ZO DOE JE DAT! Steek de punt van de aas- naald via de dikke kop door de zeepier heen, zodat de naald er bij de staart weer uit komt. Steek de haakpunt in het holle uiteinde van de aasnaald en hou de lijn vervolgens strak langs de naald. Schuif de zeepier – of ander aas – nu over de haak tot voor- bij de weerhaak.
Vist u met één worm dan tweemaal door de haakpunt prikken en doorschuiven naar de haakbocht. Vis je met twee wormen dan slechts eenmaal aan de haak prikken. Geef de wormen de ruimte! Niet alleen op de haak, maar ook op de voerstek.
Voor het bevestigen van zeepieren en zagers op de haak is een aasnaald gemakkelijk. Rijg de zeepier en/of zager voorzichtig op de naald, prik de haakpunt in de holle kant van de naald en schuift het aas over de haak tot voorbij de weerhaak. Behalve met natuurlijk aas, kun je vooral in de zomer ook met kunstaas vissen.
Met een formaat 12 haak kun je prima tot wel twee wormen vissen. Met een maat 14 haak kun je goed een mestpier vissen. Haakjes maat 16 en 18 lenen zich prima voor een visserij met maden en casters.
Dobbervissen is bij menigeen favoriet. Maar ook zonder dobber kan je met wormen baars vissen. Door enkele loodjes op de lijn te zetten en de worm(en) langzaam met rukjes binnen te vissen kan je prima baars vangen. Voor welke techniek je ook kiest, let wel op dat je goede wat langere en vooral dunstelige haken hebt.
Een oud Hollandse manier van paling vissen is peuren. Met peuren rijg je wormen op een dunne wollige draad en bundelt deze. Samen met een stuk lood bied je het geheel aan op de bodem van het viswater. Je gebruikt hierbij geen hengel maar een (peur)stok.
Baars vissen
Het vissen op baars is al eeuwen een populaire bezigheid. Vooral in het Westen van Nederland viste men graag in wedstrijdverband op baars. Uitgerust met een vaste niet te lange hengel, een dobbertje, en een langstelige haak met daarop een worm, zijn zo heel wat baarzen gevangen.
Beter is het gebruik van een zachte natte doek. Deze kan je ook gebruiken om de paling in de hand te houden tijdens het onthaken. Neem de paling hierbij juist achter de kop stevig vast, maar druk ook niet zo hard dat je hem beschadigt. De vitale organen van een paling zitten immers juist achter de kop.
In de meeste gevallen vis je op paling met een schuivende bodemmontage. Het loodgewicht is afhankelijk van waterdiepte, visafstand en stroming. Dit dien je zelf even uit te zoeken, maar in de regel moet tussen de 30 en 60 gram volstaan. De onderlijn kies je niet te lang, anders komt de haak te diep te zitten.
Dropshot vissen techniek
Dropshot vissen betekent dat je met aas niet op de bodem vist maar net daarboven. Dat doe je door aan het uiteinde van je lijn een loodje te bevestigen en net daarboven het kunstaas vast te maken. Het lood staat dan op de bodem en het aas dwarrelt er tientallen centimeters boven.
“Echt iedereen kan pieren steken. Mits de vorst een beetje weg blijft, kun je het hele jaar door aan voldoende vers aas komen.” Een riek, twee emmertjes en een zeef. Meer heb je niet nodig om zelf pieren en zagers te steken.
uit de teen van de zeeweringen; rondom hoofden, dammen of andere buitendijks gelegen waterstaatswerken; van schelpdierpercelen en oesterproefopstellingen. Het spitten mag niet geschieden op plaatsen waar vaste bodemlagen als veen, schelpdierbanken e.d. aan de oppervlakte komen.
Je kunt pieren bewaren met turf tussen oude en licht vochtige kranten in de koelkast, of met een zuur- stof pompje in ruim koud zeewater. In de koelkast gaan ze op deze manier een paar dagen mee; in het water (mits goed verzorgd) een paar weken.
De dauwpier (Lumbricus Terrestris) staat beter bekend als de gewone regenworm. De dauwpieren die wij hier op de website aanbieden worden geïmporteerd vanuit Canada, dit omdat de dauwpieren hier groter verkrijgbaar zijn. Dauwpieren worden veel gebruikt bij het vissen op paling en meerval.
De meeste sportvissers gaan met wormen aan de slag als ze gaan forelvissen. Wormen zijn een favoriet aas van de forel. De forelvisser kan het beste één wat grotere worm te gebruiken. Als je met wormen gaat forelvissen dan vis je vrijwel altijd met een dobber.
Niet alleen karper is dol op wormen, maar ook alle witvis, paling en baars. Het is dus een relatief gevoelig aas wat betreft bijvangsten. De ene visser vindt dit leuk, de andere helemaal niet. Het is in ieder geval wel iets om in het achterhoofd te houden.
In verband met dioxine en andere gifstoffen in paling (en wolhandkrab) is het vanaf 1 april 2011 voor iedereen (dus ook voor beroepsvissers) wettelijk verboden om in een aantal zoute wateren te vissen met vistuigen die in hoofdzaak gebruikt worden of bestemd zijn om op aal of wolhandkrab te vissen.
We kunnen stellen dat de beste tijd voor paling einde van de lente, begin zomer en de vroege herfst zijn met als goede tweede de ganse zomer. Beste uren zijn de schemering tot enkele uren na middernacht. Bewolkt weer is een must.
Peuren is een van de oudste vormen van vissen op paling. Bij het peuren wordt de paling niet gevangen door middel van een vishaak, maar met een peur. Dit is een hoeveelheid wormen, meestal zo'n 30 stuks, aaneengeregen met garen tot een grote ring. De peur wordt daarbij met een draad bijeengebonden.
Paling kan vol zitten met giftige stoffen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. Ondanks risico's voor de volksgezondheid wordt de vette vis verkocht en gegeten. Toxicoloog Christine Absil legt in Vroege Vogels uit wat het eten van paling voor jouw gezondheid kan betekenen.
Er is een meeneembeperking van maximaal vijf stuks vissen, deze beperking geldt evengoed voor paling, dus men mag maximaal 5 palingen meenemen.
De snoek en winter
Wanneer de watertemperaturen dalen, wordt onze mooie Esox Lucius weer kieskeuriger in wat zij wilt bijten. Door studies over het gedrag van de snoek is gebleken dat de watertemperatuur vrij weinig te maken heeft met het passieve gedrag van de meeste snoeken.
Ja, snoeken kunnen mensen bijten. Maar op enkele incidenten na komt dit over het algemeen nooit voor in Nederland. Een snoek is dan wel een roofvis maar de snoek eet geen mensen vlees. En gelukkig maar want snoeken hebben wel 700 vlijmscherpe tanden.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis gelden geen beperkende adviezen.