Struisvogels zijn voornamelijk herbivoren. Ze eten stengels, bladeren, bloemen en zaden. Af en toe eten ze ook kleine dieren zoals hagedissen of insecten, maar ook dierenresten die zijn achtergelaten door roofdieren staan wel eens op het menu.
De struisvogel heeft in tegenstelling tot andere vogels maar twee tenen, waarvan de ene vijf maal zo groot is als de andere. De grootste teen heeft een dolkachtige nagel. Met dit wapen is de struisvogel in staat een mens en zelfs een leeuw dood te trappen.
Struisvogels kunnen bijna het gehele jaar door buiten blijven, maar hebben wel een beschut binnenverblijf nodig. Een geschikt schuilhok is tweeënhalf tot drie meter hoog en heeft een deur van minstens anderhalve meter breed. Als het vriest, kunt u de struisvogels enkele dagen binnen houden.
Wanneer een struisvogel je aanvalt heeft rennen geen zin meer, het beste dat je kunt doen is jezelf beschermen door ergens achter te schuilen of plat op de grond te gaan liggen met je gezicht naar beneden en je handen op je nek om deze te beschermen.
Struisvogels leven in de droge gebieden van Afrika. Zoals bijvoorbeeld woestijnen, steppes en savannes. Oorspronkelijk kwam de struisvogel in heel Afrika en in het Midden-Oosten voor. Met uitzondering van de te dicht begroeide gebieden.
Iedereen kent de informatie wel dat de struisvogel zijn kop in het zand steekt bij gevaar. Dit is echter een fabeltje. Volwassen struisvogels kunnen zich zelfs heel goed verdedigen! Ze hebben sterke poten met scherpe nagels waarmee ze harde trappen kunnen uitdelen waarbij ze de botten van zijn vijand kunnen breken.
Wanneer Struisvogels gaan slapen, gaan ze zitten en leggen ze meestal hun nek lang over de grond. Ze hebben hun ogen dicht. De leider slaapt niet, hij blijft wakker om over zijn kudde te waken.
Als je het vergelijkt met een kippenei, zijn ze echt gigantisch. Een struisvogelei staat dan ook equivalent met maar liefst 25 tot 30 kippeneitjes. De verschillen? Een kip legt iedere dag een ei met een vrij dunne schaal, een struisvogel legt om de 2 dagen een ei met een schaal van maar liefst een millimeter dik!
Wij vermalen ons voedsel met onze kiezen maar (struis)vogels hebben geen tanden en kiezen. De steentjes vermalen in de kauwmaag dus de harde voedseldelen waardoor die makkelijker verteerd worden. De struisvogel behoort tot de familie van de loopvogels.
De natuurlijke levensverwachting van een struisvogel is 30 jaar. In gevangenschap kan hij tot wel 70 jaar oud worden.
Een struisvogel kan wel 65 km/uur rennen! In Afrika rijden mensen zelfs op een struisvogel, maar daarvoor zijn struisvogels niet geschikt. Een volwassen persoon is snel al te zwaar voor de struisvogel.
Struisvogels wordt de spreekwoordelijke hebbelijkheid toegedicht dat ze hun kop in het zand steken. In werkelijkheid doet geen zichzelf respecterende Ratiet zoiets. Nee, de enige diersoort die zijn kop in het zand steekt is de mens; we hebben er de woorden 'struisvogelpolitiek' en 'struisvogelgedrag' aan te danken.
Bietenpulp mag alleen gevoerd worden na een halve dag geweekt te zijn. De droge korrels zwellen anders op in de maag. Bietenpulp is goed voer voor zowel volwassen, als voor jonge struisvogels. Struisvogels happen naar alles wat binnen hun bereik ligt, zeker als het glimt.
De kasuaris is nauw verwant aan de Australische emoe en is de op een na zwaarste vogel ter wereld, na de struisvogel. Hoewel hij voornamelijk fruit eet, geldt hij als een omnivoor. Volgens de San Diego Zoo wordt het dier met recht en reden beschouwd als de gevaarlijkste vogel op onze planeet.
' In Zuid-Afrika worden jaarlijks slechts enkele mensen aangevallen door wilde struisvogels. Door de kracht in hun poten en hun scherpe nagels kunnen ze mensen op enkele minuten tijd ernstig verwonden.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Als je alle slaapperioden van de struisvogel optelt, kom je aan ca. 6 tot 7 uur slaap per etmaal.
Heel wat echte landvogels kunnen zwemmen, zij het dat ze dit slechts uitzonderlijk doen. Toch heeft men bv. al wel zwemmende struisvogels waargenomen en Charles Darwin himself observeerde zwemmende rhea's (een Zuidamerikaanse loopvogel).
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
Vers struisvogelei voor consumptie. Ideaal voor een hele hoop pannenkoeken, enkele cakes of een gigantische omelet. Een struisvogelei bevat minder vet, heeft een lager cholesterolgehalte dan een kippenei en een hoger magnesiumgehalte. 1 struisvogelei is equivalent aan 25-30 kippeneieren.
9 euro voor een ei
Mensen bellen wel eens aan als ze langs de Parallelweg 19 in Hierden komen voor een struisvogelei. Die kunnen ze dan kopen voor 9 euro. „In één ei zit net zoveel als twee dozen gewone eieren.
Hoe Struisvogelei bewaren
Een struisvogelei kun je in de koelkast 1 tot 2 weken bewaren, afhankelijk van hoe vers het ei was toen je het kocht.
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de veren gestoken. Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.
Lang wakker
Wel zijn er dieren die langere tijd niet slapen. Meerlo: “Mannetjes strandlopers slapen tijdens de voortplantingstijd wekenlang nauwelijks. Ze zijn te druk met het verdedigen van hun territorium. Dit is een van de weinige studies waarbij de hersenactiviteit in het wild is gemeten.