Gebitsproblemen. Een gezond kattengebit bevat witte tanden en roze tandvlees. Niet alle katten hebben zo'n stralend gebit meer, want ruim 85% van alle katten heeft gebitsproblemen.
Gebitsproblemen bij de kat herkennen
Symptomen van gebitsproblemen kunnen zijn: stank uit de bek, rode randjes rondom de tanden, acuut niet meer willen eten ondanks honger, bruine aanslag op de tanden, dubbele tanden bij jonge dieren, moeilijker eten of liever zachtvoer eten.
De kleur van het tandvlees hoort mooi roze te zijn. De kleur geeft aan hoe de bloedsomloop is en of er voldoende zuurstof in de rode bloedcellen zit.
Allereerst is het belangrijk om te weten hoe vaak het gebit van uw kat gecontroleerd moet worden. Het is aan te raden om het gebit van uw kat 2 tot 3 keer per week te controleren. Het is namelijk belangrijk dat er bij tandplakvorming tijdig actie ondernomen wordt.
Gebitsproblemen vormen één van de meest belangrijke oorzaken van stank uit de bek. Met name tandvleesontsteking (gingivitis), tandsteen en rotte kiezen zorgen voor een behoorlijk onfrisse geur. Soms spelen woekeringen van tandvlees (mede) een rol.
Tanden van de kat poetsen
Bij een kat tandenpoetsen helpt om gebitsproblemen te voorkomen. Het liefst reinig zijn tanden en kiezen iedere dag, maar minimaal twee keer per week. Daarvoor gebruik je een speciale borstel en tandpasta die je bij een dierenarts- of speciaalzaak kunt krijgen.
Een speciale dieetvoeding en gebitsverzorgende kauwproducten helpen ook om het gebit van je kat gezond te houden. Het tandsteen verwijderen en polijsten onder narcose inclusief narcosebegeleiding, pijnstilling etc. kost bij de meeste dierenartsen tussen de 70 en 100 euro.
Tandsteen verwijderen bij kat
Beginnende tandplak kunt u zelf goed verwijderen met het (dagelijks) tandenpoetsen bij uw kat. Als er sprake is van tandsteenvorming, veel tandplak en/of ontstekingen, is het altijd het beste om een professionele gebitsreiniging door een dierenarts te laten doen.
In eerste instantie kan je Gingivitis Stomatitis complex bij de kat behandelen met een goede gebitsverzorging. Tanden poetsen, gebitsverzorgende producten en speciale voeding kunnen de ernst van de ontsteking verminderen. Er kan zelfs door de dierenarts een gebitsreiniging onder narcose worden uitgevoerd.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Als uw kat een obstructie in de slokdarm heeft (zoals een haarbal), of de spieren in haar slokdarm of maag niet goed werken, merkt u misschien dat ze moeite heeft met eten of slikken. U zult merken dat uw kat niet graag wil eten - dit kan pijnlijk zijn - en wanneer ze wel eet, kan dit lastig of moeizaam gaan.
Uitdroging. Als je kat een koel en glad oppervlak likt dan kan dit een teken zijn van uitdroging. Onder de juiste omstandigheden kunnen zich door condensatie kleine hoeveelheden water vormen op het oppervlak van tegel- en betonvloeren.
Begroeten. Veel katten geven kopjes wanneer je weg bent geweest en thuiskomt. Op dat moment heb je waarschijnlijk allerlei geuren opgepikt. Door kopjes te geven wrijft je kat zijn eigen geur op jou, waardoor hij de andere, nieuwe geurtjes maskeert met zijn eigen, vertrouwde geur.
Kunnen katten zonder tanden en kiezen verder leven? Jazeker. Alhoewel het natuurlijk veel beter is voor onder andere de spijsvertering om te kunnen kauwen op de brokjes, kunnen katten meestal zelfs nog gewoon brokjes eten zonder tanden.
Uit onderzoek is gebleken dat 4 op de 5 honden (en tweederde van de katten) ouder dan 3 jaar gebitsproblemen hebben. Dit wordt met name veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Naarmate dieren ouder worden groeit ook de kans op het ontstaan van tandvleesproblemen.
Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.
Wanneer tandplak dagelijks verwijderd wordt (door middel van tandenpoetsen), zal er geen tandsteen en tandvleesontsteking ontstaan. Als uw hond eenmaal last heeft van tandsteen en/of beginnende tandvleesontstekingen in de bek, is een gebitsreiniging door de dierenarts nodig.
Zonder reguliere gebitsreiniging, ontwikkelen schadelijke bacteriën en tandsteen, zich boven en onder je tandvlees, waardoor schadelijke gifstoffen vrijkomen die kunnen leiden tot tandvleesontsteking en bloedend tandvlees.
Een hond of kat kan prima zonder tanden en kiezen leven. Meestal kunnen ze zelfs gewoon brokken eten. Uitzondering hierop zijn de hoektanden. Die zijn zeer belangrijk.
Twee tot zes weken na de geboorte komt het melkgebit door. Het melkgebit bestaat uit 12 snijtanden, 4 hoektanden en 10 premolaren. Van drie tot zes maanden leeftijd gaat de kat wisselen van het melkgebit naar het blijvende gebit. Het blijvende gebit bestaat uit 12 snijtanden, 4 hoektanden, 10 premolaren en 4 molaren.
Tandenpoetsen bij honden en katten kan met een zachte honden-/ kattentandenborstel, of babytandenborstel. Een gewone tandenborstel voor volwassenen is te hard voor het gebit van honden en katten. Begin met de hoektanden en vervolgens de grote kiezen achterin en de bovenkaak aan de buitenkant.
Stap 4: tandenpoetsen hond of kat met tandenborstel
Gebruik ook speciale tandpasta voor honden en katten. In gewone tandpasta zit fluoride en dat is giftig voor je hond of kat. Begin met de hoektanden, kiezen en de bovenkaak aan de buitenkant. Daar ontstaat de meeste tandsteen.
Een kat leeft de eerste drie weken van zijn of haar leven nog zonder tanden. Daarna beginnen de eerste melktandjes door te komen. Na 12 weken heeft de kitten al 26 melktanden. Katten wisselen tanden tussen de vierde en zesde levensmaand.