktober en maart geboren. Een baby orka wordt ook wel een kalf genoemd. Een pasgeboren orka weegt tussen de 260 en 350 kilo. Ze blijven meestal een jaar bij hun moeder.