(Sport)duiken wordt ingedeeld in de categorie intensieve sporten. Te vergelijken met zwemmen (crawl), fietsen 23 km/u, squash, roeien. Vooral het hart- en longsysteem worden tijdens duiken belast.
Ten opzichte van wandelen of hardlopen is duiken minder intensief. Mensen met stramme ledematen kunnen onder water opgelucht ademhalen door het gevoel van gewichtloosheid dat je daar ervaart. Als je wilt kunnen blijven duiken dan is het belangrijk om in conditie te blijven – ongeacht je leeftijd!
Duiken is een extreme sport en gaat dus gepaard met specifieke gevaren. Lees hier alles over de meest voorkomende gevaren en risico's.
Veel mensen doen een proefduik tijdens hun vakantie en raken enthousiast over de duiksport. Het klopt dat duiken plaatsvindt in een relatief gewichtloze omgeving, waardoor het lijkt alsof het weinig moeite kost, maar voor het duiken met perslucht is een goede gezondheid nodig en ook een goede conditie.
Duiken is niet moeilijk. Duiken is ook geen prestatie sport. Door het domweg te oefenen kan iedereen het duiken onder de knie krijgen. Het is wel zo dat de ene persoon meer moet oefenen dan de andere persoon maar uiteindelijk lukt het altijd.
Middels gebruik van de formule weten we dat hij 9,8 calorieën per minuut duiken. Bij een uur duiken verbrandt hij dus 9,8 x 60 = 588 calorieën.
Duiken is een ontspannen sport maar de bewegingen onder water zorgen voor toename van de hartslag, aanspanning van spieren, en zorgt voor uithoudingsvermogen en kracht.
Vaak wordt gedacht dat duiken een dure hobby is. Dit vaak gehoorde 'vooroordeel' is niet geheel juist. Natuurlijk, kost duiken geld, maar dat het (sport)duiken erg duur is valt eigenlijk wel mee. Vergeleken met andere sporten is duiken niet duur.
Het advies is na drie tot vier duikdagen een dag niet te duiken om het lichaam weer even te laten bijkomen. In de regel doen heel weinig mensen dat. Mijn advies is om het aantal duiken te beperken tot drie, hooguit vier per dag. Dat is al een serieuze belasting voor het lichaam.
Geen lichamelijke inspanning na de duik
Ga in de eerste uren na een duik lichamelijke inspanning uit de weg. Na de duik is er in de lichaamsweefsels een verhoogde hoeveelheid stikstof aanwezig, die langzaam wordt afgegeven. Deze hoeveelheid reststikstof is niet gevaarlijk wanneer het maar langzaam wordt afgegeven.
De beroepsduiker levert een grote inspanning onder water, hij duikt dieper (soms wel tot 450 meter!), en gebruikt mede daarom meestal geen SCUBA (Self Contained Breathing Apparatus) maar luchtvoorziening vanaf de oppervlakte, waarbij de lucht via een slang (de zgn umbilical) naar de duiker toegevoerd.
Een loom, moe gevoel wordt door veel duikers ervaren na het duiken. Wat kan hier een verklaring voor zijn? Er zijn natuurlijk vele factoren die een rol kunnen spelen, zoals temperatuur van het water en daarboven, de lengte van je duik, de mate van inspanning onder water, maar ook hoe je bij de duikstek komt.
Een duikcomputer of duiktabel helpt duikers om te plannen hoe lang hun oppervlakte-interval moet zijn en hoe lang ze veilig kunnen duiken op bepaalde diepten. De meeste oppervlakte-intervallen duren ongeveer 40 tot 60 minuten.
Om decompressieziekte te voorkomen mag je dus min.18 uur na de laatste duik niet vliegen. Nog beter is het om na een intensieve duikvakantie de eerst 24 uur niet te vliegen. Andersom kom je tijdens een vliegreis niet onder verhoogde druk, dus neem je ook niet meer stikstof op in je lichaam.
Breng je kort na een duik een bezoek aan de sportschool kan het zijn dat rest stikstof in je lichaam zich tot bubbels gaan vormen en deze in je weefsel terecht komen. Dit kan vervolgens tot decompressieziekte (DCZ) leiden. Het wordt aangeraden om minimaal 24 uur te wachten met sporten na het duiken.
Hoe lang je moet wachten met duiken en vliegen
Twee duiken of meer per dag, wacht dan 18 uur. Veiliger is altijd 24 uur wachten voordat je vliegt.
Beginnen bij het begin: Open Water duikers
De eerste twee duiken van de open water diver cursus, mag je maximaal naar 12 meter diepte. Vervolgens heb je de laatste twee duiken van jouw cursus. De diepte van deze duiken in maximaal 12 meter.
Bij 9 meter is de maximaal veilige tijd, de nultijd, die je daar kunt blijven 300 minuten, zie de rode cirkel. Dus 5 uur. Ga je naar 15 meter diepte, dan kun je daar maximaal 75 minuten blijven, als je het veilig wilt houden. Blijf je langer dan zou je deco-stops moeten maken.
Hoe lang duurt een leren duiken op vakantie
Doorgaans duurt een leren duiken op vakantie 3 tot 4 dagen. Je bent er ook echt deze dagen vol mee bezig. Een PADI duikcursus bestaat uit 3 onderdelen: duiktheorie.
Gemiddeld kost een beginnersuitrusting € 1.000,- tot € 1.750,-. Dit is dan natuurlijk zonder luxe zaken zoals een duikcomputer, droogpak, duiklamp of onderwatercamera. Ook weer net als bij een auto kun je de duikuitrusting zo duur en luxe maken als je zelf wilt.
Iedereen in Nederland die outdoor wil duiken, moet eerst zijn duikbrevet halen. De eerste praktijklessen worden gegeven in zwembaden of indoor duiklocaties. Om het brevet te behalen dien je echter ook enkele buitenwater duiken te maken. Je hebt pas echt gedoken als je in een outdoor locatie gedoken hebt.
Als reactie zullen de nieren meer urine produceren (wat betekent dat we water en zout verliezen). Dit is ook de reden waarom duikers de behoefte voelen om te urineren tijdens of direct na de duik, dit fenomeen is "Immersie Diurese" genaamd.
Het ademen onder water kost meer energie dan op de kant en tijdens de inspanning en stress van het duiken kan aderverkalking losschieten en een hartinfarct veroorzaken. Hart en longen krijgen het voor hun kiezen tijdens het duiken. Bij duikers met een verminderde reserve kan het dan misgaan.
Nee, duiken is niet moeilijk. Een gezonde dosis verstand is voldoende. De beginnersopleiding (Open Water Diver cursus genaamd) bestaat uit een theoriedeel, zwembaddeel en buitenwaterdeel. Een enthousiast team van instructeurs zullen er alles aan doen om jou met alle drie de onderdelen te begeleiden.