Alleen de Verenigde Staten hebben meer vliegdekschepen in hun vloot. Dat land heeft er elf. Op de derde plek staat het Verenigd Koninkrijk met twee schepen. China had al twee vliegdekschepen.
In totaal zijn er nu, inclusief China, tien landen die over één of meer actieve vliegdekschepen beschikken. Italië en Spanje hebben er twee, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, Brazilië, India en Thailand hebben één exemplaar. Verschillende landen werken aan de bouw van vervangende of extra vliegdekschepen.
Karel Doorman (R 81) was het tweede en laatste vliegdekschip van de Koninklijke Marine. Het was, tot de komst van de huidige Karel Doorman, qua lengte en breedte tevens het grootste schip dat ooit bij de Nederlandse marine heeft gevaren.
Amerikaans vliegdekschip in de Egeïsche Zee
Truman en zijn begeleidende schepen hebben de oostelijke Middellandse Zee verlaten en zijn de Egeïsche zee ingevaren. Het vliegkampschip was voor het laatst door de Amerikaanse marine zelf gerapporteerd in de noordelijke sector van deze zee.
De Conte di Cavour (550) is het vlaggenschip van de Italiaanse marine. Met de komst van de Cavour verdubbelde het aantal Italiaanse vliegdekschepen naar 2; de andere aircraft carrier is de -veel kleinere- Giuseppe Garibaldi.
Rusland: 352 Schepen
Rusland kan de strijd aangaan met een marine die 352 marine-eenheden sterk is, waaronder een vliegdekschip, negen fregatten, 13 vernietigers, 78 korvetten, 62 onderzeeërs, 41 patrouillevaartuigen en 47 mijnengevechtsschepen.
De Charles de Gaulle is een Frans vliegdekschip met nucleaire voortstuwing. Het is vernoemd naar de Franse president en generaal Charles de Gaulle. Het schip is in gebruik genomen in 2001 als vervanger van de vliegdekschepen Foch en Clemenceau en is het enige vliegdekschip van Frankrijk.
Alleen de Verenigde Staten hebben meer vliegdekschepen in hun vloot. Dat land heeft er elf. Op de derde plek staat het Verenigd Koninkrijk met twee schepen. China had al twee vliegdekschepen.
Juan Carlos I vliegkampschip (Spanje)
Het is een multifunctioneel vliegdekschip dankzij de amfibische capaciteiten. Sinds het oude vliegkampschip Principe de Asturias (R11) uit dienst is, in 2013, is de Juan Carlos I het enige Spaanse vliegdekschip.
De Yamato, in het geheim gebouwd, moest hét verrassingswapen van Japan worden: het grootste slagschip ooit gebouwd. Twee keer groter dan Amerikaanse rivalen, met een bereik van 40 kilometer dankzij de grootste kanonnen ooit op een schip. Het schip werd echter nooit de strijd in gestuurd.
Het enige vliegdekschip dat Duitsland ooit heeft gebouwd, de Graf Zeppelin, is teruggevonden op de bodem van de Oostzee.
HMS Queen Elizabeth (R08) is het eerste van twee vliegdekschepen van de Queen Elizabeth-klasse. Het zusterschip wordt de Prince of Wales. De schepen zijn op dit moment in aanbouw en het eerste wordt in 2017 in de vaart genomen. Het worden de grootste schepen van de Britse marine.
Zo heeft Spanje in totaal 503 vliegtuigen waaronder 140 straaljagers, 144 helikopters en 49 transportvliegtuigen. Spanje heeft ook de beschikking over 327 tanks en 5.033 gepantserde voertuigen. Verder heeft de marine 139 boten en schepen waaronder 1 vliegdekschip, 11 fregatten en 2 onderzeeërs.
De Russische marine heeft 79 schepen van de omvang van een fregat en groter, waaronder een vliegkampschip, vijf kruisers, dertien jagers en 52 onderzeeërs. Met uitzondering van een klein aantal aanvals- en kruisrakettenonderzeeërs werden vrijwel alle gevechtsschepen gebouwd tijdens de Koude Oorlog.
De Koninklijke Marine, of het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK), beschikt over 29 marineschepen (excl. sleepboten, opleidingsvaartuigen, etc.). De grote schepen zijn fregatten, onderzeeboten, LPD's en natuurlijk het grootste schip van de Nederlandse marine: het Joint Support Ship (JSS) Zr.Ms. Karel Doorman.
Met 335 meter is dit het grootste vliegdekschip ooit, goed voor drie voetbalvelden na elkaar. Normaal moest het schip al twee jaar geleden klaar zijn, maar het liep vertraging op door problemen met allerlei hoogtechnologische systemen waarmee het is uitgerust.
Hoeveel schepen zetten de Spanjaarden in voor hun vloot, de Spaanse Armada? De Spaanse Armada, die in mei 1588 koers zette naar Engeland, beschikte over zo'n 150 schepen. Er waren maar 20 echte oorlogsschepen – grote galjoens – en de rest bestond uit kleine boten en versterkte handelsschepen met 30.000 man aan boord.
De zes onderzeeboten van de Barracudaklasse zijn de nieuwste onderzeeboten van de Franse marine. De eerste, FS Suffren, is in 2020 in dienst gesteld. De Barracudaklasse bestaat uit nucleaire 'aanvalsonderzeeboten' (SSN).
Verenigde Staten
Van de 415 schepen die het heeft, heeft het 20 vliegdekschepen - de meeste ter wereld met een ruime marge - 10 fregatten, 65 torpedobootjagers, 66 onderzeeboten, 13 patrouillevaartuigen en 11 mijnenbestrijdingsvaartuigen.
De kosten van het vliegdekschip van 100.000 ton worden geschat op 17,3 miljard dollar, omgerekend ruim 15 miljard euro.
Zo beschikte de Chinese marine in 1990 niet over moderne jagers, fregatten of onderzeeboten. In 2018 telde de Chinese vloot onder meer al ongeveer 25 moderne jagers, meer dan 40 moderne fregatten en iets minder dan 50 moderne onderzeeboten.
Zo zou een kwart van de 76 schepen van de Royal Navy niet inzetbaar zijn, waaronder slechts 3 van de 6 Type 45 Destroyers.
De Franse Mediterrane vloot is een van de twee belangrijkste vloten in de Franse marine. Zijn hoofdkwartier bevindt zich in de Franse havenstad Toulon, die uitgeeft op de Middellandse Zee. De vloot is dan ook bedoeld als Franse aanwezigheid in deze strategisch belangrijke wateren.
Het Korps Mariniers (Royal Marines) telt ruim 7.000 manschappen, kent één organieke brigade en werkt nauw samen met het Nederlandse Korps Mariniers in de United Kingdom/Netherlands Amphibious Landing Force.