Voorstrijk gebruik je bij poederende of zuigende ondergronden. Voorbeelden hiervan zijn onder andere nieuw stucwerk, gipsplaten, beton, steen. Je heft voor een groot deel de zuiging van de ondergrond op, waardoor er in de verflaag minder snel banen en strepen ontstaan.
Nee, de ondergrond moet een voorstrijk echt nodig hebben. Uit voorzorg een voorstrijk voor muurverf toepassen kan zelfs leiden tot problemen. U kunt testen of u voorstrijk moet gebruiken door water op de muur te druppelen.
Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn. In plaats daarvan valt het niet mee om het schilderwerk er mooi op aan te brengen.
Gelukkig is het wel mogelijk om te controleren of een oppervlak een voorstrijk nodig heeft. Dit doe je door een spons of doek nat te maken en deze vervolgens een aantal keer over de ondergrond te halen. Wordt het vocht snel opgezogen? Dan is er sprake van een sterke zuigende werking en is een voorstrijkmiddel nodig.
Ondergrond moet schoon, droog, stof- en vetvrij zijn. Slecht hechtende en sterk poederende ondergronden behandelen met Alabastine Xtra Voorstrijk Fixeer. Zeer sterk zuigende ondergronden twee keer behandelen. Een volgende laag aanbrengen voordat de vorige laag droog is.
Om voorstrijk goed aan te brengen is het het handigst om een roller te gebruiken. Giet de voorstrijk in een verfbak en rol van beneden naar boven in bak. Tijdens het rollen wordt de voorstrijk uit de roller geduwd en blijft het op de roller zitten, in plaats van erin.
Frencken Hechtprimer is een oplosmiddelvrije primer voor hechtingsverbetering op poreuze ondergrond. Deze primer voorkomt te snel drogen van Vloeregalisatie VE90, wat kan leiden tot scheurvorming in de egalisatie laag, op zuigende ondergronden zoals beton, zandcement dekvloeren, multiplex en hardboard.
Voorstrijk : heft zuigende werking op. Diepgrond : zet ( hopelijk) losse stukjes vast. Voor gipsplaat is voorstrijk geschikt.
Voorstrijk gebruik je bij poederende of zuigende ondergronden. Voorbeelden hiervan zijn onder andere nieuw stucwerk, gipsplaten, beton, steen. Je heft voor een groot deel de zuiging van de ondergrond op, waardoor er in de verflaag minder snel banen en strepen ontstaan.
Voorstrijk gebruiken voor het stucen is van belang wanneer je een goede hechting van je stucwerk wil krijgen. Door voorstrijk aan te brengen creëer je een egaal zuigende ondergrond en/of een betere hechting voor je stucwerk. Je stucwerk kan hierdoor optimaal verharden en blijft lang goed.
De meeste voorstrijken hechten hardnekkig (ook daar waar niet wenselijk) en zijn in uitgeharde toestand moeilijk weer te verwijderen. Aanbrengen kan met een veelvoud aan materialen. Vaak worden grote oppervlakten met een roller gedaan of zelfs met spuitapparatuur.
Voorstrijk is erg vloeibaar, bijna zo dun als water. Hierdoor heb je er maar weinig van nodig. Met één liter voorstrijk kan je vijf tot tien vierkante meter behandelen. Lees ook hier altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking bij de aanschaf van het product.
De droogtijd is sterk afhankelijk van welke voorstrijk voor stucwerk je gebruikt. Sneldrogende primers kunnen na twee uur al voorzien worden van een stuclaag, waar andere primers tot wel 12 uur droogtijd hebben. Kijk dus goed op de verpakking om te zien hoe lang de voorstrijk die jij gebruikt, moet drogen.
De beste voorstrijk voor uw muur is de Little Greene Wall Primer Sealer. Deze voorstrijk verf heeft het beste rendement en is al na 4 uur over te schilderen. Deze primer is water gedragen.
Als je na te stucen de muur gaat verven met latex kan je beter de dekkende voorstrijk gebruiken. Deze ziet eruit als verf en kan je met een roller aanbrengen. Omdat de voorstrijk dekkend is zie je precies waar je gebleven bent en kan je de muur egaal maken met voorstrijk.
Het is vaak nodig om de ondergrond voor te strijken. Zowel bij zuigende ondergronden en niet zuigende ondergronden (zoals tegel over tegel) adviseren wij om de ondergrond voor te strijken met een geschikt voorstrijkmiddel. Ook bij een gipsgebonden ondergrond moet je altijd een voorstrijkmiddel gebruiken.
Als je het type ondergrond weet, kun je bepalen welke voorstrijk je moet gebruiken. Is het een zuigende ondergrond gebruik je een grondeermiddel zoals de Knauf Stucprimer. Is de ondergrond zwak- tot niet zuigend kun je een hechtprimer gebruiken zoals Betokontakt of Spraykontakt.
Speedline Universele Voorstrijk is een essentiële basiscomponent in de opbouw van een duurzaam kunstharsgebonden pleistersysteem. Speedline Universele Voorstrijk vormt een uitstekende hechtbrug, is blijvend elastisch,dampdoorlatend, weerbestendig en slagregendicht.
Het schilderen van een vloer is niet heel ingewikkeld. Hiervoor kan je een betonverf gebruiken. Deze verf is overigens niet alleen geschikt voor beton, ook voor andere harde oppervlakten. Het is makkelijk te reinigen en meer watervast dan een gewone muurverf.
Het best kun je voor beton een verf gebruiken, die uitzet en krimpt bij temperatuurverschillen. Vraag bij de bouwmarkt naar elastomeerverf of elastomeer muurcoating. Omdat het veel dikker is dan normale verf, heb je een speciale roller of kwast nodig. Breng met een verfroller een dunne, egale laag verf aan.
Wanneer je gaat starten met schilderen is het aan te raden om eerst de randen met een kwast te behandelen. Daarna breng je de verf op de rest van de vloer aan met een roller. Trek lange banen, vooral bij het 'narollen' om streepvorming te voorkomen.
Voorstrijken stucwerk
Op een pas gestucte muur kan je namelijk niet zomaar muurverf aanbrengen. Dit komt vanwege de zuigende werking en gladde ondergrond. Daarom vraagt dit om een speciale behandeling met voorstrijkmiddel. Hiermee voorkom je vlekken en baanvorming bij het aanbrengen van muurverf.
Wit dekkende voorstrijk voor ondergronden die worden geschilderd met plafond- of muurverf. Vermindert de zuiging van de ondergrond, geeft een betere dekking en hechting van de verf en voorkomt kleur- en glansverschillen van de eindlaag. De watergedragen voorstrijk is reukarm en sneldrogend.
Voorstrijk, primer of grondverf
Grondverf vult oneffenheden in de ondergrond, een voorstrijkmiddel zorgt voor hechting van verf op een ondergrond die verf opzuigt (zoals nieuw stucwerk) en een primer zorgt voor hechting van verf op bijvoorbeeld metaal en kunststof.