Als iemand je een vraag stelt, werkt de slagzin “het is niets persoonlijks, maar…” redelijk tot zeer goed. “Dank voor de vraag, maar ik kan er niet op ingaan, omdat ik het voor niemand doe.” De ander zal moeilijk een antwoord vinden op zo'n antwoord.
Noem de reden waarom je iets niet wilt doen. Gebruik het woordje omdat of want. Dat zijn magische woorden. Ook is jouw reden stom, nemen mensen het van je aan.
Vaak denken mensen dat het komt omdat hun baas te veel van hen verwacht, omdat ze te veel taken hebben voor het aantal uren dat ze werken of omdat ze geen waardering krijgen. In werkelijkheid komt het in 9 op de 10 gevallen omdat ze zelf geen nee hebben gezegd.
Wil je het liefst iedereen te vriend houden? Loop je jezelf regelmatig voorbij? Dan ben je, wat ze noemen, een pleaser: iemand die geen nee kan zeggen.
Wat moet je zeggen als je ergens geen zin in hebt?
Gebruik 'bedankt' en 'maar' eens wanneer je in een benarde situatie verkeerd. Wanneer je wéét dat je ergens helemaal geen zin in hebt of de tijd nu eenmaal niet hebt, maar je niet meteen op de juiste woorden komt of het lef hebt om de situatie af te wenden. Denk dan nog eens aan 'bedankt' en gebruik zijn superkrachten.
Wees daarbij: Eerlijk: Zeg geen ja op een voorstel voor een date, zonder intenties om ook daadwerkelijk te gaan. Wil je niet meer afspreken of desnoods alleen vriendschappelijk, wees dan ook eerlijk. Stuur bijvoorbeeld: 'Een afspraak lijk me erg gezellig!
Zeg stevig en duidelijk 'nee', zodat het duidelijk is dat je niet kunt doen wat je vriend wil. Als je 'afwerende' antwoorden geeft zoals 'ik zal proberen er te zijn' of 'ik zal zien; herinner me er later aan' als je weet dat je er geen zin hebt, dan houd je de ander aan het lijntje.
Geen zelfkritiek uiten (“ik ben slecht”), maar bekijken met zelfcompassie (“ik heb iets slechts gedaan, maar ik ben geen slecht persoon”) is de juiste aanpak. Denken of zeggen dat je een slecht persoon bent, boos zijn op jezelf, jezelf verwijten dat je zo'n stomme fout hebt gemaakt.
Jezelf overal de schuld van geven ontstaat vaak doordat we te veel de verantwoordelijkheid nemen over de keuzes die andere mensen maken. Vanuit het idee dat als jij maar anders had gereageerd, dan had de ander ook een andere keuze gemaakt.
Neem alleen je tijd eens. Tijd die je liever aan iets anders zou besteden. En hoe vaker jij ja zegt, hoe vaker mensen je iets vragen. ... Daarom hier 5 tips om makkelijker nee te zeggen.
Let eens op hoe anderen nee zeggen. ...
Bedenk dat je nee niet persoonlijk bedoeld is. ...
Wees beleefd en respectvol, zodat je op goede voet blijft met de organisatie; dat kan in de toekomst nog belangrijk zijn. Eventueel kun je heel kort iets zeggen over de reden waarom je het aanbod afwijst, bijvoorbeeld dat een andere baan beter bij je past, of dat je liever in een andere geografische regio werkt.
Mensen zullen pas goed aan jouw verzoek voldoen als ze daartoe zelf de bereidheid voelen. Bereidheid dwing je niet af. Je kunt een beroep doen op iemands bereidheid door hem of haar een vraag te stellen. Maar let wel goed op hoe je die vraag stelt.