Tweedehands spullen kunnen een flinke milieuwinst opleveren.Spullen hergebruiken verlengt namelijk de levensduur. Als je iets tweedehands koopt hoeft niets nieuws gemaakt te worden. Zo bespaar je grondstoffen, energie en afval die nodig zijn om nieuwe spullen te maken.
Door kleding niet weg te gooien, maar tweedehands aan te bieden, draag je niet bij aan de grote hoeveelheden afval die enorm schadelijk zijn voor ons milieu. Koop je iets tweedehands, dan verleng je de levensduur van een kledingstuk. Het wordt niet verbrand en hierdoor komen er minder afvalstoffen vrij.
Het gevolg hiervan is dat het productieproces onder druk komt te staan waardoor werknemers in een fabriek meer en harder moeten werken voor bizar lage lonen. Fast fashion zorgt ook nog eens voor meer afval, CO2 uitstoot en waterverbruik.
In 2021 hebben 188 miljoen consumenten namelijk voor het eerst een tweedehands kledingstuk gekocht, tegen 36,2 miljoen in 2020.
Uit onderzoek blijkt dat je door textiel te recyclen gemiddeld 3,4 kilo aan CO2 bespaart. Simpelweg omdat er daarvoor geen nieuwe kleren gemaakt hoeft te worden. Steeds meer modemerken maken ook gebruik van gerecycled textiel omdat het steeds beter kan worden hergebruikt.
Bij veel tweedehandswinkels moet kleding gewassen en gestreken gebracht worden, sommige winkels wassen de kleding zelf ook nog én daarnaast kan je de kleding zelf thuis natuurlijk ook nog een wasbeurtje geven. Daarna is het hartstikke fris!
Je hóéft natuurlijk geen kleren te kopen. Als je zes kledingstukken per jaar minder koopt, kun je bijna 40 kg CO2 per jaar besparen.
Andere grote internationale spelers zijn onder anderen Vestiaire Collective, StockX, Depop, Etsy, Rubylane, Amazon, Ebay en Spoonflower. Sommige daarvan bieden, net als Vinted, een platform voor consumenten onderling, andere partijen bieden eigen tweedehands kleding aan.
Tweedehands spullen kunnen een flinke milieuwinst opleveren. Spullen hergebruiken verlengt namelijk de levensduur. Als je iets tweedehands koopt hoeft niets nieuws gemaakt te worden. Zo bespaar je grondstoffen, energie en afval die nodig zijn om nieuwe spullen te maken.
Het label 'vintage' hangt aan praktisch ieder kledingstuk in de kringloopwinkel. Tenminste, dat doen vele mode-liefhebbers ons geloven! Er zijn namelijk veel 'stiekemerds'(met een knipoog) bij die de term vintage gebruiken voor 'gewone' tweedehands kleding. Dit doen ze om zo hun items wat hipper te laten lijken.
Steeds meer mensen kiezen voor een vintage look omdat het er stijlvol uitziet, omdat het past in de tijd van nu en omdat het goed is voor het milieu. Steeds meer mensen worden milieubewust en vinden het belangrijk om duurzame kleding te kopen. Duurzaam is vintage bij ons zeker!
Tweedehands kleding is duurzaam omdat je de levensduur van de kleding verlengt. Het kledingstuk krijgt een tweede leven. Voor alles wat je tweedehands koopt of verkoopt, hoeft er niet iets nieuws te worden gemaakt. Dat heeft een gunstig effect op het milieu.
Reken dan 60-80% van de oorspronkelijke verkoopprijs. Heb je het item wel gedragen, maar ziet het er nog heel goed uit? Ga dan voor een bedrag dat 40-60% van de verkoopprijs is.
Natuurlijk kun je wel mooie vintage scoren in de kringloopwinkel. Het is dan ook een tweedehands item. Maar een verschil: bij vintage kun je toch de eerste eigenaar zij en van een tweedehands item niet. Denk aan een partij kleding of ongebruikte spullen uit bijvoorbeeld 1980.
TV-opnames in centrum van Edam voor omroep MAX serie 'Tweedehands' Al vaker stond de oude binnenstad van Edam decor voor diverse filmopnames en reclamefilmpjes. Recent werden er al eens opnames gemaakt voor een spot van de ANWB, maar bijvoorbeeld ook 'Goede Tijden, Slechte Tijden' heeft er gefilmd.
Stefan de Walle en Jacqueline Blom in nieuwe dramaserie Tweede Hans. Een groot deel van deze serie is opgenomen in Dorpshuis Ilpendam en directe omgeving ! Vanaf vrijdag 29 april om 21.30 uur start op NPO 1 de nieuwe 10-delige dramaserie Tweede Hans van Omroep MAX.
De doelstelling van Cash4yourfashion is om oude kleding, schoenen en tassen een tweede leven te geven. Degene die haar oude kleding bij hen inlevert, krijgt geld en dat is in deze tijd natuurlijk een leuk extraatje! Als je de opbrengst graag direct aan een goed doel wilt schenken, kan dat ook.
Zolang uw omzet lager is dan 25.000 euro, hoeft u geen btw aan te rekenen. Om te bepalen of een bijverdienste 'regelmatig' is, kijken de fiscus en de sociale zekerheid naar verschillende criteria, zoals het aantal keren dat u iets bijverdient en hoe snel die bijverdiensten elkaar opvolgen.
H&M heeft recycle-boxen in alle winkels wereldwijd. Breng huishoudtextiel en kleding die je niet meer wilt naar een H&M-winkel en je krijgt van ons als dank een kortingsbon. Alle textiel is welkom - van alle merken en in elke conditie.
Eerlijke kleding is kleding die wordt geproduceerd met respect voor mens en milieu. Dit betekent: goede arbeidsomstandigheden, een redelijke vergoeding voor de arbeid, geen kinderarbeid, en gebruik van producten die het milieu zo min mogelijk schaden. Ook tweedehands kleding valt onder eerlijke kleding.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
Muffe geur in tweedehands kleding
Uit het onderzoek bleek dat flink wat huid, zweet en talg in de kleding was achtergebleven. Maar deze stoffen zijn niet per se de veroorzakers van de typische geur. Wel zijn ze een voedingsbodem voor honderden soorten bacteriën.
Vintage kleding is natuurlijk (vaak) al gedragen en kan dus vlekken en andere gebreken hebben. Kijk het item dus goed na en check bijvoorbeeld ook of elk knoopje aanwezig is en of een eventuele rits goed werkt. Verder kijk ik altijd even goed in de hals en bij de oksel om te kijken of daar geen vieze vlekken zitten.