Maak bij voorkeur gebruik van producten rijk aan voedingsvezels: volkoren-, bruin- en roggebrood. Beperk het gebruik van de vettere broodsoorten zoals croissants, worsten- en saucijzenbroodjes. 1 snee volkorenbrood bevat 14 gram koolhydraten.
Voor mensen met diabetes type 2 is het, net als voor iedereen, belangrijk om gezond te eten. De voorkeur gaat uit naar volkorenbrood of meergranenbrood met veel voedingsvezels. De vezels uit volkoren zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer worden opgenomen.
De beste keus voor het ontbijt zijn volkorenbrood, havermout, fruit, maar ook vezelrijke producten zoals muesli. Een ontbijt dat eiwitten en vezels bevat is voor mensen met diabetes type 2 beter om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Als u brood wilt eten, dan kunt u volgens onderzoekers - met het oog op uw gezondheid - het best volkoren roggebrood nemen. Zij onderzochten dit brood, naast vezelarm tarwebrood, en concludeerden dat rogge het risico op diabetes 2 verlaagde.
Niks geraffineerds of bewerkts dus. Gewoon puur natuur, zoals het 't lekkerst is. Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.
Gebruik roomboter, harde margarine, kokosvet, palmolie en cacaoboter met uitzondering. Hier zitten meer ongezonde, verzadigde vetten. Je hoort wel eens dat kokosvet en roomboter geschikt zou zijn voor mensen met diabetes, maar dit is nooit gebleken uit betrouwbaar onderzoek. Eet niet te veel rood en bewerkt vlees.
Eet zo weinig mogelijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten laten uw bloedsuiker snel stijgen. Snelle koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zitten bijvoorbeeld in witbrood, witte pasta, witte rijst, cornflakes, koekjes, gebak, vruchtensap, frisdrank en snacks.
Neem geen Mars, ontbijtkoek of mueslireep. Dat komt omdat deze producten niet alleen koolhydraten bevatten, maar ook vetten en eiwitten. Vetten en eiwitten vertragen de opname van glucose en dat wil je natuurlijk juist niet bij een hypo!
Kies in ieder geval melkproducten (zoals yoghurt en kwark) zonder toegevoegde suikers. Of jij het beste kunt kiezen voor magere, halfvolle of volle producten is erg persoonlijk, vraag daarover advies aan een diëtist.
Een paar tips: Om te smeren: een beetje halvarine, halvanaise of kwark. Mosterd of hummus is ook lekker. Light kaas, zoals 20+ en 30+ kaas, geitenkaas light of nog lichter: hüttenkäse, ook wel cottage cheese genoemd.
Spelt zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel, terwijl de bloedsuikerspiegel na het eten van tarwe eerst stijgt om weer vervolgens weer te dalen, waardoor je weer sneller trek krijgt. Spelt is hierdoor ook uitermate geschikt voor diabetici.
'Volkorenbrood is de beste keuze'
Volkorenbrood is vanwege de nodige vezels een gezonde optie. Omdat de granen niet helemaal vermalen zijn, heeft je lichaam meer tijd nodig om het zetmeel uit de koolhydraten te verteren, waardoor je bloedglucose langzamer stijgt.
De magere soorten hebben de voorkeur zoals rookvlees, achterham, casselerrib, filet américain, fricandeau, kalkoenham, kipfilet, kiprollade, rosbief, schouderham. In eieren zitten geen koolhydraten, waardoor dit een goed alternatief is voor kaas en/of vleeswaren.
Fruit is een integraal onderdeel van een gezond, evenwichtig dieet [1,2,3]. Als je diabetes hebt, kun je elk soort fruit eten. Wel kan het nuttig zijn om rekening te houden met het koolhydraatgehalte en het effect op de bloedsuikerwaarden [2,4,5].
Broodbeleg zonder suiker is bijvoorbeeld: kaas, natuurlijke pindakaas (of de normale van Calvé), ei, hummus, natuurlijke fruitstroop (appel, peer), vis, avocado, groenten. Let op met salades, paté, sandwichspread en alle zoete soorten broodbeleg.
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.
Een voordeel van Brinta is weer dat de GI een stuk lager is dan die van havermout. Dat is positief voor mensen die met diabetes. Een GI onder de 55 wordt als laag gezien. Aan welk ontbijtgraan je de voorkeur geeft is een kwestie van smaak.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel.
Mensen die veel koffie drinken, lopen minder kans op diabetes type 2 dan mensen die weinig koffie drinken. In dit onderzoek bleek dat chlorogeenzuur en trigonelline uit koffie een gunstig effect hebben. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat koffie het risico op diabetes type 2 vermindert.
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.
Als je diabetes hebt en insuline afhankelijk bent hou dan rekening met de hoeveelheid slagroom. Vetten kunnen een (late) bloedsuikerstijging geven.
Pure chocolade en diabetes
Pure chocolade is rijk aan magnesium, ijzer en vitamine E en wordt beschouwd als gezond voedsel. De flavanolen die het bevat, werken als antidiabetica, vooral bij mensen met diabetes type 2 .
Sterker nog: producten als magere melk, halfvolle melk en karnemelk passen in een gezond voedingspatroon. Het eten en/of van melkproducten (zuivel) als yoghurt hangt samen met een lager risico op diabetes type 2 en darmkanker.