Een rode draad is een term die slaat op een belangrijk onderdeel van de plot of verhaallijn van een verhaal in een boek, een film of een televisieserie. De rode draad is binnen deze verhaallijn een element dat telkens terugkeert, en dat alle gebeurtenissen binnen de verhaallijn met elkaar verbindt.
De kleur fasedraad (vaak aangeduid met P) was vroeger groen en is tegenwoordig bruin. De kleur nuldraad (vaak aangeduid met N) was vroeger rood en is tegenwoordig blauw. De kleur aardedraad (vaak aangeduid met een “antenne”-symbool) was vroeger grijs en is tegenwoordig geel/groen.
Zo kan een rode draad beschrijven wat jou drijft in het leven, maar kan het ook gaan over een doelgroep, over een overkoepelend thema, een identiteit, enz. Een rode draad zorgt ervoor dat jij meer rust ervaart in je hoofd, maar heeft ook een grote impact op anderen.
Er wordt vaak expliciet vermeld dat de rode kabel op de plus polen moet en de zwarte op de min polen. Maar waarom is dat zo? Beide kabels zien er (los van het kleurverschil) hetzelfde uit en het draad is in beide gevallen even dik.
Bruin of zwart maakt niet uit. Ze mogen aan elkaar.
Fasedraad wordt met de letter 'L' aangeduid dat staat voor het Engelse woord 'live'. Er worden ook wel drie fasedraden gebruikt. Dan is de aanduiding L1, L2, L3 voor de verschillende schakeldraden. De afkorting 'N' staat voor het Engelse woord 'neutral'.
Voor de werking maakt het niets uit. Maar de nul zit normaal op de schroefdraad van de fitting en de spanning op de stift, dit voorkomt dat je bij uitdraaien van een lamp onder spanning kan komen. Een aardlek kan altijd weigeren!
Fasedraad (bruin)
Fasedraad is te herkennen aan de bruine kleur en heeft als functie de stroomtoevoer. Dit betekent dat er op bruine stroomdraden altijd 230V spanning staan. Fasedraad wordt ook wel plusdraad genoemd. Naast de bruine kleur heeft dit stroomdraad als symbool de L.
De bruine draad is de fasedraad en zorgt voor de stroomtoevoer. Hier staat altijd spanning op. De blauwe draad zorgt voor de afvoer van stroom.
leidmotief (zn) : grondthema, rode draad.
In de notitie Rode Draden 2021 signaleert het Versnellingshuis structurele belemmeringen die bedrijven ervaren die circulair ondernemen. Hierbij baseren we ons op 253 cases die het Versnellingshuis van september 2019 tot en met augustus 2020 verder heeft geholpen middels matchmaking en maatwerk.
Geel/groen: Aardedraad dat zorgt voor ontlading en afvoer van spanning. Bruin: Fasedraad (aanvoerdraad van de stroom) Blauw: Nuldraad (afvoerdraad van de stroom) Zwart: Schakeldraad om schakelaars mee te bedienen.
Schakeldraad. De schakeldraad is zwart van kleur. De schakeldraad komt altijd na een schakelaar en is als het ware een verlengde van de fasedraad die richting het plafond (de lamp) gaat. Op de schakeldraad staat alleen spanning als de schakelaar waar de schakeldraad op aangesloten zit, ook daadwerkelijk aan staat.
Zwart (T) Schakeldraad. De letter T staat voor: Thermoplastic insulation draaddikte 1,5 mm2. Een een draad van 1,5 mm² kan maximaal 10 Ampère aan. Bruin (L) Fase-draad, draad die onder spanning staat ten opzichte van aarde of nuldraad (stroomaanvoer) De letter L staat voor: het (engelse) woord Live.
Als je een kroonluchter of andere soort plafondlamp ophangt, moet je eerst de drie draden vinden die uit het gat in het plafond komen waar de lamp geplaatst gaat worden. Herken dat de zwarte draad de positieve draad is. De witte draad is de negatieve draad en de groene draad is de aardingsdraad.
Multimeter op gelijkstroom zetten, plusdraad van de multimeter naar de ene draad, min van multimeter naar de andere draad. Meet je +12V, dan is die draad die aan de plus van je meter zit de +, meet je -(min)12V, dan is de andere draad de +.
Blauw = Nuldraad Bruin = Fasedraad Zwart = Schakeldraad Geel/groen = Aarde draad. Zoals u kunt zien op het plaatje gaat de bruine draad naar de schakelaar en naar het stopcontact. De blauwe gaat naar de lamp en naar het stopcontact. De zwarte is de schakeldraad tussen de schakelaar en de lamp.
Een éénpolige schakelaar beschikt over 2 aansluitingen; 1 fasedraad en 1 schakeldraad. Bij deze schakeling wordt alleen de schakeldraad onderbroken. In dit geval loopt de schakeldraad naar de lamp, de draad wordt dan ook wel lampendraad (L) genoemd. De nul- en aardedraad wordt rechtstreeks met het lichtpunt verbonden.
Omdat de nuldraad elektriciteit terugleidt staat deze onder spanning, het is daarom belangrijk dat je de draad niet aanraakt, tenzij de stroom eraf is gehaald natuurlijk.
De fasedraad is een elektriciteitsdraad met een bruin omhulsel die zorgt voor de toevoer van stroom naar elektrische apparaten. De spanning die een fasedraad voert, bedraagt 230 volt. Samen zorgen de fasedraad en de nuldraad voor het transport van stroom naar elektrische apparaten en vanaf elektrische apparaten.
De nuldraad (blauw) gaat alleen naar de lamp omdat deze bij de schakelaar niet nodig is. De lamp verbruikt namelijk elektriciteit en niet de schakelaar. In een domoticasysteem is elk onderdeel actief en gebruikt dus elektriciteit. Dus dan heb je een bruine + blauwe draad nodig.
Een schakeldraad mag namelijk zwart of grijs zijn. En dus niet bruin.