Voorbeelden zijn macvin du Jura, versterkt met marc uit de Jura, en floc de Gascogne, versterkt met armagnac. Het toevoegen van alcohol kan ook ná de gisting gebeuren, zoals bij sherry. De grootste categorie vormen de witte en rode zoete versterkte wijnen, waaronder vin doux naturel (VDN) en port.
Versterkte wijn wordt gemaakt door tijdens of na de alcoholische vergisting extra alcohol toe te voegen. Het moment waarop deze zogenaamde wijnalcohol wordt toegevoegd heeft invloed op de uiteindelijke smaak van de versterkte wijn. Hoe eerder de wijnalcohol wordt toegevoegd, des te zoeter de wijn.
Vin Doux Naturel (VDN) is een Franse term, die in het Nederlands 'van nature zoete wijn' betekent. Hij slaat echter op versterkte zoete wijnen uit diverse gebieden langs de Middellandse Zee, gemaakt van grenache of muscat.
Meestal geconcentreerde alcohol verkregen door distillatie van wijn. Ook wel brandy genoemd.
Lichte rode wijn
Witte wijn heeft over het algemeen nou eenmaal minder calorieën dan rode wijn. Ben je toch echt een rode wijn-liefhebber, ga dan voor de lichtere varianten gemaakt van gamay, pinot noir of barbera, waar minder alcohol en suiker aan te pas komt.
Brut is een droge mousserende wijn waar bij de botteling, 6 tot maximaal 12 gram aan suiker per liter mag toegevoegd worden. Het toevoegen van de suiker gebeurd in het productieproces bij de tweede stap. Je spreekt hier van dégorgement.
"Demi-sec" betekent "halfdroog" en is een door de Franse wet beschermde term. Demi-sec champagne wordt vaak gebruikt in combinatie met kaas, fruit of lichtzoete desserts.
Enkele namen die tot de verbeelding spreken zijn Sauternes, Eiswein, Trockenbeerenauslese en Eszencia. Het zijn wijnen met een edele zoetheid en soms wel meer dan 150 gram suiker per liter. Ze kunnen gedronken worden bij hoog zoete desserts, maar ook bijvoorbeeld bij foie gras.
Om wijn te maken, laat men de most gisten, zodat de suikers omgezet worden in alcohol. Als de wijnmaker kiest voor het maken van een zoete wijn dan wil hij deze suikers “bewaren” om een zoete wijn te krijgen. Dit kan hij doen door het vroegtijdig stoppen van het productieproces waardoor er meer suiker aanwezig blijft.
In sommige landen, met name Duitsland, worden er medium-zoete wijnen gemaakt door het toevoegen van een beetje ongegist druivensap (Sussreserve). Dit wordt toegevoegd aan droge wijnen voordat ze worden gebotteld.
Hoe lang kan Vin Santo worden bewaard? Vin Santo heeft een goed bewaarpotentieel en kan zeker 10 jaar of langer in uw eigen wijnkelder bewaard worden.
Sherry is een versterkte wijn die wordt gemaakt in het zuidelijkste deel van de Spaanse streek Andalusië. Daar in Jerez wordt deze heerlijke veelzijdige drank gemaakt. Van kruidig tot vol zoet en aromatisch.
Een Extra Dry bevat een suikerresidu van 12 tot 17 gram per liter. Wat betekent "Brut"? “Brut” is een classificatie die aangeeft dat het product minder dan 12 gram suiker per liter bevat (de laagste concentratie).
Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter. Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec: bubbels met een lichtzoete smaak, met een suikergehalte tussen 17 en 35 gram per liter.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Een demi-sec champagne is vrij zoet en heeft een suikergehalte van ongeveer 33 tot 50 gram. Een brut zal daarentegen minder dan zes gram suiker (of zelfs helemaal geen suiker) bevatten en heeft dan ook een vrij droge smaak.
Sec champagne. Sec champagne bevat 17 tot 35 gram suiker per liter. Daardoor zijn de bubbels iets zoet, zonder dat het naar suiker smaakt.
Tussen Champagne demi-sec en Champagne brut is een reeks van verschillende typen Champagne te definiëren, afhankelijk van de dosering aan rietsuiker. Zo bevat een Champagne demi-sec, dat wil zeggen een vrij zoete, 33 tot 50 gram suiker, terwijl het suikergehalte bij een Champagne sec varieert van 17 tot 35 gram.
Rode wijn is over het algemeen de gezondste soort wijn die je kunt drinken, maar Pinot Noir is de gezondste van de gezonde. Volgens The Daily Meal heeft Pinot Noir een hogere resveratrol-concentratie dan welke andere rode wijn dan ook.
Over het algemeen heeft rode wijn een kleine voorsprong op witte wijn omdat het meer van sommige vitaminen en mineralen bevat. Witte wijn bevat echter weer minder calorieën. Kortom: Wat betreft de voedingswaarde gaan rode en witte wijn nek aan nek.
Welke wijnen mag ik dan wel drinken? White zinfandel, sauvignon blanc en chardonnay zijn ideaal voor als je op je lijn let. Één glas bevat minder dan 85 calorieën, 2,6 gram koolhydraten en 1 gram suiker. Inspiratie: de leukste manier om je wijn te bewaren.
Ja, een standaard glas wijn bevat evenveel alcohol als een glas bier. Elke soort alcoholhoudende drank heeft zijn eigen standaardglas. Op deze manier bevat een standaardglas bier van 5% (250cc), wijn van 12% (100cc) en sterke drank van 35% (35cc) allemaal evenveel pure alcohol (circa 10 gram).