Buiten heeft je baby extra bescherming nodig tegen de zon, omdat hij of zij een gevoelige huid heeft. Trek je baby daarom kleertjes aan die zijn of haar huid zoveel mogelijk bedekken, maar wel luchtig zijn. Kies voor katoen in plaats van synthetische stoffen. Katoen ademt en neemt het zweet beter op.
Koude dagen
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleding comfortabel moeten zijn voor je kleintje.
Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laagje meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Ga na of de kamer waar jouw kindje slaapt de juiste temperatuur heeft. En zorg dat je baby de juiste kleding en dekens heeft. Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius.
In de avond zal het altijd afkoelen, en ligt je baby stil. Hierdoor kun je je baby beter een extra laagje kleding aantrekken, met de dikte afhankelijk van het seizoen. Een slaapzak, laken of dekentje (mits goed ingestopt!) kan je baby ook goed warm houden.
Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby. Je kraamverzorgende houdt dit goed in de gaten en kan je hierover informeren. Meestal kan je tegen het einde van je kraamweek het eerste uitje ondernemen.
Na een voeding is meestal het beste moment om naar buiten te gaan met je baby. Zo weet je dat hij niet gelijk weer honger krijgt, en is de kans groot dat hij lekker in slaap zal vallen. Zorg ook voor een schone luier vlak voordat jullie weggaan. Neem een complete luiertas mee waarin niks mist.
Je baby moet extra vitamine D slikken, omdat hij hier nog niet genoeg van binnenkrijgt. Daarnaast is buitenlucht goed voor de luchtwegen van je baby. Als je baby last heeft van allergieën of luchtweginfecties, dan kan frisse lucht hem veel goed doen. De lucht buiten is vaak beter dan de lucht binnen.
Stel, het is 18 à 19 °C in de (baby)kamer, dan heb je genoeg aan een slaapzak met TOG-waarde 1, gecombineerd met een pyjama en een body met lange mouwen. Ligt je kindje in een ruimte die kouder of warmer is, dan is het schema hieronder een richtlijn om de laagjes kleding aan te passen.
Koude dagen
Trek je baby een rompertje aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kindje een lange broek aan, met warme sokjes en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleertjes comfortabel moeten zijn voor je baby.
Belangrijk zorg voor een warme kinderwagen slaapzak of goede deken zodat je baby heerlijk warm naar buiten kan. Wat trek je je baby aan? laag 1 : een katoen of wol of wol/zijden rompertje bijvoorkeur lange mouw. laag 2 : bovenkleding zoals een truitje of vestje, broekje , maillot (majo).
Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak. Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.
Maak het jezelf makkelijk door kleding te kiezen die simpel aan te trekken is. Body's en pyjama's met knoopjes vooraan of achteraan, katoenen stretchbroekjes, leggings, etc. Hou er ook rekening mee dat je baby vaak een nieuwe luier nodig heeft. Shop dus zowel voor zijn als voor je eigen gemak.
De dekens, wrappers en cocoons zijn hier ideaal voor. De Cocoon heeft hetzelfde effect als een voetenzak, maar is speciaal ontworpen voor pasgeboren kindjes en is kleiner, zodat je kindje niet omlaag kan zakken. Wil je liever dat je pasgeboren kindje wordt ingepakt, dan zijn er dekens en wrappers.
Kleed je baby net zo warm aan als je jezelf aankleedt, maar bescherm hem extra met een winterzak. Er bestaan speciale winterzakken voor iedere kinderwagen en buggy. Deze winterzak is zo gemaakt dat de riempjes, die aan je kinderwagen zitten, er doorheen kunnen. Gebruik altijd een regenhoes tegen de regen.
Zeker als ze net geboren zijn, kunnen ze zichzelf nog niet op temperatuur houden en hebben ze die kleertjes dus echt nodig. Trek in de beginperiode daarom je baby ook zeker een romper met lange mouwen en een broekje aan. Ook een mutsje is zéker de eerste dagen een must. Kies voor katoen, dat ademt lekker.
Babyvestjes of babyjasjes? Op de babyuitzetlijst zul je zien dat één babyjasje of babyvestje genoeg is voor je pasgeboren baby. Dat is over het algemeen ook zo, maar natuurlijk is het handig een extra babyvestje of babyjasje in huis te halen, vooral als je met je baby vaak de deur uitgaat in de herfst of winter.
De temperatuur kan dan snel stijgen waardoor het risico bestaat dat je kindje oververhit kan raken. De temperatuur stijgt in een half uur bijvoorbeeld van 22 naar 34 graden.
Zet je baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed. Een baby regelt zijn temperatuur met zijn hoofd, daarom moet het onbedekt blijven. De ideale temperatuur van de babykamer is tussen 16˚C en 18 ˚C. Als jij een extra laagje kleding nodig hebt, dan heeft je (gezonde) baby dat waarschijnlijk ook nodig.
18-19 graden: nauwsluitende of langere kleding
Vanaf buitentemperaturen van 18 graden of meer kun je al prima een jurkje of rokje dragen. Draag het liefst een langere of strakkere variant, deze houden je lichaam beter warm. Kies bijvoorbeeld voor een strakke jurk of een leuke maxi rok.
Houd een maximum aan van 4.0 TOG om je baby veilig en comfortabel te laten slapen bij een kamertemperatuur van 16-18 °C.
Ziek worden komt niet door kou.
Griep en verkoudheid worden door een bacterie of een virus veroorzaakt en deze worden verspreid via mensen. Om ziek worden te voorkomen kun je dus beter wat vaker je handen wassen.
Zo zou het onder meer goed zijn voor de gezondheid van je baby, omdat hij buiten meer vitamine D opdoet. Dat is voor de weerstand van je kindje en ondersteunt de ontwikkeling van zijn botten en tandjes.
De buitenlucht is goed voor je baby.
Wist je dat frisse lucht voor je baby even belangrijk en nodig is als voor ons volwassenen? Net zoals ze aangepaste voeding nodig hebben, verlangen baby's ook naar frisse lucht. Zelfs in deze coronatijden is het dus aangewezen om dagelijks met je oogappel op wandel te gaan.