Wanneer u uw bloemen in de vaas zet raden we aan om het water te voorzien van een druppel bleek en een schepje suiker aan het water toe te voegen en even goed te roeren. Waarom? Het bleek voorkomt bacteriën en schimmelvorming aan de bloemstelen en de suiker is een zeer geschikt voedingsmiddel voor uw bloemen.
Voordat je de bloemen op de vaas zet, doe je een druppeltje bleek (die je normaal voor je wc gebruikt) en een schepje suiker in het water. Roer dit even goed door, zodat het goed gemengd is. Dan kun je je bloemen in het water zetten. De bleek voorkomt schimmelvorming, zodat de stengels water kunnen blijven opnemen.
Zet 1 theelepel suiker, 1 theelepel bleek, 2 theelepels citroen- of limoensap en 950 milliliter water klaar. Doe het water in de vaas. Meng de suiker, bleek en citroen- of limoensap in een grote kom, totdat de suiker bijna volledig is opgelost. Blijf goed roeren totdat je een bijna helder mengsel krijgt.
Voeg een schepje suiker aan het water toe en dit zorgt dat het water langer schoon blijft. Suiker heeft namelijk een antibacteriële functie waarmee je de tulpen tegen besmetting beschermt. Je kunt dit ook doen met een muntje (koper), druppeltje bleek, klein scheutje natuurazijn of een dopje jenever.
Suiker doet niets voor de plant; Ze maken zelf suiker dmv fotosynthese end aar is geen tekort aan in planten.
Ververs het water in ieder geval om de 5 dagen om troebel water en andere infecties aan de bloemen te voorkomen. Vul een vaas altijd met schoon water. Gewoon kraanwater is prima. Er wordt veel gezegd over bloemen op handwarm water, maar gewoon kraanwater vanaf een graad of 10 is prima.
Wist jij dat je bloemen langer zullen bloeien als je een druppeltje chloor toevoegt aan het water? Hierdoor komen er namelijk geen bacteriën in het water, waardoor je bos langer mooi blijft. Zo simpel is het! Daarom is het ook altijd goed om je vaas elke keer schoon te maken met een beetje chloor.
Bloemen gaan bloeien door fotosynthese, een proces waarbij ze suikers aanmaken. Snijd je de bloem van de plant af, dan is er dus geen fotosynthese meer. Het zakje bloemenvoeding, wat je vaak bij een bos bloemen cadeau krijgt, bevat suiker. Daardoor gaat de bloem weer bloeien.
Moederdag. Wanneer je bloemen koopt voor Moederdag, vraag je dus best eerst even aan jouw bloemist wanneer hij zijn bloemen aankoopt. Koopt hij enkel op dinsdag verse bloemen aan, dan wacht je best niet tot zaterdag om een boeketje voor je mama te gaan halen.
Heet/gekookt water: Indien water eerst aan de kook wordt gebracht en daarna afkoelt, bevat het minder zuurstof waardoor minder luchtbellen die de stelen verstoppen, aldus het verhaal.
Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt. Vies water is niet goed voor bloemen, dan zijn ze sneller uitgebloeid of kunnen gaan hangen.
Het is even belangrijk dat het water waarin de bloemen staan proper is. Vervang het water om de 2 dagen en verwijder altijd dorre blaadjes, want die zorgen voor bacteriën. Een druppeltje (niet meer) javel in je water doen, kan ook helpen om het langer schoon te houden.
Chloor toevoegen bij zonnebloemen werkt tegen de ontwikkeling van bacteriën en voorkomt zo preventief ziektes.
Je kunt het water gedurende week bijvullen als je rozen veel water drinken. Na een week raden we je aan om het water van de vaas te verversen. Haal de rozen uit de vaas en maak de vaas weer goed schoon. De bacteriën die zich in de vaas hebben opgehoopt moeten weer uit de vaas.
Ze bestuiven bijna een derde van ons voedsel, denk maar aan appels, tomaten, aardbeien, courgettes, paprika's enzovoort. Ook vogels en andere dieren profiteren ervan mee, want ze eten de zaden en bessen ervan op.
Zodra de bij rondkruipt in een mannelijke bloem komen er stuifmeelkorrels op de rug. Vol stuifmeel zoekt de bij naar een vrouwelijke bloem, daar zoekt hij ook nectar. Terwijl ze dat doet blijft een deel van het stuifmeel kleven aan de stamper van de vrouwelijke bloem. Dit noemen we bestuiving.
Bloemen hebben water nodig om te groeien, bloeien en overleven. Sommige bloemsoorten kunnen na een tien minuten zonder water al uitgedroogd raken, terwijl andere bloemen wel enkele uurtjes zonder water kunnen overleven.
Tips voor de Hortensia in de vaas
Snijd de steel zo schuin mogelijk af, zodat je bloem zoveel mogelijk vocht binnen kan krijgen. Zet de bloemen in een schone vaas en vul deze met een flinke laag lauw warm water. Plaats de vaas liever niet op de tocht, in de zon, bij de kachel of naast de fruitschaal.
Een boeket bloemen moet zeker 10 dagen mee kunnen gaan. Wanneer bloemen goed verzorgd worden dan kan een boeket wel twee weken meegaan. Het hangt er dus vanaf hoe goed bloemen verzorgd worden, maar ook hoe vers de bloemen zijn. Bloemen kunt u op meerdere manieren kopen.
De reden waarom een schuin oppervlakte gunstig voor de steel is, is omdat dit de eenvoudigste “hoek” is om 'm nauwkeurig af te snijden. Daarbij ontstaat er met een goed scherp mes dan een mooi glad oppervlakte waar zich minder snel bacteriën en schimmels in nestelen.