Snot wordt gemaakt in de slijmklieren in je slijmvlies. Je slijmvlies is een dun laagje cellen dat overal langs je luchtwegen zit. In je slijmvlies zitten ook kleine trilhaartjes. Die gaan op en neer en zorgen er zo voor dat het slijm langzaam naar je neus wordt getransporteerd.
Doe een flinke bodem afwasmiddel in een boterhamzakje. Mijn ervaring is dat afwasmiddel het beste werkt, omdat die vaak ook een mooie kleur hebben. Maar wasmiddel doet het ook goed en is ook heel leuk om uit te proberen en ruikt vaak nog lekkerder ook. Shampoo en andere vloeibare zeep kun je ook gebruiken.
We kunnen nep snot maken door een mengsel te maken van shampoo en maïzena.
Om smurfensnot te maken doe je wat gekleurd afwasmiddel in een plastic zakje en voeg je een paar eetlepels water toe. Vul nu het zakje verder door een beetje shampoo en maïzena toe te voegen. Knoop het zakje dicht en ga voorzichtig kneden.
Giet wat gekleurd wasmiddel in het zakje en voeg er enkele eetlepels water bij. Vul nu het zakje een klein beetje aan (tot hoever je wil) met shampoo/conditioner en kneed het daarna met je handen. (Vergeet niet eerst het zakje DICHT te doen!
Meng bloem met shampoo en een kleine hoeveelheid tandpasta. Zorg dat je veel meer shampoo en tandpasta dan bloem gebruikt. Voeg voedingskleurstof toe om het slijm een kleur te geven. Als je gekleurde tandpasta gebruikt, voeg dan witte of doorzichtige shampoo toe om de kleur aan te passen.
Slijm maken met dreft
Heel eenvoudig en simpel is de volgende slijm te maken. Doe kinderlijm van de action in een bakje en doe daar een heel klein beetje dreft bij. Zet een eierwekkertje op 3 minuten, want nu moet je lang roeren. Doe er telkens nog heel klein beetje dreft bij en blijf roeren.
Doorzichtige knutsellijm (ongeveer 65 ml per portie slijm) Lenzenvloeistof (let op: hier moet borax in zitten, dit zorgt ervoor dat het slijm bij elkaar blijft) Scheerschuim (de goedkoopste variant is prima, zolang het maar geen scheergel is) Eventueel (voedsel)kleurstof als je het een leuk kleurtje wil geven.
Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door anderen weer worden ingeademd. Dit gebeurt vooral als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes (bijvoorbeeld in de bus, tram of trein, op kantoor, op school of in een kinderdagverblijf).
Het virus kan ook via de handen worden overgedragen. Iemand die verkouden is, zit bijvoorbeeld aan zijn neus of doet zijn hand voor de mond om te niezen of te hoesten. Vervolgens geeft hij een ander de hand of raakt iets aan dat daarna door anderen wordt aangeraakt.
Snot eten is gezond
Bovendien: we slikken dagelijks al flink wat snot door, dus maakt het weinig verschil als je in je neus peutert en daarbij een paar extra (opgedroogde) snotjes opeet. Gezond is het dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Spoel je neus
Want door je neus te spoelen met water en zout, kun je weer vrij ademen. Een neuskannetje zoals de Rhino Horn helpt je hierbij. Het is simpel in gebruik: je giet de zelfgemaakte zoutoplossing met behulp van het neuskannetje het ene neusgat in en het komt er via het andere neusgat weer uit.
Doe 2 eetlepels (15 gram) maïzena in je mengkom en meng alles ongeveer 10 seconden lang. De maïzena maakt het afwasmiddel dikker, waardoor slijm ontstaat. Als het afwasmiddel gemengd is met alle maïzena, kun je je handen in de kom steken en het slijm met je vingers kneden. Zorg dat het mengsel één geheel wordt en tada!
Hoe maak je slijm met shampoo en maïzena? Doe de maïzena in een kom. Voeg daarna de shampoo toe. Je kan nu ook eventueel voedselkleurstof toevoegen.
Je begint met het leeg knijpen van de lijmflessen, daar roer je de scheerschuim doorheen. Zodra dit een geheel is nog een paar druppeltjes kleurstof en als laatste wat lenzenvloeistof zodat het allemaal aan elkaar gaat binden. Eventueel kan je er ook nog een schepje baking soda aan toevoegen als het te plakkerig wordt.
Dit komt vaak doordat je òf de verkeerde lenzenvloeistof gebruik hebt (zonder borax), of doordat je de verkeerde lijm hebt gebruikt. Doe er ook geen water in zoals in sommige recepten staat. Geef niet direct op als het niet lukt, maar gooi de boel weg en probeer het gewoon nog eens opnieuw.
Is het slijm te dun? Doe er dan een beetje baking soda bij. Is het slijm juist te droog, voeg dan een beetje water bij.