Standaard staat de DeLonghi magnifica s ecam 22.110. b ingesteld op maalstand 4,5 en volgens de gebruikshandleiding is het in eerste instantie niet nodig deze staand aan te passen.
Hoe fijner je maalt des te langer je extractietijd is. Extractietijd is de tijd dat water en koffie in aanraking is. Dit beïnvloedt de smaak in extreme mate. Onze tip: zet de maalgraad op driekwart fijn en experimenteer met iets meer of minder vanaf dit punt.
De standaard vuistregel die we hanteren gaat als volgt: hoe grover de maling, des te meer zure smaken. Hoe fijner de maling, des te meer bitters. De uiteindelijke smaak van je kopje koffie kun je dus het beste beïnvloeden door zelf je bonen te malen.
De standaard vuistregel die we hanteren gaat als volgt: hoe grover de maling, des te meer zure smaken. Hoe fijner de maling, des te meer bitters. De uiteindelijke smaak van je kopje koffie kun je dus het beste beïnvloeden door zelf je bonen te malen.
Wanneer heet water met de hoge druk van een espressomachine op de gemalen koffie valt, emulgeert het water de oliën in de koffie en raakt vervolgens oververzadigd met CO2, wat resulteert in een heleboel kleine belletjes die samen de schuimlaag van crema vormen.
De maalgraad van koffie is simpelgezegd hoe grof of fijn je koffiebonen gemalen worden. Het bepaalt hoe snel het water door de maling kan stromen en dat heeft een grote invloed op de uiteindelijke smaak. Zie het als een trechter die je of met zand, of met kiezels vult.
Hoe fijner de koffie wordt gemalen, des te sneller kan de smaak van de koffie in het water komen. Hoe grover de maling is des te korter de koffie in contact met het water blijft.
De maalgraad
Hoe fijn of hoe grof je je koffieboon maalt, bepaalt voor een groot deel de smaak van je koffie. Hoe kleiner het koffiedeeltje is, hoe meer smaak je er aan onttrekt en andersom. De twee basissmaken die je altijd terug vindt in je koffie zijn zuur en bitter.
De perfecte verhouding is 7 tot 9 gram per kopje. Het maakt dan niet uit of je een espresso, lungo of 'normale' kop koffie gaat: voor alle drie deze soorten koffie geldt dezelfde hoeveelheid. Ga je een pot met koffie zetten, of zet je meer kopjes tegelijk? Hou dan de verhouding van 7 tot 9 gram aan per 125 ml.
De ideale doorlooptijd is 25-28 seconden, waarbij het 3 seconden duurt voordat de eerste koffie in het kopje beland.
Ken je dat? Je neemt een slok van je koffie en je koffie smaakt bitter. Zo bitter, dat alleen een paar flinke scheppen suiker of melk dit kunnen neutraliseren. Daarnaast heb je achteraf ook nog eens een liter water nodig om deze smaak weg te spoelen.
Van 1 tot 6 zijn bijv. de zachte smaken...van 6 tot 8 de medium smaken enz. De soorten bonen die gemengd worden kunnen namelijk ook een specifieke smaak geven. Zo is Indische koffie nogal kruidig en koffie uit Colombia heeft meer bloemige tonen. Ook de bereidingswijze zorgt voor een andere koffievariant.
Bij ietwat grovere maling, zoals de speciale snelfiltermaling gaat dit precies zoals gewenst. Als de koffie te fijn is zoals bij espresso, dan kan het water er niet goed door lopen. Als de koffie te grof is dan loopt het water er te snel door en komt de koffie smaak niet goed mee.
Een 100% Arabica koffieboon is het meest geschikt voor jouw volautomatische koffiemachine: koop hele, vers gebrande bonen en let op de hoeveelheid Robusta. Lichte roasts zijn minder geschikt voor volautomaat. Experimenteren is verder de boodschap!
Voor een lungo wordt er twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso. Een caffè lungo wordt dan ook geschonken in een groter kopje. Doordat er twee keer zoveel water nodig is om de koffie te maken, moet de koffie voor een lungo grover worden gemalen om overextractie en een te bittere smaak te voorkomen.
Espressomaling voor espressomachine
De espressomaling is fijn gemalen en is vergelijkbaar met grof zand het valt in brokjes uiteen. Deze maling is bedoeld voor espressomachines. Espresso wordt gemaakt onder hoge druk in korte tijd. Bij de espresso zetmethode wordt het water onder hoge druk door de maling gedrukt.
Als de cremalaag compact en egaal verdeeld is over het kopje koffie dan is espresso gezet met vers gebrande koffiebonen. De mooiste crema krijg je van koffiebonen die zo'n 3 tot 5 dagen geleden gebrand zijn. Zijn de bonen te vers, dan ontstaat er slechte crema door de hoge concentratie CO2.
Roeren! Een goede espresso moet geroerd worden. Gaat u espresso maken, roer dan om de crema en de espresso door elkaar te mengen. Een gewoon lepeltje is prima om mee te roeren.
De bonen van Lidl kosten 7,95 per kilo en zijn daarmee ruim de goedkoopste optie uit de test.